Dragoste

Te-a respins? Punct si de la capat!

Scris de: Tami Miron | 24.12.2011

Te-a respins? Punct si de la capat!

Respingerea doare. Iar tu, adolescentule vrei sa fii inteles, acceptat si apreciat. Cum te-ai simtit cand ai fost respins de fata/ baiatul pe care o/il placeai? Probabil ca te-ai gandit mult timp cum sa-l/ s-o abordezi, iar cand ti-ai facut curaj atitudinea lui/ei nu a fost cea asteptata. Cu siguranta te-ai simtit ranit/a, furios/a si dezamagit/a. Chiar daca nu ai experimentat asta pana acum este foarte posibil ca in viitor sa ai aceasta experienta. Atunci cand un adolescent este respins  de o persoana de sex opus  ii este afectata  imaginea de sine si acest lucru poate conduce la anxietate. Din nevoia de a te proteja de o posibila respingere poti deveni foarte temator in relatiile cu sexul opus. Fuga de realitate si retragerea in sine nu e o solutie, chiar daca tie ti se va parea cea mai buna idee pe moment.

Priveste realitatea in fata!
 

Cum faci fata unei respingeri din partea baiatului/fetei pe care il/o simpatizezi? Cum gestionezi o astfel de situatie? Ai nevoie de niste strategii care sa te ajute sa minimalizezi intensitatea sentimentului neplacut pe care il simti. Nu fugi de ceea ce simti, chiar daca e foarte dureros. Imbratiseaza-ti si constientizeaza-ti trairile! A constientiza sentimentele dureroase este un prim pas foarte important  in gestionarea  situatiei. Aici joaca un rol important cat de realist/a esti, dar si nivelul asteptarilor tale. Daca esti pregatit/a din punct de vedere psihologic pentru un posibil refuz, poti trece mai usor peste.

Stop gandurilor negative!

 

Cand te afli in aceasta situatie, este foarte simplu sa ramai blocat intr-o stare neplacuta de tristete. Chiar daca ai fost respins/a de fata/ baiatul pe care o/il simpatizezi, nu e cazul sa te inchizi in tine. Daca continui sa te gandesti mereu la acelasi lucru, va deveni tot mai greu sa depasesti momentul. Aceasta atitudine va avea o influenta negativa asupra actiunilor tale si vei intensifica sentimentul de anxietate. Chiar daca ti se va parea foarte dificil sa nu te lasi coplesit de avalansa  sentimentelor negative, nu te da batut/a!

In mintea  ta vei incerca sa gasesti motivele pentru care ai fost respins/a. Unele dintre ele ar putea sa sune asa: ‘’Am fost refuzat/a de acel baiat/ fata pentru ca nu sunt destul de atragatoare/atragator” sau ‘’ Nu sunt destul de buna/ bun pentru el/ea”. Faptul ca ai fost refuzat/a nu inseamna ca nu esti o persoana placuta si interesanta. Tot ceea ce gandesti in momentul acela este proiectia mintii tale. Nu are nici o legatura cu realitatea, ci doar cu ceea ce gandesti tu despre tine. Opreste aceste ganduri! Aceasta abordare te va face sa-ti construiesti o imagine de sine negativa si iti va da falsa impresie ca vei fi intotdeauna respins/a. Daca ai trecut prin aceasta situatie o data, asta nu inseamna ca data viitoare se va intampla la fel. 

Priveste in perspectiva!
 

Priveste aceasta experienta cu mai multa ingaduinta! Sunt multe persoane in viata ta care te apreciaza, te iubesc si pentru care esti o persoana importanta. Adu-ti aminte de ele cand increderea in tine e zdruncinata! Pragmatismul ne ajuta de foarte multe ori in situatii de criza, iar acum ar fi momentul sa-l folosesti si tu. Daca abordezi situatia intr-un mod pragmatic, vei simti cum sentimentele si gandurile negative incep sa paleasca. Ce ar fi sa privesti aceasta intamplare ca pe o buna modalitate  a te cunoaste mai bine, de a-ti dezvolta inteligenta emotionala si de a-ti imbunatati modul de abordare a unei viitoare relatii?

Tags: suferinta la adolescenti, respingerea persoanei iubite, respingere, dezamagire;

Articole similare

Ce faci atunci când eşti atrasă de prietenul iubitului tău

Dragoste

Dragostea e primejdioasă şi capricioasă, apare atunci când te aştepţi mai puţin, îmbracă forme care de care mai diverse, e greu Vezi tot

De la single la in a relationship. La cât timp după începem o nouă relaţie?

Dragoste

 Tocmai ai încheiat o relaţie, mai lungă sau mai scurtă, iar vremea lacrimilor de tristeţe şi a regretelor amarnice a trecut. Vezi tot

Mituri despre contraceptie

Dragoste

Cat de bine esti informat despre contraceptie? Desi majoritatea adolescentilor au impresia ca stiu destule despre acest subiect, multi cunosc doar Vezi tot

Mă iubește! Nu mă iubește!

Dragoste

Nu sunt sigură că și el mă iubește... Uneori ai senzația că tu îl iubești, dar el nu te iubește? Deși tu îl Vezi tot

Cum să transformi un flirt de vacanţă într-o relaţie

Dragoste

 Ai plecat la mare, tânjind după o vacanţă plină de fun, tone de nebunii şi flirt la greu. Însă, în ciuda Vezi tot

Page Rank