Dragoste

Te-a înşelat: îl ierţi sau mergi mai departe?

Scris de: Andreea Baluteanu | 07.02.2015

Te-a înşelat: îl ierţi sau mergi mai departe?

 Să identifici cea mai potrivită cale de a reacţiona după ce ai aflat că ai fost înşelată poate fi la fel de dificil cu a identifica piatra filosofală. Drumul se dovedeşte lin şi paşnic numai în cazurile cele mai fericite şi doar câteva fete se pot declara norocoasele posesoare ale unei relaţii perfecte după o trădare.

 
De cele mai multe ori însă, deciziile pe care le iei după ce ai aflat că el ţi-a răsplătit dragostea cu minciuni sunt contestate, continuu supuse la analize şi nu va exista niciun bilanţ final care să îţi declame cu acurateţe cât de corectă a fost reacţia ta sau cum ţi-ar fi arătat viaţa în cazul în care ai fi procedat altfel. Intrebarea de un milion de puncte: „îl ierţi sau mergi mai departe” se poate transforma astfel în testul major al poveştii tale de iubire.
 

„Trădaţi în dragoste” poate deveni îndrăgostiţi, chiar şi după trădare?

 
Vedetele de la Hollywood şi protagonistele înflăcărate ţi-au pavat drumul post înşelat: o cutie de şerveţele, înghetaţă şi câteva cocktailuri într-un club posh, unde e musai ca cel mai frumos tip să îţi cadă la picioare, suficient de inteligent pentru a şterge cu buretele păcatele celui dintâi şi a te purta pe braţe prin multmeritatul tău basm.
 
Ce faci însă dacă tu îţi doreşti în taină să schimbi povestea fetei înşelate şi să rămâi chiar cu cel care te-a trădat, cu speranţa că se va schimba? Când îl poţi ierta, reînnodând firul care s-a strâmbat?
 
Atunci când a fost doar o greşeală şi sinceritatea din glasul lui nu lasă loc de îndoială. Când îţi oferă o explicaţie pe care o înţelegi şi îşi cere scuze în cel mai adorabil mod. Mai mult chiar, demonstrează că te iubeşte şi că numai pe tine te vrea. 
 
Tot spre „iartă-l” înclină balanţa şi atunci când tipul are circumstanţe atenuante. Poate eraţi în pauză, poate relaţia voastră nu mergea ca pe roate sau un accident mai mult sau mai puţin imprevizibil l-a împins în braţele alteia. Atât timp cât îl poţi înţelege, iar punându-te în locul lui, trădarea nu ţi se mai pare chiar cea mai teribilă crimă din lume, e loc de o a doua şansă. Atenţie însă, scuza cu „era prea hot ca să îi pot rezista” nu se pune la socoteală. Dacă nu cumva Miranda Kerr i-a aterizat în braţe, orice motiv astfel invocat nu are nicio valoare.
 
Cel mai important argument care vine în sprijinul continuării relaţiei este însă iubirea. Dacă simţi că sentimentele tale pentru el au fost doar zguduite, dar nu distruse iremediabil, şi că perspectiva de a fi fără el e insuportabilă, iertarea pare cel mai bun răspuns. Pe de altă parte, dacă relaţia nou înnodată scârţâie, şi te trezeşti verificându-i wall-ul şi sms-urile în permanenţă, îţi recomandăm să iei o pauză. Restaurează climatul de încredere şi cine ştie, poate iubirea voastră va triumfa.
 

These boots are made for walking

 
Refrenul celebrului cântec country american poate foarte bine să fie motto-ul iubirii tale trădate. În ciuda tuturor îndemnurilor spre iertare, dacă încrederea ţi-a fost zdruncinată, de cele mai multe ori, să mergi mai departe cu capul sus este singura soluţie viabilă.
 
Una dintre cele mai grave abateri de la iubire? Atunci când ai de-a face cu un trădător notoriu. Înainte de a te decide dacă îl reprimeşti în inima ta, caută să afli cu cât mai multă acurateţe posibilă numărul paşilor greşiţi pe care i-a făcut până acum. Poate pe tine te-a înşelat o singură dată, dar atunci când aceasta e cauza pentru care s-au rupt toate relaţiile lui, răspunsul e simplu: îţi e mai bine fără el. 
 
La fel de bine îi poţi da papucii atunci când declină trădarea cu minciuni. Poate e prima dată când calcă strâmb, dar dacă, în loc să îţi ofere toate detaliile faptei sale, alege să altereze realitatea, îndulcind-o în favoarea lui, lucrurile sunt clare: ai de-a face cu un tip pe care nu te vei putea baza vreodată.
 
Îţi recomandăm să fugi cât te ţin picioarele şi dacă scuzele lui sunt răsuflate, dacă nu e nici măcar el sigur că îi pare rău sau dacă încearcă cu laşitate să dea vina pe tine. E adevărat, într-o relaţie, nu numai fericirea e împărţită la doi, ci şi responsablităţile şi vinovăţia, dar un tip care alege să afli de la un străin despre faptul că te-a trădat, nu recunoaşte nici în al 12-lea ceas şi nu te respectă, nu merită nici măcar o a doua privire.
 
Regulile celei de-a doua şanse nu ţin însă numai de el. Dacă simţi că orice ar face între voi doi va sta tot timpul ea, cealaltă fată, sau dacă dragostea ta s-a ciobit atât de tare că nu mai concepi posibilitatea de a o reîntregi, cel mai bine e ca drumurile voastre să se despartă. 
 
În acelaşi sens, dacă îl accepţi înapoi pentru raţiuni care ţin de exteriorul poveştii voastre: pentru că era cel mai drăgălaş băiat şi ţi-a dat toate prietenele pe spate sau pentru că mama ta era nebună după el, te sfătuim să te gândeşti mai bine. La fel de sortite pieirii sunt, în majoritatea cazurilor, şi poveştile în care reîmpăcarea se însoţeşte cu ambiţia sau dorinţa de răzbunare. Îl vrei înapoi doar ca să îi demonstrezi celei cu care te-a înşelat că eşti mai tare ca ea? L-ai reacceptat ca partener de „in a relationship” pe Facebook doar că să i-o serveşti, la rândul tău, când îi e lumea mai dragă? Şansele ca povestea voastră să fie una fericită sunt mici, şi din păcate, îţi pierzi timpul.
 
Tu cum decizi dacă îl ierţi sau mergi mai departe?
 
 

Tags: ce faci dacă te-a înşelat, trădarea în dragoste, iubire, suferinta in dragoste, adolescenti, inselat

Articole similare

Zece lucruri pe care le poţi face când eşti single

Dragoste

 Dacă dragoste nu e, nimic nu e, spuneau versurile unui cântec celebru. Îngânat de fetele din lumea întreagă, tulburate de speranţa Vezi tot

O atitudinea idealistă îți poate sabota povestea de dragoste?

Dragoste

Realitatea sau mit? Multor adolescente le este dificil să discearnă între realitate și mit atunci când dragostea intră în peisaj. Idealismul Vezi tot

Cât de dulce e răzbunarea într-o relaţie?

Dragoste

O iubire mare cât lumea întreagă. Atunci când te privea, te simţeai cel/cea mai fericit/ă băiat/fată din univers, iar când îţi Vezi tot

Mituri despre contraceptie

Dragoste

Cat de bine esti informat despre contraceptie? Desi majoritatea adolescentilor au impresia ca stiu destule despre acest subiect, multi cunosc doar Vezi tot

Ajutor! M-am îndrăgostit de ex-ul meu!

Dragoste

 În filme, să te reîndrăgosteşti de ex are note idilce de basm cu prinţi şi prinţese: ei s-au despărţit, dar realizează Vezi tot

Page Rank