Scoala

2012- Anul Ion Luca Caragiale

Scris de: Cristina Cartas | 17.02.2012

2012- Anul Ion Luca Caragiale

“Dupa lupte seculare care au durat aproape 30 de ani!”, „Familie mare, renumeratie mica dupa buget.”, “Sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic!”, “Industria română e admirabilă, e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire.”

Cu siguranță va amintiți de replicile celebre ale renumitului scriitor Ion Luca Caragiale, unul dintre cei mai mari creatori români de piese de teatru, un excelent pamfletar, novelist, poet și ziarist. De ce țin să vă vorbesc tocmai despre el? Pentru că anul acesta se împlinesc 160 de ani de la nașterea lui și 100 de ani de la moartea scriitorului. Hai să-l celebrăm cum se cuvine și să ne reamintim câte puțin din activitatea lui Caragiale.

Românii au sărbătorit acest eveniment în teatrele din toată țara unde au fost interpretate piese scrise de marele nostru dramaturg iar televiziunile au organizat ediții speciale ce au avut ca temă omul de cultură Ion Luca Caragiale. Acum e rândul nostru, al adolescenților, să îi acordăm atenția cuvenită și să aflăm câteva informații despre viață lui.

Cele mai cunoscute opere ale sale prezintă întâmplări din lumea politică, talentul scriitorului devenind inconfundabil prin capacitatea sa de caricaturizare și moralizare a diferiților membri politici. Deși nu cu mult diferite față de ceea ce se întâmplă în ziua de azi în țara noastră, evenimentele descrise stârnesc râsul într-un mod sarcastic și cinic prin care Caragiale reușește să surprindă caracterul fals al personajelor sale.
 

Viața dramaturgului
 

Scriitorul s-a născut în 1852 în Haimanale și a dus o viață destul de „furtunoasa”. Activitatea lui jurnalistică a început la ziarul "Telegraful” iar mai apoi a colaborat la revista "Ghimpele”. În 1877 a condus ziarul „Natiunea Romana” odată cu începerea Războiului de Independență și și-a continuat activitatea cu România Liberă și Timpul. Prima lui comedie publicată, „Conu Leonida față cu reacțiunea” a apărut în revista Convorbiri Literare. În 1893 Caragiale înființează revista umoristică „Moftul roman” în care erau publicate caricaturi și schițe. La vârsta de 36 de ani a condus Teatrul Național din București însă a renunțat după numai un an din cauza unor mari actori dramatici și a ziarelor care începuseră să-i „saboteze” activitatea. În timpul vieții dramaturgul s-a bucurat de sprijinul Junimii și al lui Titu Maiorescu.

Operele sale cuprind teatru( opt comedii și o dramă), nuvele, povestiri, poezii, parodii, momente și schițe. Printre cele mai cunoscute se număra însă: „O noapte furtunoasă”; „O scrisoare pierdută”; „D' ale Carnavalului”; „Năpasta” și „Momente și schițe”. Personajele sale se întind pe toate mediile sociale, de la mica burghezie la oamenii bogați, oamenii presei, ai învățământului, oameni politici. Caragiale descrie capitala secolelor XIX și XX într-o manieră deosebită îmbinând arhitectura și modul de viață al bucureștenilor cu tragicul și comicul ce evidențiază caracterul și tipologiile oamenilor din acele vremuri.

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg unic însă din cauza personalității sale directe nu a cunoscut admirație totală din partea publicului fiind de multe ori acuzat de plagiat. Era considerat un spirit nestatornic și malițios, cu o atitudine inadmisibilă și dificilă. Cu toate acestea nimeni nu a putut nega marea lui inteligență cât și firea sa artistică.
 

Tags: Ion Luca Caragiale, 2012 – anul Caragiale, comedia, O scrisoare pierduta, umor;

Articole similare

Elevi din 6 oraşe din România participă la “Raftul cu experienţe”, un program interactiv de dezvoltare profesională

Scoala

 În perioada iunie-iulie 2016, 6 oraşe din România găzduiesc desfăşurarea proiectului Raftul cu experienţe - un program inovativ de formare profesională, Vezi tot

Uniformele şcolare – plictisitoare sau atrăgătoare?

Scoala

Aproape în fiecare an, discuţiile despre uniformele şcolare obligatorii stârnesc controverse. Adolescenţii pot sta liniştiţi în următoarea perioadă, deoarece senatorii din Vezi tot

Liceul nu este ce am sperat sa fie!

Scoala

Încă de la începutul clasei a 8-a începi să te simţi nostalgic pentru că ştii că este ultimul an în care Vezi tot

Cum scapi de stresul provocat de școală?

Scoala

Stresul este o problemă care afectează tot mai multe persoane, indiferent de vârstă sau sex, iar problema cea mai gravă este Vezi tot

Corigenţa e doar o corigenţă! Nu te lăsa infrânt!

Scoala

 “Decât să repet anul, mai bine nu mai merg deloc!”   Am auzit cum unii elevi cu puţin înaintea perioadei de corigenţe spuneau Vezi tot

Page Rank