Familie

Fii un model pentru fratele tău mai mic!

Scris de: Andreea Baluteanu | 05.03.2012

Fii un model pentru fratele tău mai mic!

Ştii despre cine vorbim. Bula minusculă de energie, plină de afecţiune şi veselie. Jocul periculos cu întrebările, în care odată ce eşti prins, nu mai poţi scăpa, pentru că fiecare dilemă rezolvată atrage de la sine alta, şi alta, şi alta, ca un castel de cărţi de joc pe cale să se prăbuşească. Mingea de baschet furată şi bătută în faţa blocului de prichindel, paleta de farduri spoită pe obrajii roşii ai păpuşei preferate de micuţa artistă în devenire. Miile de momente când îţi doreşti să fi fost singur/ă la părinţi şi eşti convins/ă că un frate/soră mai mic/ă e cel mai mare necaz ever.

Relaţiile dintre fraţi sunt printre cele mai puternice şi complicate din familie. Iar atunci când eşti în postura de frate/soră mai mare, lucrurile devin şi mai încâlcite, pentru că ai responsabilitatea de a trasa cursul, structura şi direcţia raporturilor dintre voi. De pe piedestalul de model numai bun de imitat pentru cel mic e o cale spinoasă, dificil de urmat. Dar dacă vei reuşi să îţi croieşti drum prin întortocheatele sale hăţişuri, vei descoperi că fratele/sora mai mic/ă îţi poate deveni cel mai fidel admirator, cel mai ardent susţinător şi cel mai sincer prieten. Merită să fii un model pentru el, nu?
 

Fă cunoştinţă cu fratele/sora ta!
 

Îl/o ştii de când s-a născut. Te aplecai ezitant peste pătuţul lui/ei, întrebându-te cum poate ceva atât de mic să provoace atâta gălăgie. I-ai cedat ultima porţie de cremă de zahăr ars. I-ai cântat înainte să adoarmă. Dar îl cunoşti cu adevărat?

Pentru a avea o relaţie frumoasă cu fratele sau sora ta nu ai nevoie de prea multe ingrediente. Fratele din dotare, puţină atenţie, o picătură de imaginaţie, un pic de responsabilitate şi toată dragostea din lume. Nu există o reţetă magică pentru a-ţi asigura statutul de cel/cea mai bun/ă frate/soră din lume, doar un set de paşi de urmat. Primul dintre ei şi probabil cel mai important e de a face cunoştinţă cu omuleţul de lângă tine, de a ţi-l defini ca pe o personalitate în formare, nu numai ca pe fratele/sora mai mic/ă.

Vorbeşte cu el şi încearcă să îl înţelegi. Poate că lumea în care trăieşte e una minusculă, populată de magie, jocuri şi poveşti, dar asta nu înseamnă că e de trecut cu vederea. Cu atât mai mult cu cât în universul său colorat, locul tău e în primele rânduri.

Interesează-te de pasiunile sale şi nu le minimaliza importanţa, chiar dacă sunt diferite de ale tale! Poate că nu înţelegi fascinaţia surorii tale pentru Justin Bieber, dar asta nu înseamnă că nu vă puteţi distra nebuneşte sărind şi dansând la o repriză de karaoke improvizată în camera ei.

Petreceţi timp împreună! Tu eşti deja adolescent/ă, şi o sesiune de colorat piticii Albei ca Zăpada nu e cea mai ispititoare modalitate de a-ţi petrece câteva ore bune, dar pentru el/ea va însemna enorm. Uneori e amuzant să dai în mintea copiilor şi să faci chestii pe care le adorai acum zece ani. Iar atunci când ai alături o pereche de ochi care îţi privesc mâzgălelile de parcă ar fi opera lui Picasso, distracţia se dublează garantat.

Include-l în activităţile pe care le practici alături de prietenii tăi! Nu e cazul să îţi iei sora mai mică să dansaţi până în zori în club, dar ascultă din când în când sfatul mamei şi ia-o cu tine la o plimbare cu gaşca în parc. Punem pariu că şi ei sunt curioşi să îl/o cunoască? Vei avea numai de câştigat: puncte în plus în relaţia cu ai tăi, un statut mai respectabil în faţa prietenilor, plus un upgrade de dragoste şi respect în legătura cu fratele/sora ta.

Vei crea încet încet un legământ de emoţii care vă vor face relaţia să devină impenetrabilă. Preţuieşte-o şi ai grijă de ea, pentru că, pe măsură ce veţi creşte şi vă veţi maturiza, îi vei înţelege din ce în ce mai mult semnificaţia profundă.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: frate/soră mai mare, model pentru frate/sora mai mic/ă, cunoaşte-ţi fratele, relaţia dintre frați, relația dintre surori;

Articole similare

Cum să negociezi eficient cu părinţii

Familie

 Un telefon nou, la care visezi de ceva vreme, un party la care mori de nerăbdare să mergi sau vacanţa la Vezi tot

Cum sa te intelegi mai bine cu parintii

Familie

In relatia dintre parinti si adolescenti, ca in orice relatie, ambii parteneri au ceva de spus si ambii sunt responsabili de Vezi tot

Supravegherea exagerată de către părinți

Familie

Supravegherea exagerată a copiilor de către părinți este un instinct puternic dezvoltat. Până la urmă este un lucru normal atunci când Vezi tot

Fericirea din sanul familiei

Familie

Nu este nimic care sa ne defineasca mai mult decat exprimarea completa si sincera a propriilor sentimente. Ceea ce simtim controleaza Vezi tot

S.O.S: Părinții mei sunt exagerat de protectori

Familie

Comportamentul părinților față de adolescenți poate lua forme extreme, una din acestea fiind grija excesivă pentru propriul copil. Un astfel de Vezi tot

Page Rank