Familie

Copilul, victima a abuzului

Scris de: Catalina Dumitru | 05.08.2011

Copilul, victima a abuzului

Maltratarea copilului este in ultimii ani un subiect central al dezbaterilor, ca o realitate ce nu poate fi ignorata. Amplele campanii mass-media au avut drept obiectiv sensibilizarea opiniei publice fata de problematica copilului maltratat si au condus la concluzia unanima ca se impune sa luam masuri, pentru protejarea copilului.
 
Abuzul de orice forma inseamna profitarea de pe urma diferentei de putere dintre adult si copil, cu desconsiderarea celui de-al doilea. Abuzul inseamna violenta adultului impotriva copilului, fenomen care este prezent in realitatea noastra, mai aproape sau mai departe de noi. Este de datoria fiecaruia dintre noi sa fim atenti la modul in care suntem tratati sau sunt tratati cei din jurul nostru si sa luam masuri imediate daca ne dam seama ca avem de-a face cu o forma de abuz.
 
Abuzul fizic:
Violenta fizica se exprima prin diferite gesturi aplicate copilului in mod intentionat de catre o alta persoana, gesturi care pot merge pana la pedepse corporale extreme, ce pot pune in pericol viata copilului.
Asadar, agresarea copilului in mod deliberat de catre adultul in grija caruia se afla sau cu care interactioneaza, este definita ca abuz fizic. Acest fel de abuz provoaca traume psihice imediate sau ulterioare.
Pedepsele fizice sunt metode educative folosite pentru a cauza minorului durere: batai cu mana sau cu orice alt obiect, aplicate pe oricare parte a corpului, asezarea copilului in genunchi, legarea, scuturarea, lovirea lui de perete sau de vreun obiect, tragerea de urechi sau de par, eventual chiar actiuni periculoase ca arderea sau otravirea lui. Pedepsele minore sunt cele care nu dauneaza sanatatii corporale a copilului. Nici ele nu sunt insa lipsite de pericol pentru sanatatea sa mentala. Folosite in mod repetat, ele pot sa conduca la traume psihice, deoarece transmit copilului mesajul violentei fizice.
Abuzive sunt considerate, in primul rand, pedepsele din categoria celor grave, care comporta un risc substantial pentru sanatatea si integritatea corporala a copilului, chiar la o singura aplicare.
 
Abuzul psihologic:  
Toate formele de abuz si neglijare a copilului au comportamente si consecinte psihologice. Formele de abuz psihologic mai des intalnite apar sub forma diverselor pedepse la care recurg parintii: izolarea copilului (legarea, incuierea lui in diferite spatii inchise, neacordarea raspunsurilor emotionale, terorizarea copilului, refuzul de a-l ajuta la solicitarea acestuia, degradarea lui, exploatarea lui, coruperea minorului sau recompensarea unor comportamente neadecvate, antisociale, agresive, rasiste, imorale sau criminale).
Aceste acte pot dauna copilului pe plan cognitiv, comportamental, afectiv sau fizic, dar cel mai adesea, concomitent, pe mai multe planuri. Maltratarea psihologica include respingerea, izolarea, exploatarea, degradarea copilului si refuzul de a-i raspunde emotional.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: parinti, abuz, protectia copilului.

Articole similare

Ajutor! Mama e însărcinată!

Familie

 Eşti deja un/o adolescent/ă în toată firea, îndrăgostit/ă lulea sau gustând din plin din statutul de single. Părinţii tăi de răsfaţă, Vezi tot

Frați dincolo de legătura de sânge

Familie

Într-un articol din urmă vorbeam despre relațiile dintre părinții vitregi și copii. De multe ori părintele vitreg intră în noua relație Vezi tot

Taberele din interiorul familiei – război sau pace?

Familie

 Faptul că în interiorul familiilor nostre nu curge întotdeauna numai lapte şi miere, iar situaţiile conflictuale şi momentele tensionate se grăbesc Vezi tot

Mit şi adevăr, în relaţia cu părinţii

Familie

Fie că ai o relaţie bună sau una mai puţin reuşită cu părinţii tăi, de multe ori simţi nevoia unui dicţionar Vezi tot

Cum sa te intelegi mai bine cu parintii

Familie

In relatia dintre parinti si adolescenti, ca in orice relatie, ambii parteneri au ceva de spus si ambii sunt responsabili de Vezi tot

Page Rank