Familie

Când ți-ai vizitat ultima dată bunicii?

Scris de: Irina Burdusel | 13.03.2013

Când ți-ai vizitat ultima dată bunicii?

Ai crescut și ai propriile tale priorități. Să înveți mai bine semestrul acesta, să ai o relație mai deschisă cu cei câțiva prieteni, să dai tot ce poți la antrenamentele de baschet, să o ajuți pe mama la treburile casei, să, să, să. De aceea, te întreb: când ți-ai vizitat ultima dată bunicii?, cei mai drăguți oameni în vârstă din viața ta.

Nu e fumos că, sub orice formă, proaspăt rași, cu părul alb ca neaua și cu palton scos din filmele cu James Bond sau, dimpotrivă, cu părul ascuns sub o căciulă plină de paie, cu obrajii roșii și fără dinți, tot bunici le spunem? Sunt părinții părinților noștrii și comunicăm într-un mod special și inedit cu ei. Avem glumele proprii, amintiri unice și, negreșit, când ni se umplu ochii de lacrimi gândindu-ne la ei, ni se umplu de dragoste și, mai ales, recunoștință.

Și chiar dacă nu v-ați petrecut prea multe vacanțe din copilărie alături de ei, încă aveți destul timp să le faceți bunicilor vizite ca să îi descoperiți. Merită, vă spun! Sunt dovezile personale ale lumii de dinainte să ne naștem și, după principiul complementarității, noi înșine avem un rol mai important decât ați crede în viața lor.
 

Rolul bunicilor în viața nepoților adolescenți
 

Rolul bunicilor în viața nepoților adolescenți se manifestă mai mult indirect, prin lecțiile pe care le primim în timp. Prima lecție e cea a răbdăii, pe care o câștigăm nu doar din cauza poveștilor lungi pe care le ascultăm de multe ori, din păcate, pasiv, ci și din cauza acelui altfel de ritm după care funcționează întreaga lor existență. Dacă deschidem larg ochii, învățăm astfel că se poate trăi frumos și dincolo de legile care dictează societatea capitalismului: viteza, profitul.

A doua lecție prin care își exercită rolul bunicii în viața nepoților adolescenți este cuprinsă în fiecare sfat pe care, din bunătate și iubire curată, ni-l dau. Vă mărturisesc din experiență că e greșit să subapreciați proverbele românești, adulții și mai ales bunicii folosindu-le atât de des tocmai din cauza unei înțelegeri profunde a vieții. De asemenea, moralele lor proprii, care vă par la început simpatice sau chiar naive, își vor găsi o explicație relevantă mai repede decât credeți.

Ultima lecție, cea care e cea mai pe gustul nostru, e cea a cunoașterii, cea care duce la îmbunătățirea relației cu proprii părinți. Aflând lucruri despre ei de la bunici, lucruri pe care ei s-ar putea să nu ți le povestească niciodată (prostiile pe care le făceau când erau mici, notele de la școală, pățaniile cu iubitele/iubiții de demult), o să îi vezi sub o cu totul altă lumină, o să îi simți mai apropiați, o să începi să vorbești altfel cu ei.Bunicii au nevoie de nepoți
 

Trecera timpului are consecințe dintre cele mai variate pentru fiecare dintre noi, cu o singură excepție: vârsta înaintată, care însumează pierderea tuturor sarcinilor îndeplinite până atunci – părinte și cetățean activ.

Acum cred că înțelegeți la ce mă refeream când am spus că și voi aveți un rol extrem de important în viața bunicilor voștri. Mai ales că, dacă nu și-au găsit activități care să le ocupe timpul și mintea, sunt și mai predispuși depresiei.

Singura lor sarcină firească acum e să vă fie vouă bunici, iar voi nu trebuie decât să vă jucați rolul de nepoți ai lor pentru a le lumina zilele. O altă chestiune este aceea că, prin tine, rămân conectați la noua lume (cum ar fi ca bunica să-ți lase comentarii pe blog sau pe facebook?).

Găsiți-vă așadar, dragi adolescenți, timp pentru a le face bunicilor vizite. Mai în glumă, mai în serios, se spune că ne înțelegem atât de bine cu ei tocmai pentru că avem un inamic comun și refuz să cred că există, în tot universul, un nepot care să nu se fii bazat măcar o dată pe sprijinul bunicilor atunci când a trecut printr-un episod tensionat cu părinții.

Dați-le prioritate în viața voastră, vizitați-i, ascultați-i, povestiți-le câte-n lună și-n stele și, mai presus de orice, iubiți-i. “Bunicii există pentru a-i băga pe copii în buclucuri la care aceștia nu s-au gândit.”(Gene Perret), iar când o să știți din prima răspunsul la întrebarea din titlu, o să vă încerce o bucurie rară.
 

Tags: ROLUL BUNICILOR IN VIATA COPIILOR, RELATIA BUNICI-COPII, PRIORITATI IN ADOLESCENTA, FAMILIE

Articole similare

Divortul parintilor - o confruntare dura cu realitatea

Familie

Divortul parintilor poate fi o experienta traumatizanta pentru un adolescent; poate fi considerat inceputul unei vieti pe care nu si-a inchipuit-o Vezi tot

Infidelitatea între părinţi: ţii secretul, sau nu?

Familie

Una dintre cele mai dramatice experienţe prin care poate trece un copil este aceea de a afla că părintele său a Vezi tot

Competiția între frați în adolescență

Familie

Faptul că ai măcar un frate sau o soră ți-a influențat întotdeauna evoluția ca om, felul în care reacționezi, uneori chiar Vezi tot

Fii un model pentru fratele tău mai mic!

Familie

Ştii despre cine vorbim. Bula minusculă de energie, plină de afecţiune şi veselie. Jocul periculos cu întrebările, în care odată ce Vezi tot

Valorile și prejudecățile – moștenire de familie!

Familie

 Atât valorile, cât și prejudecățile sunt transmise din generație în generație drept moștenire. Când ești mic iei de bun tot ceea ce Vezi tot

Page Rank