Pt. parinti

O lectie importanta pentru parinti – Ascultarea activa

Scris de: Irina Burdusel | 03.11.2011

O lectie importanta pentru parinti – Ascultarea activa

Pe cat de importanta, pe atat de neglijata, ascultarea activa este baza unei bune relatii cu adolescentul si o lectie pe care parintele trebuie sa si-o insuseasca. Ti s-a intamplat ca adolescentul tau sa iti reproseze ca nu il asculti, iar tu sa il contrazici revoltat? Incearca sa-ti amintesti: nu cumva spalai vasele in timp ce il ascultai? Asta explica reprosul lui. In ascultarea activa, interlocutorul ofera feedback imediat atat verbal cat si nonverbal, implicandu-se in discutie si depunand efort pentru a intelege corect mesajul transmis.

In comunicarea cu adolescentul este foarte important ca parintele sa invete sa isi asculte cu adevarat copilul si, mai ales, sa ii transmita si lui sentimentul ca este ascultat.

Cand parintele asculta inactiv, ii transmite, in subsidiar, adolescentului, mesajul ca el nu este suficient de important pentru a beneficia de atentia lui. Acest gand poate fi foarte dureros pentru adolescent si il  poate face sa se indeparteze de tine, fara ca tu sa banuiesti ca vina iti apartine. Multe probleme pot fi evitate sau prevenite daca parintele se dedica total discutiei cu adolescentul, castigandu-i increderea, pe de o parte, si ajungand sa il cunoasca mai bine, pe de alta parte.
 

Ca sa comunici cu adolescentul, invata ascultarea activa

 
Daca esti parinte de adolescent, iata cativa pasi pe care trebuie sa ii parcurgi, pentru a-ti insusi ascultarea activa.
 
- Opreste-te din orice alta activitate! Daca adolescentul tau vine sa discute cu tine, acorda-i exclusivitate! Pentru el, acesta este un semn ca il tratezi cu seriozitate si ca problema lui e considerata importanta. Pentru adolescent este o lovitura grea ca parintele sa minimalizeze sau sa ironizeze gravitatea problemei cu care se confrunta, iar faptul ca tu continui sa aranjezi hainele in dulap in timp ce vorbiti poate avea pentru el exact aceasta semnificatie.
 
- Acorda-i atentie totala. Adolescentul, desi se lupta sa scape de „stigmatul” de copil, are inca nevoie de confirmarea faptului ca poate avea atentia ta. 100%. Acorda-i copilului tau cel putin atentia pe care i-ai acorda-o sefului, intr-o sedinta. Nu-ti mai arunca privirea la televizor, nu raspunde la telefoane neimportante si nu da semne ca te grabesti sa inchei. Nu doar ca ii vei crea adolescentului un mediu confortabil, dar iti dai si tie ocazia de retine tot ce iti spune copilul tau.
 
- Priveste-l in ochi. Ca in orice discutie, contacul vizual e foarte imporant. Cu siguranta, stii de ce, dar poate nu ai constienzat ca regula se aplica si in discutia cu adolescentul tau.
 
- Asculta ceea ce iti spune. Nu este suficient sa te opresti din alte activitati si sa te uiti doar la el, daca gandul iti fuge la altceva. Daca dupa prima propozitie pe care ti-a spus-o te enervezi si ii raspunzi, sau iti pregatesti un raspuns in minte, atunci ratezi sa asculti restul povestirii. Ascultarea activa presupune atentia acordata fiecarui cuvant pe care il spune interlocutorul si incercarea sincera de a intelege exact sensul pe care acesta i-l atribuie. 
 
- Implica-te in discutie. Daca nu si-a exprimat el dorinta de a-l asculta fara sa raspunzi absolut nimic, atunci cel mai bine este sa ii dovedesti implicarea ta facand comentarii pe marginea povestirilor sale. Evita sa iti spui parerea inainte de a te asigura ca ai inteles exact ceea ce voia sa iti trasmnita. Cel mai corect este sa ii pui intrebari lamuritoare sau sa repeti ce ai inteles tu, ca sa fii sigur ca sunteti pe aceeasi lungime de unda.
 
- Da-i sfaturi, doar daca ti le-a solicitat. Fii sigur ca adolescentul nu a venit la tine pentru a primi critici sau pentru a fi judecat. Daca a vrut doar sa il asculti, respecta-i dorinta! Daca ti-a cerut un parerea, spune-i sincer ce crezi ca e mai bine pentru el, subliniand ca este doar pozitia ta si ca decizia ii apartine.
 

Tags: comunicarea cu adolescentul, ascultarea activa, cum comunici cu adolescentul, parinte de adolescent, discutia cu adolescentul

Articole similare

Cum să îi spun copilului meu că e adoptat

Pt. parinti

Nimeni nu poate înţelege frumuseţea, împlinirile şi maturitatea pe care le presupune adopţia unui copil, cu excepţia părinţilor care au dat Vezi tot

Câtă libertate să-i acord copilului meu adolescent?

Pt. parinti

Odată cu adolescența, oricât de bine sudată ar fi fost până în acel moment familia, apar și marile schimbări. Întregul proces Vezi tot

Valoarea toleranței - Cum să-ți înveți copilul ‘’limbajul’’ toleranței

Pt. parinti

Astăzi mai mult ca oricând, adolescenții interacționează cu persoane de naționalități, religii, culturi și concepții diferite. Noțiunea de toleranță este un Vezi tot

Cum să nu ne mai controlăm copilul?

Pt. parinti

 Începând cu adolescența copiii au nevoie mai multă libertate, încredere și deci, au nevoie să nu simtă că le este controlată, Vezi tot

Cum să îi dau copilului o veste rea

Pt. parinti

Atunci când eşti părinte, fiecare gest, fiecare cuvânt, fiecare acţiune ce poate avea impact asupra copilului tău dobândeşte proporţii uriaşe. Comunicarea Vezi tot

Page Rank