Familie

Infidelitatea între părinţi: ţii secretul, sau nu?

Scris de: Andreea Baluteanu | 11.05.2013

Infidelitatea între părinţi: ţii secretul, sau nu?

Una dintre cele mai dramatice experienţe prin care poate trece un copil este aceea de a afla că părintele său a comis un adulter. Furia, sentimentul sfâşietor de trădare, senzaţia de a fi fost înşelat, la rândul său, disperare, tristeţe, ranchiună şi teamă, sunt sentimente care îşi fac nestingherite cuib în sufletul său.

Cum reacţionezi atunci când te transformi în ghinionistul protector al secretului infidelităţii unuia dintre părinţi? Când fericirea sau liniştea familiei se află în mâinile tale, îi vei spune da, sau nu?

De ce eu?
 

E întrebarea firească, ce îţi răsare imediat în minte. De ce te afli în această situaţie? De ce mama/tatăl tău, printr-o pasiune nefericită, a pus în pericol integritatea căminului? Şi, mai presus de toate, de ce trebuie să te confrunţi cu imposibila alegere, aceea de a păstra secretul infidelităţii, sau de a distruge tihna familiei tale?

Fie că ai surprins cu totul întâmplător adulterul comis de unul dintre părinţii tăi, fie că bănuiai de ceva vreme, iar descoperirea nu a fost decât realizarea că ceea ce ai presimţit era aievea, şocul de a fi pus/ă faţă în faţă cu trădarea uneia dintre cele mai importante persoane e aproape insuportabil. Cu atât mai mult cu cât infidelitatea vizează rareori o singură persoană, ea se adresează întregii familii, afectează copii nevinovaţi şi crează victime colaterale.
   
De cele mai multe ori, drama nu se încheie odată cu descoperirea adevărului. Puţini părinţi aleg calea corectă, de a-şi asuma responsabilitatea pentru greşeala comisă, şi încearcă în schimb să obţină complicitatea copilului. Mizând pe teama ta, de a nu-ţi pierde familia, părintele infidel te poate ruga să păstrezi secretul, afirmând că a fost vorba doar de o greşeală, ce nu se va mai repeta. Atunci când soarta căminului tău, când fericirea părinţilor şi viitorul vostru, al tuturor, depinde de câteva cuvinte slabe, rostite de tine, ce e de făcut? Poate fi sinceritatea mai presus de grija pentru cei din jur, de conştiinţa responsabilităţii?
   
E o situaţie înfiorător de grea, cu două direcţii, întortocheată. Argumente, explicaţii, scuze, cu toatele intră în balanţa întunecată a deciziei. Să fie mai greu DA-ul, sau să fie mai concentrat NU-ul?
   
Într-o asemenea împrejurare, să iei decizia corectă poate fi imposibil. Şi ce ai putea alege: să îi împărtăşeşti părintelui înşelat adevărul, aruncându-l drept în mijlocul vâltorii şi riscând nedorita despărţire a familiei tale, sau să fraternizezi cu infidelitatea şi să alegi să o protejezi, cu speranţa că, bandajând trădarea, o vei împiedica să sângereze şi mai asiduu? Nu există o decizie magică, încununată cu lauri, dar există o hotărâre cu care poţi fi împăcat/ă.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: infidelitate între părinţi, să ţin secretul infidelităţii unuia dintre părinţi, adolescenţii şi adulterul între părinţi, trădarea în familie

Articole similare

Reguli simple pentru armonie în familie

Familie

Acasă ar trebui să fie acel loc frumos, în care să-i ai în jur pe cei dragi. După o zi lungă Vezi tot

S.O.S: Părinții mei sunt exagerat de protectori

Familie

Comportamentul părinților față de adolescenți poate lua forme extreme, una din acestea fiind grija excesivă pentru propriul copil. Un astfel de Vezi tot

Viciile părinților - consecinţe asupra copiilor

Familie

În dezvoltarea psihică a copilului o influenţă deosebită o are modul de manifestare, modul de reacție, de gândire al părinților. Alcoolismul, Vezi tot

Supravegherea exagerată de către părinți

Familie

Supravegherea exagerată a copiilor de către părinți este un instinct puternic dezvoltat. Până la urmă este un lucru normal atunci când Vezi tot

Cum să negociezi eficient cu părinţii

Familie

 Un telefon nou, la care visezi de ceva vreme, un party la care mori de nerăbdare să mergi sau vacanţa la Vezi tot

Page Rank