Dragoste

Vorbeşte cu adolescentul despre sex

Scris de: Andreea Baluteanu | 26.06.2012

Vorbeşte cu adolescentul despre sex

 Prima discuţie despre sex cu adolescentul e un moment delicat din viaţa oricărui părinte, indiferent de natura relaţiei pe care a construit-o cu fiul/fiica sa. Sursă de tensiuni, emoţii şi conflicte interioare, „the talk”, cum au denumit-o americanii, e de neevitat dacă doreşti să creşti un adolescent fericit, sănătos şi independent. 

Citeşte în rândurile ce urmează de ce, când şi cum să iniţiezi discuţia despre sex cu copilul tău pentru a te asigura că mesajul ei e receptat aşa cum trebuie!
 

Marea discuţie despre sex cu adolescentul

 
 
Adolescenţii de azi trăiesc într-o lume tehnologizată, în care informaţia e la îndemâna oricui, iar responsabilitatea educaţiei sexuale revine de multe ori prietenilor, mass-mediei sau Internetului. În ciuda accesibilităţii, prima lecţie de sex are un ecou mult mai profund atunci când e primită în intimitatea căminului, din partea părinţilor.
 
Motivele pentru care trebuie să vorbeşti cu adolescentul despre sex sunt numeroase, iar specialiştii în educaţie sexuală ne atrag permanent atenţia asupra lor. Astfel, un studiu realizat recent în Marea Britanie, stat cu o rată ascendentă a adolescentelor însărcinate, pune problemele sexuale ale tinerilor pe seama lipsei de informaţie primită acasă. Iar dacă englezii se mai luptă cu asemenea tabuuri,ce să mai spunem depre noi?
 
Beneficiile marii discuţii sunt imposibil de trecut cu vederea. Îi garantezi copilului tău accesul la o informaţie sigură, corectă, nu schimbată în şoaptă, în toaleta şcolii cu colegul/colega de bancă, sau la o petrecere, printre aburi de alcool şi fum de ţigară. Adolescentul care a primit una dintre cele mai importante lecţii de viaţă atunci când trebuie şi de la cine trebuie va avea mai multe şanse să apeleze la contracepţie, să îşi înceapă viaţa sexuală la momentul oportun şi să prevină riscul unei sarcini juvenile. Teama că discuţia despre sex îl va împinge pe adolescent spre a-şi începe viaţa sexuală e nefondată; în realitate, ea îl învaţă că trebuie să aştepte până ce se simte cu adevărat pregătit. 
 
Dar avantajele nu de opresc aici: vei construi o relaţie armonioasă, sănătoasă cu copilul tău, care va căpăta convingerea că puteţi discuta orice, clădindu-şi cu infinit mai multă siguranţă drumul în viaţă. În sfârşit, psihologii specializaţi în problemele adolescenţei afirmă la unison că în ciuda aparenţelor, copiii au mai multă încredere în informaţiile despre sex primite de la părinţi şi doresc să îşi împărtăşească dilemele intime cu aceştia. Ce poate fi mai convingător de atât?
 
Nu e niciodată prea târziu să discuţi cu copilul tău despre sex, iar dacă primele concepte legate de sexualitate sunt dezbătute în jurul vârstei de cinci ani, atunci când fetiţele şi băieţeii încep să îşi conştientizeze identitatea sexuală, adevăratele curiozităţi apar la 10-12 ani, odată cu dezvoltarea sânilor, creşterea părului, schimbarea vocii. Până la 15-16 ani, e de preferat ca adolescentul să fie deja informat în legătură cu metodele contraceptive, utilizarea corectă şi eficienţa lor, bolile cu transmitere sexuală, sarcinile nedorite, dar şi aspecte mai delicate, precum sexul oral, masturbarea sau abuzul. Pregăteşte-ţi copilul pentru viaţă, pentru a te asigura că aceasta nu îl va surprinde vulnerabil şi fragil, gata să fie îndoit de prima rafală de vânt.
 
Fii maleabil/ă şi alege un moment relaxat pentru a deschide discuţia despre sex. Eventual, fă legătura cu un eveniment din viaţa voastră-o cunoştinţă care a rămas însărcinată, un film pe care l-aţi văzut recent, o anumită întâmplare care v-a atras atenţia. Pune-i întrebări despre schimbările prin care a trecut, despre modificările corpului său, despre fetele/băieţii care îi plac sau despre vârsta la care consideră că o persoană e pregătită să facă sex. 
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: adolescenţii şi sexul, discuţia despre sex cu adolescentul, părinţi şi adolescenţi, vorbeşte cu adolescentul despre sex;

Articole similare

De la single la in a relationship. La cât timp după începem o nouă relaţie?

Dragoste

 Tocmai ai încheiat o relaţie, mai lungă sau mai scurtă, iar vremea lacrimilor de tristeţe şi a regretelor amarnice a trecut. Vezi tot

Prima intalnire – idei si sfaturi de luat in seama

Dragoste

In adolescenta traiesti fiecare sentiment la maxim, iar emotiile pentru prima intalnire sunt coplesitoare. Daca ai facut marele pas si ai Vezi tot

V-aţi despărţit: cum îi spui că îl vrei înapoi?

Dragoste

 Să îi spui ex-ului tău că îl vrei înapoi poate fi unul dintre cele mai dificile lucruri pe care îl presupune Vezi tot

Te-a respins? Punct si de la capat!

Dragoste

Respingerea doare. Iar tu, adolescentule vrei sa fii inteles, acceptat si apreciat. Cum te-ai simtit cand ai fost respins de fata/ Vezi tot

Te-a inselat. Cum reactionezi?

Dragoste

Ai auzit in jurul tau ca alte fete au fost inselate, dar nu credeai ca o sa vina ziua asta si Vezi tot

Page Rank