Pt. parinti

Părinții față în față cu temerile adolescenței

Scris de: Tami Miron | 23.03.2012

Părinții față în față cu temerile adolescenței

Majoritatea părinților sunt tentați să spună că odraslele lor au o viață lipsită de griji, pentru simplul motiv că nu au de plătit facturi, planificat viața de familie sau alte responsabilități ce vin la pachet cu viața de adult. Dacă și tu faci parte din grupul lor, gândește-te de două ori. Chiar dacă copiii nu au aceste responsabilități în spate, asta nu înseamnă că nu au anumite griji și temeri.

Este normal ca puiul tău să fie îngrijorat uneori, iar unii sunt predispuși mai mult ca alții să se îngrijoreze mai des datorită personalității și temperamentului. Din fericire te are pe tine care îl poți ghida în încercarea de a-și tempera această tendință.
 

Temerile adolescenței
 

Pentru a empatiza cu adevărat și a-ți ajuta adolescentul este important să te familiarizezi cu cele mai comune temeri în adolescență.
În general adolescenții își fac griji  în legătură cu școala. Notele, examenele și găsirea unei balanțe între viața socială și viața de elev le dă uneori bătăi de cap. E greu de crezut, dar chiar și adolecenții mai puțin ,,pasionați’’ de școală își fac griji în legătură cu notele. Notele mari sunt un semn că sunt apreciați și le sunt recunoscute meritele. Chiar dacă aprecierea prieteniilor e mai importantă, recunoașterea din partea profesorilor joacă și ea un rol important.
Viața socială este un alt motiv de îngrijorare, iar lipsa unei vieți sociale active sau teama de a nu fi perceput de grupul de prieteni așa cum și-ar dori, poate lua proporția unei adevărate tragedii. Nu putem trece cu vederea câtă importanță are dragostea și prezența unui iubit/iubite în viața unui adolescent. Poate copilul tău e în căutarea unei iubiri, are probleme în relația actuală sau se simte singur/ă. Toate aceste probleme poate să îl bulverseze și să  îl facă să dezvolte anumite temeri legate de dragoste.

,,Ce vreau să fac în viitor?’’ sau ,,Încotro mă îndrept?’’ sunt întrebări care și le pun adolescenții când se gândesc la viitorul lor. Aceste întrebări ascund de fapt multe temeri, iar pentru cei care sunt nesiguri în privința propriei vocații, viitorul nu e colorat în cele mai vesele culori.
 

Cum îl/o ajuți?
 

Este foarte important să știi că nu există soluții minune pentru a face ca grijile copilului tău să dispară în totalitate. Dar cu exeperiența și maturitatea ta, îl poți ajuta să își țină sub control temerile pentru a evita să fie copleșit/ă de ele. Arată că te interesează ce se întâmplă în viața lui, fiind înțelegătoare și evitând adoptarea unei atitudini prea critice.

Ghidarea copilului spre soluții practice îl poate ajuta să vadă situația dintr-un alt unghi, mult mai matur și realist. De exemplu, dacă fiica ta este îngrijorată din cauza unui viitoare teze la română, părintele ar putea să o ajute cu ponturi pentru o învățare mai eficientă.

Destul de des, adolecenții își fac griji pentru evenimente care s-au întâmplat deja. Poate copilul tău are o nouă tunsoare, de care nu e mulțumită, iar asta o face să se simtă îngrijorată de ce vor spune colegii sau prietenii. Aici intri tu în scenă, care o poate face să vadă lucrurile în perspectivă. Trebuie să-i amintești că părul va crește la loc și că e doar o problemă temporară. Între timp cu ajutorul tău veți putea găsi o altă modalitate de aranjare a părului.

O greșeală destul de frecventă a părinților, este de a minimaliza ceea ce simte adolescentul. Această atutudine îl poate face pe adolescent să nu mai comunice cu aceștia, pentru că nu se simte luat în serios. Prin urmare, arată că îl/o înțelegi, explică-i că e doar o chestie temporară și că pentru orice problemă se găsesc soluții.

,,Totul va fi bine’’ o frază magică, alături de o îmbrățișare poate fi ceea ce are nevoie copilul tău într-un moment mai tensionat. Siguranța că tu îi vei fi alături  în momentele mai turbulente, îi va da un sentiment plăcut.

Toți părinții doresc să-și protejeze copiii de tot ce ar putea să le taie din elan, însă știm cu toții că este imposibil. Temerile adolescenței nu vor dispărea ca prin minune, însă ajutorul tău îl/o va ajuta să aibe o trecere mai lină spre viața de adult.
 

Tags: temerile adolescenților, adolescenți, părinți, comunicare, relația dintre părinți și copii, familie, sfaturi părintești, teamă, problemele adolescenților;

Articole similare

O lectie importanta pentru parinti – Ascultarea activa

Pt. parinti

Pe cat de importanta, pe atat de neglijata, ascultarea activa este baza unei bune relatii cu adolescentul si o lectie pe Vezi tot

Pedepse pentru adolescenţi

Pt. parinti

Chiar dacă se încadrează deja într-o altă categorie de persoane, adolescenţii sunt în fond copii mai mari, copii care încearcă să Vezi tot

Semne de depresie la adolescent

Pt. parinti

  Depresia este adeseori confundata cu o etapa de criza specifica adolescentei si este neglijata de catre parinti, care o iau drept Vezi tot

Cum să creşti un adolescent încrezător

Pt. parinti

Pentru a fi optimist şi curajos în situaţiile cu care se va confrunta, adolescentul are nevoie de suportul părinţilor. Părinţii trebuie Vezi tot

Stimulaţi-l să înveţe! Metode pentru părinţi

Pt. parinti

Rareori copilul îşi mentine, la vârsta adolescenţei, acelaşi interes pentru şcola, ca în primii ani de gimnaziu, motivele fiind, pe cât Vezi tot

Page Rank