Scoala

Uniformele şcolare – plictisitoare sau atrăgătoare?

Scris de: Ghinea Viorica | 27.03.2012

          Uniformele şcolare – plictisitoare sau atrăgătoare?

Aproape în fiecare an, discuţiile despre uniformele şcolare obligatorii stârnesc controverse. Adolescenţii pot sta liniştiţi în următoarea perioadă, deoarece senatorii din Comisia de Învăţământ au respins legea pentru impunerea uniformelor în şcoli, lăsând ca această decizie să fie luată de fiecare instituţie în parte. Deşi uniformele sunt văzute din ce în ce mai rar în şcolile noastre, asta nu înseamnă că nu există şi instituţii care le impun cu stricteţe sau altele cu reguli mai simple care lasă la alegerea elevilor doar anumite culori şi piese vestimentare.

O dezbatere privind uniforma şcolară implică multe aspecte, elevii, părinţii şi profesorii au ajuns la concluzia că există şi avantaje, dar şi dezavantaje.
Pentru adolescenţi cele mai importante ar fi acestea:
 

Avantaje
 

Adolescenţii nu vor mai pierde timpul câte o jumătate de oră sau mai mult căutându-şi hainele potrivite prin dulap. Uniforma îi va aştepta cuminţică de fiecare dată când trebuie să plece la şcoală. De unde rezultă mai puţini nervi. Şi nu cred că vor mai întarzia prea mulţi la prima oră.

Va fi mai multă siguranţă în şcoală, nu se va mai strecura oricine să umble nestingherit pe culoare. Dacă nu poartă uniformă va ieşi imediat în evidenţă.

Cel puţin din punct de vedere vestimentar va fi egalitate. Cei care nu-şi permit să-şi cumpere haine de firmă nu se vor mai simţi prost. Există şcoli care ţin cont de părerile elevilor şi i-au lăsat să-şi aleagă piesele şi culorile. În felul acesta, uniformele au părut interesante şi atrăgătoare pentru început.

Dacă şcoala este una de prestigiu, oricine ar fi mândru să îmbrace acea uniformă cu sigla instituţiei, în special dacă este o şcoală din străinătate.

 

Dezavantaje
 

Dacă materialele nu sunt de calitate adolescenţii nu se vor simţi confortabil în uniforme. În plus, nu toate fetele agreează fustele, iar unii băieţi ar prefera să renunţe la cravate.

Adolescenţii consideră că nu se vor simţi în largul lor dacă toţi elevii din şcoală sunt îmbrăcaţi la fel. Uniforma îi face pe adolescenţi să se revolte, ei consideră că aceste ţinute nu îi reprezintă. De multe ori stilul vestimentar îi ajută să-şi exprime personalitatea, să-şi dezvolte creativitatea şi să-şi etaleze originalitatea.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: UNIFORME ŞCOLARE, ADOLESCENŢI, ŞCOALĂ, ELEVI, CUM SĂ FII UNIC/Ă ÎN UNIFORMĂ, UNIFORME ȘCOLARE MODERNE;

Articole similare

Liceul - Cei mai frumosi ani!

Scoala

 Liceul este o perioadă de care toți trebuie să ne aducem aminte cu plăcere. Se spune că în liceu sunt cei Vezi tot

Am picat bac-ul, încotro?

Scoala

 Sentimentul dat de gustul amar al eşecului, descris în câteva rânduri de carte sau ilustrat detaliat într-un film, nu face decât Vezi tot

Trucuri pentru a avea note mari

Scoala

Fie că te afli în școala generală, liceu sau facultate, trebuie să înveți pentru a-ți îmbogăți cunoștințele din diverse domenii, dar Vezi tot

Comunicarea cu profesorii

Scoala

Comunicarea este o componenta esentiala a vietii si reprezinta cheia in relatia dintre adolescent si profesor. Acest tip de relatie este Vezi tot

Pune-ţi la punct garderoba de şcoală

Scoala

 Septembrie a păşit tacticos în vieţile noastre, întovărăşit de dimineţi răcoroase mirosind a ploaie, de seri umede cu aromă de ceai Vezi tot

Page Rank