Dragoste

Teama de a pierde dragostea – Cum rectionezi in fata despartirii?

Scris de: Ana Burdusel | 19.11.2011

Teama de a pierde dragostea –  Cum rectionezi in fata despartirii?

Dragostea are legile ei. Si, mai devreme sau mai tarziu, toti ne gasim in situatia de a pierde dragostea cuiva la care tinem foarte mult. Teama de despartire exista permanent atunci cand este vorba de o dragoste adevarata. Pana la un punct, acest sentiment este normal si vine din instinctul de a conserva ceea ce ne face fericiti, in cazul acesta:  iubirea cuiva,  insa la adolescenti se intampla frecvent ca teama de a pierde dragostea sa se manifeste exagerat, conducand la comportamente nocive pentru adolescent, precum cultivarea dependentei de o persoana, reactii depresive, blocarea in relatii nefericite sau tendinta de a pastra pe cineva alaturi prin constrangere.

 
Frumusetea primei iubiri, dar si lipsa de experienta a adolescentilor, ii face sa creada ca despartirea este sfarsitul lumii lor, ca nimic nu va mai urma dupa aceasta iubire si ca nimeni altciva nu va mai reusi sa le cucereasca inima. In fata unui viitor astfel zugravit, lipsit de speranta unei alte iubiri, adolescentul are tendinta de a forta prezentul, de a se tine cu dintii de ceea ce are, pentru ca pentru el este cel mai frumos lucru care i s-a intamplat si crede sincer ca este si ultimul. E adevarat ca prima iubire este foarte intensa si va ramane mereu in sufletul nostru, de aceea trebuie sa ne bucuram de ea, atat cat este, fara sa o umbrim cu temeri, dar si sa o lasam sa treaca, atunci cand nu mai este.
 

Adolescentul traieste mai intens teama de a pierde dragostea 

 
Atunci cand iubesti, ti-e teama.Tot timpul. Si este firesc atata timp cat traim o poveste de dragoste frumoasa si suntem indragostiti, sa vrem ca aceasta poveste sa nu se termine niciodata. Sentimentul de dragoste este direct proportional legat de un sentiment de neliniste; nelinistea ca nu cumva trairile intense pe care le simtim sa dispara. Astfel, in orice relatie de iubire profunda exista intotdeauna o temere, chiar si in momentele cele mai frumoase traite de cei doi iubiti, pentru ca tocmai in aceste momente indragostitului ii e teama ca totul se poate sfarsi, ceea ce il face sa ii puna tot timpul partenerului intrebari prin care cauta siguranta: „ O sa fim mereu asa fericiti?”, „O sa ma iubesti toata viata?” sau „N-o sa te saturi de mine?” 
 
 Multi adolescenti nu reusesc sa-si stapaneasca teama de a pierde persoana iubita, pentru ca pentru ei dorinta de a se simti iubiti se resimte mai puternic decat la alte varste. Aceasta traire a iubirii se manifesta acum ca o necesitate, ca o dorinta vie care le stapaneste toata fiinta, iar pierderea acestor senzatii si a persoanei de care sunt legate ajunge sa echivaleze, pentru adolescent, cu o moarte interioara. 
 
Incapacitatea adolescentilor de a controla aceste trairi poate genera labilitate emotionala. De la anxietate la manie si disperare se poate trece foarte usor. Teama de a pierde dragostea se manifesta la adolescent in forme diverse: teama de abandon, anxietate, durere, lipsa de speranta, disperare.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: teama de a pierde dragostea, teama de despartire, pierderea persoanei iubite, dragoste adolescenta, prima iubire

Articole similare

Invata din dezamagiri! Orice poveste are un final fericit.

Dragoste

Adolescentii traiesc emotiile intr-un mod mai intens si, deci, dezamagirile sunt cu atat mai mari atunci cand relatiile de dragoste se Vezi tot

Suferinta din dragoste

Dragoste

Simti ca te doare atat de tare ca nici nu mai poti sa respiri. Ai da orice sa poti da timpul Vezi tot

Cum să transformi un flirt de vacanţă într-o relaţie

Dragoste

 Ai plecat la mare, tânjind după o vacanţă plină de fun, tone de nebunii şi flirt la greu. Însă, în ciuda Vezi tot

Ajutor! M-am îndrăgostit de proful meu!

Dragoste

 Ce adolescentă nu a suspinat la ecourile poveştii cu iz de imposibil dintre micuţa mincinoasă Aria şi profesorul preferat din Rosewood, Vezi tot

Ce să aleg: prietenii sau iubitul gelos?

Dragoste

 O întrebare destul de frecventă în rândul fetelor cu predispoziţie, însă şi în rândul baieţilor care au de a face cu Vezi tot

Page Rank