Familie

Cum îţi convingi părinţii să aibă din nou încredere în tine

Scris de: Andreea Baluteanu | 24.11.2013

Cum îţi convingi părinţii să aibă din nou încredere în tine

 Poate i-ai minţit, poate ţi-ai încălcat promisiunile sau ai dat cu bâta în baltă atât de tare, că nici măcar tu nu te mai recunoşti. Ceea ce contează e că le-ai zdruncinat bine capitalul de încredere investit în tine. 

 
Cum faci să redevii „fata tatei” sau „băiatul mamei” şi să ştergi cu buretele fapta săvârşită? Părinţii sunt iertători, te iubesc mai abitir ca orice pe lume şi vor rămâne de-a pururi fanii tăi numărul unu, dar atunci când greşeala atârnă greu deasupra capului tău, e musai să depui ceva muncă pentru a-i convinge să aibă din nou încredere în tine.
 

Greşeala recunoscută e pe jumătate iertată

 
Primul şi cel mai important pas în absolvirea unei greşeli stă în acceptarea ei. Dacă încă îl mai ţii în braţe pe „nu e vina mea” şi nu te opreşti din a arunca disperat/ă responsabilitatea în stânga şi în dreapta, ai tăi vor continua să creadă că au crescut un copil răsfăţat, căruia nu e cazul să îi dăruiască din nou încrederea lor.
 
Ca să beneficiezi din nou de ore flexibile la venirea acasă, e cazul să recunoşti spăşit/ă că ai dat-o în bară. Admite că ai greşit şi spune-le alor tăi cât de tare regreţi. Ai grijă însă, nu o face până ce nu eşti totalmente convins/ă că aşa stau lucrurile de fapt, pentru că teatrul sincerităţii, doar de dragul de a obţine ceva de la ai tăi, va fi imediat sesizat de nasul fin al părinţilor şi crede-ne, te va costa scump.
 

Promisiunile şi valoarea lor în aur

 
„Nu mai fac, niciodată, promit”, te lăudai când erai abia un prichindel, de fiecare dată când zăreai micul rid de supărare pe faţa mamei, pentru a recădea în capcană, de îndată ce primeai iertarea mult dorită. Cu capitalul de experienţă de viaţă pe care ţi-l dăruieşte adolescenţa, e cazul să nu te mai dedai la aceleaşi promisiuni cu ritm de „întotdeauna”. Un simplu „îmi pare rău”, însoţit de „pe viitor, voi avea mai multă grijă” sau „e o lecţie pe care sunt pe punctul de a o învăţa” vor valora mult mai mult şi le vor oferi încrederea că fiica/fiul lor este pe drumul frumos, drept şi corect către adultul responsabil şi matur. 
 
Ai grijă însă, odată ce le-ai făcut alor tăi o promisiune, fă tot posibilul pentru a nu o încălca. A greşi e omeneşte, dar a ignora cu buna ştiinţă ceea ce ai promis îi va determina să nu îţi mai acorde la fel de uşor a doua şansă, data viitoare.
 

Ritualul recuceririi părinţilor

 
Aşa cum în dragoste comportamentul de după prima ceartă e definitoriu pentru bunul mers al relaţiei, şi în procesul recâştigării încrederii părinţilor lucrurile sunt la fel orânduite. Chiar dacă ai recunoscut, ţi-ai pus cenuşă în cap şi ai promis că a doua oară, vei proceda de zece ori mai bine, iar ai tăi par să te fi iertat, o anumită răceală continuă să reverbereze din comportamentul lor.
 
E timpul să apelezi la câteva trucuri de copii cuminţi, în aşteptarea Moşului. Spală tu vasele la cină, trezeşte-te dimineaţa mai devreme şi aşteaptă-i cu micul dejun sau lasă-i să te surprindă citind pierdut/ă pe canapea chiar şi cea mai nouă revistă glossy sau programul meciurilor din Liga de fotbal, în loc să se întrebe pe unde baţi câmpii. Sub nicio formă, nu le ieşi din cuvânt şi lasă deoparte, măcar pentru câteva zile, revolta şi sarcascul tipic adolescentine. Nu însoţi tentativele de recucerire de dulcegării false şi un ton mieros, ci presară-le cu un amestec de remuşcare şi demnitate, care va face minuni.
 

Puterea exemplului

 
Cum vei recâştiga cel mai sigur încrederea părinţilor? Demonstrând că poţi să îţi ţii promisiunile, că încerci să devii un copil mai bun şi că le respecţi părerea, într-adevăr.
 
Cel mai puternic aliat al puterii exemplului pozitiv este, întodeauna, timpul. Nu te opri din fapte bune odată cu trecerea Crăciunului sau, cu alte cuvinte, nu redeveni adolescentul care greşeşte constant după ce ai obţinut ceea ce ţi-ai dorit. 
 
Pentru că, până la urmă, nu botinele după care suspinai sau banii de buzunar pe o săptămână vor fi măsura adolescenţei tale, ci dragostea şi mândria neţărmuită a alor tăi.
 
Tu cum recâştigi încrederea părinţilor tăi?
 

Tags: cum îi convingi pe părinţi să aibă încredere în tine, părinţi şi adolescenţi, cum recâştigi încrederea părinţilor, relatia parinti-copii, adilescenti, comunicare

Articole similare

Părintele vitreg- un intrus sau un nou membru al familiei tale?

Familie

Ca adolescent treci prin multe schimbări. Cu toate aceste schimbări, îți dorești totuși să atingi stabilitatea, mai ales cea din cadrul Vezi tot

Divortul parintilor - o confruntare dura cu realitatea

Familie

Divortul parintilor poate fi o experienta traumatizanta pentru un adolescent; poate fi considerat inceputul unei vieti pe care nu si-a inchipuit-o Vezi tot

Efectele relaţiei dintre părinţi asupra adolescentului

Familie

Adolescenţa reprezintă etapa de dezvoltare a individului, perioada în care acesta se dezvoltă enorm atât fizic, dar mai ales psihic. Totodată Vezi tot

Competiția între frați în adolescență

Familie

Faptul că ai măcar un frate sau o soră ți-a influențat întotdeauna evoluția ca om, felul în care reacționezi, uneori chiar Vezi tot

Copilul, victima a abuzului

Familie

Maltratarea copilului este in ultimii ani un subiect central al dezbaterilor, ca o realitate ce nu poate fi ignorata. Amplele campanii Vezi tot

Page Rank