Scoala

Adolescentul între școală și viața socială

Scris de: Tami Miron | 20.04.2012

Adolescentul între școală și viața socială

Școala și viața socială... Amândouă se luptă pentru supremația gândurilor tale, iar tu nu știi ce să faci să devină ’’prietene’’ la cataramă. De câte ori nu ți-ai dorit să te întâlnești cu prietenii, dar testul de a doua zi te ademenea să te aventurezi în cartea de română? Cum ai putea să armonizezi cele două coordonate ale vieții tale de adolescent?
 

Adolescenții și extremele
 

Uneori dacă te focusezi doar pe școală și te tentează să fii posesoarea/posesorul unei/unui carnet plin de note bune, uiți că există o lume întreagă care te așteaptă să o descoperi. Te-ai hotărât să-ți pui viața socială în stand-by, pierzând atât de multe momente speciale din viața de adolescent. Adolescenții care cred că singurul scop de a merge la școală este de a lua note mari se înșală amarnic. Există un motiv foarte bun pentru care studiezi alături de tineri de vârsta ta: te ajută să-ți dezvolți anumite aptitudini sociale, să-ți faci prieteni și să înveți cum să comunici cu ei. Indiferent de ce carieră îți vei alege pe viitor, dezvoltarea acestor abilități sociale te va ajuta să ai succes atât în viața privată cât și în cea profesională.

Pe de altă parte, să nu uităm de adolescenții care nu sunt foarte pasionați de vânătoarea de note mari, ci mai degrabă sunt sufletul petrecerilor. Acești adolescenți care cred că școala le scoate peri albi și e doar o mare pierdere de timp, trebuie să știe că adulții care au împărtășit aceste gânduri în timpul școlii, au ajuns să regrete această atitudine. Ceea ce înveți la școală te va ajuta în viitor sub o formă sau alta, chiar dacă pe moment poate ți se pare doar o glumă proastă.
 

Cum să combini școala cu distracția?
 

Work and no play or play and no work? Oricare variantă ai alege, îi lipsește un element esențial : echilibrul. Dacă nu vrei să faci parte din rândul adolescenților care nu găsesc puntea de legătură dintre școală și distracție, ar trebui să te lași ghidat de cuvântul  ’’organizare’’. Organizează-ți timpul pe care îl acorzi învățatului cât și cel alocat prietenilor și a altor activități. Ce ar fi să îți folosești  într-un mod constructiv agenda de mult uitată în sertar și să-ți faci un plan pentru fiecare zi, aproximând cât timp ar trebui să acorzi fiecărei activități? Acest plan te poate ghida în gestionarea timpului, dar nu te lăsa tentat  să-ți planifici fiecare zi până la ultimul detaliu, uitând să lași loc spontaneității.

Spontaneitatea și flexibilitatea ta, îți poate revigora și colora viața social. Profită de orice moment liber pentru a te intalni cu prietenii și colegii amatori de activități spontane. În loc să lenevești când ai puțin liber, mai bine sună-ți prietenii și propune-le o întâlnire spontană.

De obicei când ajungi acasă de la școală, ultimul lucru pe care ți l-ai dori este să îți faci temele, nu-i așa? Chiar dacă pare o provocare mult prea mare pentru tine, este o bună strategie pentru a câștiga mai mult timp liber. Dacă îți faci temele cât mai repede după ce vii de la școală, vei avea restul zilei pentru a te relaxa sau chiar pentru a-ți suna prietena ca să-i faci o radiografie a ultimelor evenimente.

Chiar și la școală poți găsi multe ocazii de a socializa, implicându-te în cât mai multe activități atât școlare cât și extrașcolare. Dacă unul din colegii tăi te invită la o petrecere, nu ezita să profiți de această ocazie. Ori de câte ori colegii tăi organizează anumite activități, nu uita că ’’scopul suprem’’ este de a vă distra și relaxa.

Prin urmare, cea mai bună strategie de a găsi balanța între școală și viața socială este de a pipera fiecare zi cu puțin studiu și relaxare. Când iei o notă bună, recompensează-te prin a petrece mai mult timp cu prietenii tăi, iar când ai de învățat pentru o teză, limiteză-ți timpul petrecut cu prietenii. Învață ce înseamnă echilibrul și nu te lăsa acaparat/ă în totalitate de școală sau viața socială.
 

Tags: adolescență. școală, timp liber, prieteni, viață socială, distracție;

Articole similare

Cum scapi de stresul provocat de școală?

Scoala

Stresul este o problemă care afectează tot mai multe persoane, indiferent de vârstă sau sex, iar problema cea mai gravă este Vezi tot

Universitatea Alternativă caută tineri care fac lucruri să se întâmple

Scoala

Universitatea Alternativă CROS a început înscrierile pentru următorul an universitar (2014-2015) și caută viitori studenți: tineri care fie părăsesc băncile liceului, Vezi tot

Trucuri pentru a avea note mari

Scoala

Fie că te afli în școala generală, liceu sau facultate, trebuie să înveți pentru a-ți îmbogăți cunoștințele din diverse domenii, dar Vezi tot

Ce spune despre tine banca în care stai

Scoala

Cum la şcoală petreci o mare parte din timp în adolescenţă, e natural să fii într-o măsură mai mică sau mai Vezi tot

Vine, vine Bac- ul!

Scoala

Soarele încălzește tot mai tare, semn că vara sosește cu pași grăbiți. Odată cu vara vine și mult așteptata vacanță. Pentru Vezi tot

Page Rank