Familie

Supravegherea exagerată de către părinți

Scris de: Andreea Cosma | 09.07.2013

Supravegherea exagerată de către părinți

Supravegherea exagerată a copiilor de către părinți este un instinct puternic dezvoltat. Până la urmă este un lucru normal atunci când ai un copil. Adolescentul, este pe primul loc într-o familie. Membrii familiei tale pot părea vulnerabili la un moment dat în ceea ce te privește. Ei nu pot ține pasul cu tot ce se întâmplă în jurul lor și al tău și apelează la acest control exagerat, de multe ori scăpat de sub control. Profesia de părinte este una dificilă iar ei vor să nu se dezamăgească pe sine, dar nici pe copii.

Părinții tăi știu că în această lume care se dezvoltă repede și este plină de tehologie, tentații și pericole, tu poți să cazi pradă foarte ușor. Astfel, ei vor să te ferească prin supraveghere și restricții dar se ajunge adesea la control și manipulare. Aceste lucruri nu îți dau voie să te dezvolți și te transformă într-o persoană închisă. Faptul că ai tăi nu îți dau voie să pleci noaptea din casă sau să mergi la petreceri târziu în noapte, te ține departe de normalitate și de dezvoltarea ta adolescentină.
 

Grija părinților este exagerată!
 

Când pleci de acasă chiar și la școală părinții tăi încep să își pună tot felul de întrebări: A trecut pe la trecerea de pietoni? A mâncat pachetul? Oare cu ce prieteni stă la școală? Oare vorbește urât? Mai stă mult? De ce nu vine acasă?. Teama lor este exagerată și de aceea stau cu gândul la tine non-stop. Pericolele care te urmăresc sunt la tot pasul în toate etapele vieții: cand ești mici, apoi când intri la liceu. Firește, perioada liceului este o mare schimbare pentru tine iar pentru părinții tăi este o adevărată provocare în ceea ce privește formarea ta om. Pot ajunge să te urmărească pe unde te duci sau să iți umble în telefon. Ei se gândesc la educația pe care ți-au oferit-o și nu vor să se strice totul. Te-au crescut cu multă grijă și dăruire și vor să te controleze în permanență pentru a rămâne veșnic un copil cuvinte.

Cu ani în urmă, când nu exista atât de multă tehnologie, nu exista nici control parental exagerat. Acum fiecare adolescent are un telefon mobil iar părinților tăi le este foarte ușor să te sune din 5 în 5 minute. Având acces la telefon, ei o iau razna și încep să creadă că acest control permanent este normal și este pentru siguranța ta. La un moment dat controlul exagerat devine stânjenitor pentru tine deoarece prietenii tăi vor face glume pe seama ta.
 

Efecte negative!
 

Această supraveghere este un pericol! Afectează dezvoltarea ta, latura afectivă, emoțională și blochează comunicarea. Ea naște o ură care este înlăturată cu greu. Părinții tăi simt imediat că ceva este înneregulă cu tine și întervin, de cele mai multe ori greșit și sufocant. Ei nu înțeleg faptul că, în adolescență se naște o dublă personalitate. În cercul de prieteni tu te comporți într-un fel iar acasă în alt fel. Acest lucru se întâmplă deoarece ești nesigur și vrei să faci față tuturor provocărilor.

Adolescenții pot să devină agresivi chiar și verbal! Odată scăpați de  sub control este greu să te mai înțelegi cu ei. Adolescența este o perioată dificilă și plină de schimbări iar tu te faci greu înțeles. De multe ori nu ști să îți exprimi dorințele și sentimentele. Tu începi să te ascunzi de părinți și chiar să pleaci de acasă fără să spuni. Acestu lucru îl faci de frică să nu fi pedepsit sau certat. La un moment dat simți că părinții nu au încredere în tine și ajung să credă că nu te poți descurca singur. Tu trebuie să fi lasat să încerci, chiar dacă mai greșești, în acest fel își dai seama dacă te poți descurca singur și care este soluția pentru a nu mai repeta greseala. Părinții nu trebuie să fie mereu în umbra! Personalitatea ta va avea de suferit!

Unde există comunicare nu există tensiune și nici control exagerat. De vreme ce părinții îți cunosc prietenii, colegii de clasă și locurile pe care le frecventezi după ore, atât tu cât și ei puteți sta liniștiti. Supravegherea trebuie să fie în limitele normalului. Încearcă să le câștigi încrederea părinților!
 

Tags: supraveghere, părinți, adolescenți, restricții, grijă, personalitate, control exagerat al parintilor, prieteni, colegi, încredere, comunicarea in familie.

Articole similare

Ca şoarecele şi pisica!

Familie

 Câţi dintre voi nu aţi urmărit Tom şi Jerry? Vă amintiţi cum nu exista secundă în care aceste două personaje să Vezi tot

Infidelitatea între părinţi: ţii secretul, sau nu?

Familie

Una dintre cele mai dramatice experienţe prin care poate trece un copil este aceea de a afla că părintele său a Vezi tot

Când ți-ai vizitat ultima dată bunicii?

Familie

Ai crescut și ai propriile tale priorități. Să înveți mai bine semestrul acesta, să ai o relație mai deschisă cu cei Vezi tot

Clişeele părinţilor

Familie

 În cadrul oricărei familii, există atât momente fericite cât şi momente tensionate, iar când dintr-o familie face parte cel puţin un Vezi tot

Cum îşi manipulează adolescenţii părinţii?

Familie

De câte ori nu ai cedat în faţa rugăminţilor insistente ale copilului tău adolescent, deşi erai ferm convins/ă să procedezi diferit? Vezi tot

Page Rank