Familie

Competiția între frați în adolescență

Scris de: Cristina Stancu | 13.06.2013

Competiția între frați în adolescență

Mic, mijlociu, mare
 

Psihologii par a se fi pus de acord că ordinea în care apar frații (cel mic, copilul mijlociu și cel mare), își pune amprenta pe modurile în care aceștia se vor dezvolta. Desigur, acestea nu trebuie luate ca literă de lege pentru că generalizările mari nu sunt posibile: fiecare familie și fiecare copil sunt diferiți. Vă vom spune totuși câte ceva despre aceste mici tipologii.

Copilul cel mare este obligat să se comporte mai responsabil pentru că deseori va fi pus în situația de a avea grijă de ceilalți frați ai săi. De asemenea va fi mai bun decât ceilalți în ceea ce privește respectarea regulilor, și mai bine motivat în a reuși, fapt care va face din el un adult care va face față mult mai bine în situații de conducere și autoritate.

Copilul cel mijlociu va fi în competiție pentru atenție și cu fratele/sora mai mare ca vârstă, și cu cel/cea mai mic/ă. Deși s-ar spune că situația sa este puțin mai dificilă, dimpotrivă, va crește mai sociabil, mai înțelegător decât ceilalți și mai extrovertit. El se va dezvolta ca un răspuns la cum este perceput primul-născut de către familie, de aceea copiii mijlocii vor fi de obicei diferiți față de acesta. Dacă primul-născut e caracterizat de sentimentul responsabilității, cei mijlocii vor fi cei independenți.

Mezinul va avea ceva mai puțină încredere în el însuși pentru că pentru el cei mari sunt percepuți, cel puțin la începutul vieții, drept mai puternici, mai buni la orice, mai rapizi, etc., de asemenea pentru că pe când cei mari vor fi lăsați să învețe să facă lucruri singuri, cei mici vor avea mereu ajutor, fie din partea părinților, fie din partea fraților mai mari. Totuși cel mic va fi cel amuzant, cel creativ și cel care își va permite să fie rebel, fapt de care va profita probabil din plin mai ales în adolescență.


Toate acestea sunt câteva informații generale, psihologii consideră că această problemă este mult mai complicată și complexă, totul depinzând de numărul exact de ani care îi despart pe frați. Dacă sunteți interesați puteți găsi multe alte informații, va invităm să căutați singuri!

De asemenea putem include aici un mic sfat pentru părinți: evitați comparațiile între copiii voștri. Diferențele sunt utile, sănătoase.
 

Competiția în adolescență
 

În ceea ce privește competiția cu frații trebuie să-ți amintești mereu că uneori s-ar putea ca la baza unui conflict să stea interpretarea pe care o dai tu unor contexte sau evenimente, pe când realitatea ar putea fi alta; de aceea e important să îți exprimi, să îți comunici nemulțumirile și să aștepți ca celălalt să și le exprime pe ale sale.

Pe de altă parte încercarea părinților de a-și trata copiii în mod egal s-ar putea să nu fie posibilă, este recomandat să se înțeleagă că fiecare copil are calitățile sale unice pe care trebuie să și le dezvolte, și care trebuie să fie respectate. Competiția în adolescență poate fi astfel ceva benefic dacă încurajează pe fiecare să fie mai bun decât celălalt la ceea ce îi place, nu la același lucru; pentru că spre exemplu nu ne putem aștepta ca 3 frați să aibă note bune la aceleași materii la școală, sau rezultate la fel de performante la același sport, fiecare se va dezvolta mai bine și va dobândi cunoștințe la ceva care îi place.

În adolescență competiția se poate manifesta însă ceva mai subtil, mai ales dacă diferența de vârstă nu este foarte mare. Fiecare va dori să fie primul care face ceva, cel mic va încerca să țină pasul, primul care are o relație, primul care-și ia carnetul, primul care reușește ceva. Ceilalți vor încerca să țină pasul și chiar să-l depășească, ceea ce poate duce la tensiuni, certuri și rupturi zgomotoase, totuși – temporare. Tot ceea ce trebuie să țineți minte e că fiecare aveți parte de calități și lipsuri (uneori influențate și de ordinea venirii voastre pe lume în cadrul distinct al familiei voastre), iar comunicarea e cea mai bună metodă, nu poți fi supărat pe cineva pe care îl înțelegi.

Încearcă să-i înțelegi pe cei cu care ești în competiție, apoi înțelege că și lor le e la fel de greu, și ei sunt în competiție cu tine, iar asta nu e ceva rău, vă puteți folosi de ea, de competiție pentru a vă depăși limitele.

 

Pagina: 1 | 2

Tags: competiția între frați în adolescență, copiii singuri la părinți, singletons, trăsături ordinea nașterii, mezinul in familie, primul născut, copilul mijlociu, comparații între copii, relația între frați, comunicare in familie

Articole similare

Frați dincolo de legătura de sânge

Familie

Într-un articol din urmă vorbeam despre relațiile dintre părinții vitregi și copii. De multe ori părintele vitreg intră în noua relație Vezi tot

Cum îţi convingi părinţii să aibă din nou încredere în tine

Familie

 Poate i-ai minţit, poate ţi-ai încălcat promisiunile sau ai dat cu bâta în baltă atât de tare, că nici măcar tu Vezi tot

Viciile părinților - consecinţe asupra copiilor

Familie

În dezvoltarea psihică a copilului o influenţă deosebită o are modul de manifestare, modul de reacție, de gândire al părinților. Alcoolismul, Vezi tot

Copilul, victima a abuzului

Familie

Maltratarea copilului este in ultimii ani un subiect central al dezbaterilor, ca o realitate ce nu poate fi ignorata. Amplele campanii Vezi tot

Cat de bine te intelegi cu bunicii tai?

Familie

Daca analizam relatia adolescenti-bunici vom observa ca exista o legatura speciala in majoritatea cazurilor. Diferenta mare de varsta si asa-zisul conflict Vezi tot

Page Rank