Familie

Clişeele părinţilor

Scris de: Alina Boagiu | 27.06.2012

Clişeele părinţilor

 În cadrul oricărei familii, există atât momente fericite cât şi momente tensionate, iar când dintr-o familie face parte cel puţin un adolescent momentele tensionate apar adesea şi odată cu ele mult cunoscutele replici, devenite deja clişee. Prin folosirea lor, adulţii se dovedesc a nu fi tocmai fair-play. Absolut toţi am trecut prin perioada adolescenţei, chiar dacă ne amintim sau nu acest lucru.

 

Eu am fost ca tine, tu ca mine nu!

 
Părinţii încearcă de multe ori să încheie o discuţie mai aprinsă cu un adolescent apelând la următoarele cuvine: „eu am fost ca tine, tu ca mine nu!”. 
 
Oricine foloseşte această replică e clar că a uitat complet că a fost adolescent cândva, deşi tocmai asta încearcă să evidenţieze. Adolescentul nu primeşte tocmai bine comparaţia dintre el şi altcineva. Îi place să creadă că este unic şi doar el ştie ce e mai bine, deşi de cele mai multe ori se dovedeşte a nu fi adevărat, însă la urma urmei omul din greşeli învaţă.
 

Pe vremea mea...

 
Pe vremea mea... Pe vremea ta ce? Erau altfel adolescenţii? Nu este adevărat. Erau fix la fel. Oamenii nu se schimbă, doar vremurile. Şi este normal, doar acesta este şi scopul – să avansăm, să nu rămânem blocaţi. Schimbarea este bună, iar adolescenţii indiferent de vremurile în care trăiesc, rămân tot adolescenţi. Aşa a fost mereu.
 
Este ceva logic şi firesc ca şi adolescent să fii confuz, să nu ştii ce vrei sau să îţi schimbi părerile de la o zi la alta. Aceasta este perioada în care te dezvolţi, în care încerci să descoperi misterele vieţii, în care îţi formezi caracterul. Nu poţi să te maturizezi până nu faci şi greşeli. Ele te formează ca om. Nu te poţi bucura cu adevărat de lucrurile bune din viaţa ta până nu ai simţit şi gustul unui eşec. Întotdeauna eşecurile te fac să realizezi că nimic nu este veşnic şi că doar o fracțiune de secundă contează. Te fac să apreciezi mai mult lucrurile bune pe care le ai în viaţa ta. Te fac un om mai bun.
 

Tineretul din ziua de azi...

 
Aceasta este replica favorită a celor în vârstă. Adesea îi auzim începând o conversaţie cu fix aceste cuvinte „tineretul din ziua de azi” adăugând ulterior ba că este mult prea gălăgios, ba că se îmbracă ciudat, ba că diverse alte motive. 
 
Uneori ai impresia că nimic din ceea ce face un adolescent nu îi mulţumeşte, adoptând un comportament destul de ostil, dar chiar şi aşa nu trebuie să uităm că au mult mai multă experienţă şi că datorită lor ne aflăm astăzi aici. Aşa că indiferent de atitudinea pe care o au trebuie respectaţi.
 

Tags: adolescenţi, familie, clişee, pe vremea mea, tineretul din ziua de azi, comunicare, adolescenta;

Articole similare

Evitarea ca metodă de abordare a conflictelor în familie

Familie

 Relaţiile plăcute şi armonioase în familie sunt un deziderat comun, împărtăşit atât de părinţi, cât şi de copii. Nimeni nu se Vezi tot

Infidelitatea între părinţi: ţii secretul, sau nu?

Familie

Una dintre cele mai dramatice experienţe prin care poate trece un copil este aceea de a afla că părintele său a Vezi tot

Respectul in familie - o notiune demodata pentru adolescenti?

Familie

Relatia dintre adolescent si parinti aduce in prim plan notiunea de respect. A respecta pe cineva inseamna a pretui sentimentele si Vezi tot

Mit şi adevăr, în relaţia cu părinţii

Familie

Fie că ai o relaţie bună sau una mai puţin reuşită cu părinţii tăi, de multe ori simţi nevoia unui dicţionar Vezi tot

Divortul parintilor - o confruntare dura cu realitatea

Familie

Divortul parintilor poate fi o experienta traumatizanta pentru un adolescent; poate fi considerat inceputul unei vieti pe care nu si-a inchipuit-o Vezi tot

Page Rank