Scoala

2012- Anul Ion Luca Caragiale

Scris de: Cristina Cartas | 17.02.2012

2012- Anul Ion Luca Caragiale

“Dupa lupte seculare care au durat aproape 30 de ani!”, „Familie mare, renumeratie mica dupa buget.”, “Sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic!”, “Industria română e admirabilă, e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire.”

Cu siguranță va amintiți de replicile celebre ale renumitului scriitor Ion Luca Caragiale, unul dintre cei mai mari creatori români de piese de teatru, un excelent pamfletar, novelist, poet și ziarist. De ce țin să vă vorbesc tocmai despre el? Pentru că anul acesta se împlinesc 160 de ani de la nașterea lui și 100 de ani de la moartea scriitorului. Hai să-l celebrăm cum se cuvine și să ne reamintim câte puțin din activitatea lui Caragiale.

Românii au sărbătorit acest eveniment în teatrele din toată țara unde au fost interpretate piese scrise de marele nostru dramaturg iar televiziunile au organizat ediții speciale ce au avut ca temă omul de cultură Ion Luca Caragiale. Acum e rândul nostru, al adolescenților, să îi acordăm atenția cuvenită și să aflăm câteva informații despre viață lui.

Cele mai cunoscute opere ale sale prezintă întâmplări din lumea politică, talentul scriitorului devenind inconfundabil prin capacitatea sa de caricaturizare și moralizare a diferiților membri politici. Deși nu cu mult diferite față de ceea ce se întâmplă în ziua de azi în țara noastră, evenimentele descrise stârnesc râsul într-un mod sarcastic și cinic prin care Caragiale reușește să surprindă caracterul fals al personajelor sale.
 

Viața dramaturgului
 

Scriitorul s-a născut în 1852 în Haimanale și a dus o viață destul de „furtunoasa”. Activitatea lui jurnalistică a început la ziarul "Telegraful” iar mai apoi a colaborat la revista "Ghimpele”. În 1877 a condus ziarul „Natiunea Romana” odată cu începerea Războiului de Independență și și-a continuat activitatea cu România Liberă și Timpul. Prima lui comedie publicată, „Conu Leonida față cu reacțiunea” a apărut în revista Convorbiri Literare. În 1893 Caragiale înființează revista umoristică „Moftul roman” în care erau publicate caricaturi și schițe. La vârsta de 36 de ani a condus Teatrul Național din București însă a renunțat după numai un an din cauza unor mari actori dramatici și a ziarelor care începuseră să-i „saboteze” activitatea. În timpul vieții dramaturgul s-a bucurat de sprijinul Junimii și al lui Titu Maiorescu.

Operele sale cuprind teatru( opt comedii și o dramă), nuvele, povestiri, poezii, parodii, momente și schițe. Printre cele mai cunoscute se număra însă: „O noapte furtunoasă”; „O scrisoare pierdută”; „D' ale Carnavalului”; „Năpasta” și „Momente și schițe”. Personajele sale se întind pe toate mediile sociale, de la mica burghezie la oamenii bogați, oamenii presei, ai învățământului, oameni politici. Caragiale descrie capitala secolelor XIX și XX într-o manieră deosebită îmbinând arhitectura și modul de viață al bucureștenilor cu tragicul și comicul ce evidențiază caracterul și tipologiile oamenilor din acele vremuri.

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg unic însă din cauza personalității sale directe nu a cunoscut admirație totală din partea publicului fiind de multe ori acuzat de plagiat. Era considerat un spirit nestatornic și malițios, cu o atitudine inadmisibilă și dificilă. Cu toate acestea nimeni nu a putut nega marea lui inteligență cât și firea sa artistică.
 

Tags: Ion Luca Caragiale, 2012 – anul Caragiale, comedia, O scrisoare pierduta, umor;

Articole similare

Vine, vine Bac- ul!

Scoala

Soarele încălzește tot mai tare, semn că vara sosește cu pași grăbiți. Odată cu vara vine și mult așteptata vacanță. Pentru Vezi tot

Chiulul - problemă sau distracţie ?

Scoala

 Una dintre cele mai vechi pasiuni şcolare, chiulul, se manifestă din ce în ce mai frecvent atât în şcoli cât şi Vezi tot

Balul bobocilor - Sa inceapa distractia!

Scoala

Unul dintre cele mai importante momente din viata oricarui adolescent este balul bobocilor, care simbolizeaza trecerea pragului spre o noua lume, Vezi tot

Carte Scolara

Scoala

Biblioteca de matematică – o colecţie care lipseşte de mulţi ani din piaţa editorială românească şi care îşi propune să facă Vezi tot

Colegii de azi – prietenii de mâine

Scoala

Una dintre cele mai mari satisfacții și bucurii pe care fiecare om o are  în viață pornește de la modul cum Vezi tot

Page Rank