Scoala

Metode eficiente de învăţare

Scris de: Olguta Jeler | 19.11.2012

          Metode eficiente de învăţare
Cea mai reprezentativă parte din viaţa unui adolescent este şcoala şi evident studiul. Chiar şi cel mai puţin interesat elev se pregăteşte câte puţin pentru teză sau pentru un test anunţat. Din nefericire majoritatea adolescenţilor nu au o abordare corectă în ceea ce priveşte modalitatea de învăţare. Identificarea şi adoptarea unor metode potrivite de studiu pot genera rezultate uimitoare. 
 
Fiecare elev este unic şi metodele de învăţare diferă de la caz la caz. Următoarele metode s-au dovedit a fi eficiente şi combinate pot oferi o variantă optimă pentru orice adolescent.
 
1. Pentru unele persoane studiul în grup poate fi favorabil, iar opiniile celorlalţi îi pot ajuta să înţeleagă mai uşor materia respectivă. Perspectivele celorlalţi pot să se imprime mai uşor în memorie. Dacă eşti genul de persoană căreia îi place să discute, să dezbată, vei reuşi cu uşurinţă să deprinzi foarte multe dintr-o întâlnire de studiu. Tratează obiectul de studiu ca pe o temă de discuţie, pe care să o explorezi alături de prietenii sau colegii tăi şi vei reuşi cu siguranţă să reţii numeroase detalii.
 
2. Foarte mulţi adolescenţi nu reuşesc să se concentreze într-o atmosferă agitată. Astfel este foarte important să-ţi creezi o zonă de studiu, un “sanctuar al concentrării”, unde să ai posibilitatea să te retragi în linişte. De asemenea este important ca atunci când te pregăteşti de învăţat, să elimini toate elementele perturbatoare pentru a evita orice distragere. Cu cât e mai multă linişte şi o atmosferă mai liniştită cu atât studiul se va derula mai uşor şi mai rapid. 
 
3. O altă metodă de învăţare eficientă constă în folosirea marker-elor pentru a sublinia cuvintele cheie sau pasajele semnificative. Această metodă este foarte populară şi extrem de utilă pentru persoanele cu memorie fotografică. 
 
4. Repetiţia este considerată foarte utilă pentru persoanele care nu asimilează informaţia foarte uşor. Elevii care nu reuşesc să reţină prea multe detalii după o primă lectură pot găsi această metodă favorabilă. Deşi este o modalitate de studiu “costisitoare” din punct de vedere al timpului, este cea mai potrivită în cazul de faţă. Un instrument al acestei metode este utilizarea schiţelor. Chiar dacă necesită mult timp, schiţele pot fi foarte folositoare. În elaborarea lor, este important ca informaţia să fie compactă şi triată, deoarece scopul schiţelor este să uşureze munca şi să micşoreze cantitatea de informaţie. De asemenea transcrierea textelor folosind cuvinte pe înţeles poate uşura foarte mult procesul de învăţare. 
 
5. Majoritatea elevilor tind să amâne până în ultima clipă momentul de învăţat, ceea ce creează o presiune şi o tensiune care vor interfera cu studiul, iar efectul învăţării va fi nesatisfăcător. Pentru un efect pozitiv garantat, este recomandat să se acorde mai mult timp. O zi de învăţat nu este niciodată suficientă, din contră semnalează un studiu superficial şi nefolositor. Este important să se acorde câteva zile, în special când este vorba de o materie dificilă sau de o cantitate foarte mare de informaţie. Pentru a învăţa corect şi eficient se poate împărţi materialul pe zile, iar ultima zi poate reprezenta momentul recapitulării.
 
6. Adolescenţii distraţi, care se plictisesc repede de orice materie şi pentru care setea de informaţii noi este inexistentă, pot opta pentru un stil mai trăznit de studiu. Mulţi tineri nu reuşesc să înveţe anumite lucruri, deoarece subiectul respectiv nu le trezeşte deloc curiozitatea şi astfel abandonează studiul. Astfel pentru cei mai puţin conştiincioşi metodele de învăţare sunt mai excentrice. Una dintre tehnici este stabilirea de conexiuni între obiectul de studiu şi anumite melodii, personaje sau chiar memorarea cu ajutorul rimelor caraghioase. În cazul în care aveţi de memorat o poezie lungă şi aparent lipsită de sens, jucaţi-vă cu ea, dezvoltaţi un scenariu, încercaţi să-i atribuiţi o semnificaţie proprie şi cel mai important, amuzantă. 
 
Orice metodă alegeţi este important să vedeţi rezultate. În unele cazuri o combinaţie de tehnici de învăţat este mult mai potrivită. Astfel în funcţie de modul în care asimilaţi informaţia, încercaţi să vă creaţi o rutină de studiu benefică. O tehnică potrivită de studiu vă poate îmbunătăţi considerabil performanţele şcolare şi de asemenea vă poate dezvolta capacitatea de asimilare a informaţiei.   
 

Tags: studiu, metode eficiente de învăţare, tehnici de studiu, învăţat, scoala, liceu, adolescenta

Articole similare

Eu ştiu ce vreau?

Scoala

“Eu ştiu ce vreau?” este o întrebare la care adolescenţii prin natura lor nu pot răspunde. Adolescenţa este acea perioadă a Vezi tot

7 probleme cu care te vei confrunta la scoala

Scoala

S-a terminat vacanta. Gata cu trezitul tarziu si cu jocurile pe calculator pana la 3 dimineata! Scoala asta poate fi si Vezi tot

Liceul - Cei mai frumosi ani!

Scoala

 Liceul este o perioadă de care toți trebuie să ne aducem aminte cu plăcere. Se spune că în liceu sunt cei Vezi tot

Corigenţa e doar o corigenţă! Nu te lăsa infrânt!

Scoala

 “Decât să repet anul, mai bine nu mai merg deloc!”   Am auzit cum unii elevi cu puţin înaintea perioadei de corigenţe spuneau Vezi tot

Distrează-te învățând o limbă străină

Scoala

Învățarea unei limbi străine nu este probabil pe lista ta de activități interesante. Pot chiar să îți dau dreptate, gândindu-mă la Vezi tot

Page Rank