Pt. parinti

Cum să îi spun copilului meu că e adoptat

Scris de: Andreea Baluteanu | 17.12.2012

Cum să îi spun copilului meu că e adoptat

Cum să îi spun copilului meu că e adoptat?
 

Să îi spui fiului/fiicei tale că e adoptat/ă la vârsta adolescenţei e, într-adevăr, mai dificil decât în primii ani de viaţă. Pericolelor perioadei pe care o traversează, despre care am mai vorbit, li se adaugă anxietatea de a modifica relaţii deja stabilite şi echilibrate, preconcepţii despre adopţie, precum şi influenţa anturajului. Scuturat/ă de teama că noul său statut îi va marca poziţia în grup, adolescentul/a poate desfăşura stări de-a dreptul exacerbate. Ce e de făcut?

În primul rând, alege momentul cu cea mai mare înţelepciune. Dacă traversează o perioadă mai tensionată, fie la şcoală, fie în viaţa sentimentală, evită să îi transmiţi şi vestea că e adoptat/ă.
Ceea ce îi comunici are la fel de multă importanţă. Accentuează că îl/o iubeşti ca şi cum i-ai fi dat naştere şi că nu există nicio diferenţă între el/ea şi copiii tăi naturali, dacă este cazul. Explică decizia ta de a nu-i fi lămurit situaţia mai devreme, şi asigură-l/o că nimic nu se va schimba în relaţia voastră, niciodată.
Şocul resimţit de adolescent poate fi mare, iar sentimentele sale pot fi extrem de intense. Dacă situaţia scapă de sub control, păstrează-ţi calmul şi arată-i că rezonezi cu starea sa, că îl/o înţelegi şi că îl/o susţii, cu căldură şi blândeţe.

Nu ceda însă, dacă ai impresia că lucrurile merg mult prea departe. Unul dintre cele mai mari pericole ale dezvăluirii adopţiei la vârsta adolescenţei e ca vinovăţia să îţi întunece percepţia corectă a situaţiei. Oricât de intens ar reacţiona copilul tău, oricât de vehemente ar fi acuzaţiile la adresa ta şi oricât de înspăimântătoare ar fi ameninţările –din păcate, se poate ajunge şi la asta-, nu trebuie să uiţi nicio clipă că i-ai dăruit toată dragostea şi grija din lume. Nu îţi cere scuze şi nu da dovadă de prea multă permisibilitate, pentru că îi vei accentua impresia că i s-a comis o mare nedreptate. Nu îl trata preferenţial, pentru că îi vei întări convingerea atât de eronată că e o victimă. Fii plin/ă de iubire părintească, dar şi de fermitate, şi nu ceda sub nicio formă provocărilor.

Răbdarea e cheia succesului. E posibil ca adolescentul să reacţioneze impetuos şi exagerat, sau, dimpotrivă, răspunsul lui să fie tăcerea. În cazul în care primeşte vestea cu calm sau cu o nepăsare înşelătoare, nu insista, pentru că e probabil să aibă nevoie de timp să disece vestea în singurătate. Dacă lipsa lui de reacţie continuă, redeschide discuţia, cu delicateţe, întrebându-l cum se descurcă cu noile informaţii.

Ia în considerare posibilitatea consultării unui psiholog, dacă lucrurile degenerează. Nu te teme să apelezi la un ajutor specializat, aşa cum am mai spus, să îi spui adolescentului tău că e adoptat poate fi infernal de dificil. Dacă insistă că nu are nevoie de „doctorul de nebuni”, roagă-l să te acompanieze pe tine, specificând că ai nevoie să îţi clarifici unele lucruri şi că prezenţa sa îţi e un sprijin de nădejde.

Nu te simţi jignit/ă dacă îşi exprimă dorinţa de a-şi cunoaşte părinţii adevăraţi, dacă dezvoltă o anumită apropiere faţă de ei. E natural să tânjească să petreacă timp cu ei, să aibă întrebări, să se ataşeze nenatural de repede. Reaminteşte-ţi că o relaţie sănătoasă cu setul de părinţi naturali nu poate decât să contribuie pozitiv la evoluţia sa psihică.

În final, cea mai potrivită cheie pentru rezolvarea unei situaţii atât de complicate este şi va fi, întotdeauna, dragostea. Dragostea cu care l-ai îmbrăţişat prima dată, cu care l-ai crescut, cu care îl vei însoţi pe tot parcursul vieţii tale. Adopţia e un proces natural, iar dragostei nu i se poate răspunde decât cu dragoste.

 

Pagina: 1 | 2

Tags: cum să îi spun copilului că e adoptat, adopţie, la ce vârstă îi spun copilului că e adoptat, copii şi părinţi, adopţia în adolescenţă

Articole similare

Pedeapsa - ruptă din rai?

Pt. parinti

Pedeapsa este un subiect care pune probleme celor mai multi parinti. Unii nu vor sa o folosesca, ci cauta alte posibilitati Vezi tot

Prima oara – sfaturi pentru parinti

Pt. parinti

A fi parinte poate fi foarte greu cateodata; mai ales cand „puiul” tau a ajuns adolescent si trebuie sa gasesti o Vezi tot

Realitatea virtuală – cum îţi ţii copilul departe de pericol?

Pt. parinti

Progresul tehnologic pare sa favorizeze dependenţa de calculator, deoarece jocurile sunt din ce în ce mai reale, iar internetul pune la Vezi tot

Discuţia anti-fumat. Are rost?

Pt. parinti

Cum îţi convingi copilul că fumatul este o alegere proastă? Că ţigările sunt nocive, o ştie deja. Îl va împiedica asta Vezi tot

O lectie importanta pentru parinti – Ascultarea activa

Pt. parinti

Pe cat de importanta, pe atat de neglijata, ascultarea activa este baza unei bune relatii cu adolescentul si o lectie pe Vezi tot

Page Rank