Pt. parinti

Cum să creşti un adolescent încrezător

Scris de: Irina Burdusel | 08.05.2012

Cum să creşti un adolescent încrezător

Pentru a fi optimist şi curajos în situaţiile cu care se va confrunta, adolescentul are nevoie de suportul părinţilor. Părinţii trebuie să îi asigure acestuia câteva condiţii esenţiale pentru o dezvoltare sănătoasa a încrederii în sine şi în lume.

 
Una din „teoriile” pe care mi le ţinea cel mai des tatal meu, în liceu, era cea despre „tupeu” –să fiu tupeistă însemna pentru el să fiu curajoasă în relaţiile cu oamenii, să nu îmi fie ruşine să cer şi să nu am impresia că sunt inferioară cuiva. Şi ţin minte cât de tare mă enervau aceste teorii şi cat de imposibil de aplicat mi se păreau. Ştiam că tata are dreptate şi cu atât mai mult realizez acum, la caţiva ani distanţă. Dar greşea undeva – la felul în care proceda pentru a-mi inocula aceasta atitudine încrezatoare.
 
Ca să îţi ajuţi cu adevarat copilul pentru a deveni o persoana încrezatoare şi curajoasă nu sunt suficiente sfaturile, ci trebuie să creezi condiţii să îşi dezvolte un sistem de securitate personală, care sa îi permită să privească optimist orice provocare.
 
1. În primul rând, asigură-l că orice ar face, are în tine un sprijin. Este foarte imporant pentru un copil să ştie că este cineva acolo pentru el, oricând va avea nevoie. Asta îi dă linişte şi sentimentul de securitate, pentru că oricât de mult ar vrea să îşi câştige independenţa, senzaţia de a fi „singur pe lume” îi provoacă angoase profunde.
 
2. Ajută-l să descopere ce abilităţi are şi să şi le dezvolte. Conştiinţa propriei valori, chiar şi într-un singur domeniu, îi conferă adolescentului baza de care are nevoie pentru a se raporta curajos în relaţiile pe care şi face în timp.
 
3. Învaţă-l să îşi exprime dorinţele. Dacă în copilarie te-ai straduit să îl inveţi să fie politicos şi să vorbească doar dacă este întrebat, acum este timpul să îi dai „mână liberă” să se exprime, să ceară ce îşi doreşte, să spună ce nu ii place, pentru că altfel vei avea un copil timid şi timorat, care nu va avea niciodată curajul să ceară de la viaţă mai mult decât i se dă.
 
4. Lasă-l să descurce singur şi să ia propriile decizii în situaţii în care până acum hotarai tu pentru el. Laudă-l când reuşeşte să se descurce. Sentimentul că „a rezolvat o problemă” şi satisfacţia îndeplinirii unei sarcini îi dau încredere în sine pentru a aborda şi alte situaţii, care până acum i se păreau prea dificile.
 
5. Pregăteşte-l pentru micile insuccese. Spune-i copilului tău ca insuccesul face parte din succes şi că nu se poate câştiga mereu. E important ca după un eşec, de orice natură, la şcoala sau în dragoste, să îşi poată reconstrui încrederea şi să nu rămână cu teama de a se mai implica în situaţii similare în viitor.
 

Tags: dezvoltarea increderii in sine, parinti de adolescent, atitudine increzatoare, suportul parintilor

Articole similare

Înţelege de ce adolescentul tău a scăpat de sub control

Pt. parinti

Nu e uşor să fii părinte de adolescent. Mai ales atunci când, într-o zi, realizezi cu groază că piticul care te Vezi tot

Cum să îi dau copilului o veste rea

Pt. parinti

Atunci când eşti părinte, fiecare gest, fiecare cuvânt, fiecare acţiune ce poate avea impact asupra copilului tău dobândeşte proporţii uriaşe. Comunicarea Vezi tot

O lectie importanta pentru parinti – Ascultarea activa

Pt. parinti

Pe cat de importanta, pe atat de neglijata, ascultarea activa este baza unei bune relatii cu adolescentul si o lectie pe Vezi tot

Cum să îi spun copilului meu că e adoptat

Pt. parinti

Nimeni nu poate înţelege frumuseţea, împlinirile şi maturitatea pe care le presupune adopţia unui copil, cu excepţia părinţilor care au dat Vezi tot

Stimulaţi-l să înveţe! Metode pentru părinţi

Pt. parinti

Rareori copilul îşi mentine, la vârsta adolescenţei, acelaşi interes pentru şcola, ca în primii ani de gimnaziu, motivele fiind, pe cât Vezi tot

Page Rank