Familie

Cat de bine te intelegi cu bunicii tai?

Scris de: Ghinea Viorica | 27.12.2011

Cat de bine te intelegi cu bunicii tai?

Daca analizam relatia adolescenti-bunici vom observa ca exista o legatura speciala in majoritatea cazurilor. Diferenta mare de varsta si asa-zisul conflict intre generatii nu-i impiedica pe bunici sa fie tovarasi buni. Multi adolescenti se bucura de amintirile bunicilor, asculta sfaturile lor si invata din experienta lor de viata. Iar bunicii se bucura de aviditatea cu care nepotii asculta povestile si amintirile lor.

Unii adolescenti au o relatie buna cu bunicii lor, in timp ce altii au o relatie mai rece si nu-i considera o companie foarte placuta, deoarece unii dintre ei pot fi anxiosi si mai putin permisivi cu nebuniile nepotilor.

Tu ce relatie ai cu bunicii tai si cat de mult iti doresti prezenta lor in viata ta?
 

Rolul bunicilor in viata adolescentilor
 

Bunicii ocupa un rol important atat in viata adolescentilor, ei ofera sprijinul emotional si atentia suplimentara de care nepotii au nevoie in aceasta perioada, cat si in dinamica familiei extinse.

Adolescentii sunt curiosi si de cele mai multe ori le cer bunicilor sa le impartaseasca experientele pe care le-au avut acestia in tinerete, de la nazbatii pana la aspecte serioase ale vietii. Sfaturile bunicilor pot fi unele dintre cele mai bune, mai ales daca acestia sunt persoane deschise. Bunicii reusesc repede sa se faca placuti in detrimetrul parintilor, astfel adolescentii asculta mai mult de ei, decat de parinti. Comunicarea eficienta pe care o au cu bunicii ii face sa ii respecte si sa ii iubeasca mai mult.

Bunicii sunt de obicei binedispusi, calmi si pusi pe glume, dar trebuie sa te gandesti ca au aceasta stare pentru ca ei nu sunt expusi zilnic la stresul de care au parte parintii. In plus, ei sunt mai blanzi si mai toleranti cu nepotii adolescenti decat au fost cu copii lor in aceeasi perioada. Acum privesc viata cu mai multa intelepciune si gasesc cuvintele potrivite in orice context.

Bunicii sunt aproape de nepoti atunci cand sunt in conflict cu parintii, ameliorandu-le suferinta si incercand sa imbunatateasca relatia dintre adolescenti si parinti. Si de cele mai multe ori mediaza cu succes conflictele dintre cele doua parti, sfatuindu-i pe parinti sa fie mai intelegatori si pe nepoti mai ascultatori.

Din punct de vedere psihologic, adolescentii care petrec mai mult timp in compania bunicilor se dezvolta armonios pe mai multe planuri – comportamental, emotional si social. Le este mai usor sa comunice si sa se apropie de oameni si asta se va reflecta mai tarziu la maturitate.

Timpul petrecut alaturi de bunici poate fi special, amintirile din acesta perioada iti pot aduce zambetul pe fata si linistea in suflet mai tarziu. Asa ca profitati de timpul petrecut cu ei si incercati sa fructificati relatia adolescenti-bunici.

Tags: RELATIA ADOLESCENTI-BUNICI, ROLUL BUNICILOR IN VIATA ADOLESCENTILOR, NEPOTI, BUNICI SI ADOLESCENTI;

Articole similare

Supravegherea exagerată de către părinți

Familie

Supravegherea exagerată a copiilor de către părinți este un instinct puternic dezvoltat. Până la urmă este un lucru normal atunci când Vezi tot

Cum sa te intelegi mai bine cu parintii

Familie

In relatia dintre parinti si adolescenti, ca in orice relatie, ambii parteneri au ceva de spus si ambii sunt responsabili de Vezi tot

Divortul parintilor - o confruntare dura cu realitatea

Familie

Divortul parintilor poate fi o experienta traumatizanta pentru un adolescent; poate fi considerat inceputul unei vieti pe care nu si-a inchipuit-o Vezi tot

Părintele vitreg- un intrus sau un nou membru al familiei tale?

Familie

Ca adolescent treci prin multe schimbări. Cu toate aceste schimbări, îți dorești totuși să atingi stabilitatea, mai ales cea din cadrul Vezi tot

Frați dincolo de legătura de sânge

Familie

Într-un articol din urmă vorbeam despre relațiile dintre părinții vitregi și copii. De multe ori părintele vitreg intră în noua relație Vezi tot

Page Rank