Scoala

Am picat bac-ul, încotro?

Scris de: Irina Burdusel | 09.07.2012

Am picat bac-ul, încotro?

 Sentimentul dat de gustul amar al eşecului, descris în câteva rânduri de carte sau ilustrat detaliat într-un film, nu face decât să contribuie la calitatea acelui act artistic. Trăit pe propria piele, nu face decât să stabilească o legătură directă cu faptul că nu eşti pregătit pentru nivelul la care funcţionează societatea în care trăieşti. Cum în perioada adolescenţei, percepi totul 3D, insuccesul cu cel mai amar gust este, fără doar şi poate, picatul bacului, acest fenomen atât de mediatizat şi prezentat dintr-o singură perspectivă însă: vinovaţii sunt doar cei care beneficiază de ştampile legale, copiii sunt neserioşi şi ignoranţi. Să fie chiar aşa?

 

Rezultatul: Respins. Primele sentimente şi gânduri

 
Primele reacţii la aflarea unui rezultat nefavorabil sunt cel mai bine descrise de mix-ul dintre sentimentul pe care îl ai când echipa ta favorită pierde un meci important şi cel pe care îl ai când pierzi ceva drag. Ratezi primul gol din viaţa ta de viitor tânăr adult, ţi se diminuează încrederea în propriile forţe. Pentru că îmi este greu să cred că sunt foarte mulţi cei care nu anticipează că sunt şanse mari să pice bac-ul, primul sentiment la aflarea rezultatului de respins este acela de ruşine, nu de stupoare. 
 
Dacă ştii că părinţii tăi au investit foarte mulţi bani cu pregătirile tale, dacă ai fraţi care au obţinut rezultate foarte bune sau dacă cei mai mulţi amici de-ai tăi au trecut examenul, sentimenul e iminent. Să eziţi să-ţi anunţi familia este, la fel, normal. Timp de aproape un an de zile, v-aţi făcut împreună planuri pentru viitorul tău. 
 
Trebuie precizat aici că e extrem de important să-ţi exprimi gândurile înaintea fiecărei decizii majore, să nu îi mai laşi nicio clipă pe ceilalţi să aleagă pentru tine; nu de alta, dar ai trecut de mult de acea vârstă. Nu doar pentru că mai apoi rişti să ţi se reproşeze că te-ai bucurat de prea multe investiţii proporţional cu rezultatele, ci pentru că, în faţa unui astfel de moment, liniştea interioară face diferenţa. Părinţii tăi trebuie să accepte, odată pentru totdeauna, că eşti un alt individ, cu propriile tale gânduri, sentimente, competenţe. Dacă le-ai moştenit culoarea ochilor şi înălţimea, nu înseamnă că le-ai moştenit şi pasiunea pentru a vindeca oameni. E adevărat că iţi vor binele, dar nevoia ta de a fi tu însuţi e crucială.   
 
Aşadar, sună-ţi părintele mai împăciuitor de fel sau un frate şi spune-i pur şi simplu că ai picat bac-ul. Nu sta la discuţii la telefon, planul de acţiune trebuie pus la punct cu mintea limpede. Să umbli pe străzi în căutarea cauzelor care te-au adus în acest moment e, de asemenea, un act inutil. Du-te acasă! De mai multă supărare nu vei avea parte. Trebuie să înţelegi totuşi că şi părinţii tăi trăiesc sentimentul de panică şi ruşine. Telefoanele din partea colegilor de serviciu şi rudelor vor amplifica starea de tensiune. Totodată, e important să conştientizezi, în ciuda sentimentului de sfârşeală, că tot ce se întâmplă nu e pentru totdeauna. 
 
Să-ţi reproşeze vrute şi nevrute, să-ţi ţină discursuri lungi cât o zi de post, să-ţi ilustreze un viitor mizer e un mijloc pentru a se ajuta pe ei înşişi să treacă peste acest episod. Eşecul reprezentat de picatul bacului este şi eşecul lor. S-ar putea să fie singurii care îl percep astfel la adevărata intensitate. Gândeşte-te la reacţia pe care o au când spargi tu o farfurie şi la cea pe care o au când sparg ei înşişi o farfurie. Te vor mai bun ca ei şi metoda cea mai simplă pe care o au la îndemână e mustrarea.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: Rezultate bac, adolescenta, bacalaureat, facultate, dezamagire, ruşine, şcoală;

Articole similare

Temele de vacanţă – un chin!

Scoala

 Oare aşa să fie? Cu siguranţă aşa le vedeam pe vremea când le aveam. Dar timpul trece şi realizezi că nimic Vezi tot

Cum facem un referat de nota 10!

Scoala

 Toata lumea vrea nota 10!   Că este geografie, matematică sau sport.. chiar nu contează. Nota 10 este nota 10. La final îți Vezi tot

Trucuri pentru a avea note mari

Scoala

Fie că te afli în școala generală, liceu sau facultate, trebuie să înveți pentru a-ți îmbogăți cunoștințele din diverse domenii, dar Vezi tot

Balul bobocilor - Sa inceapa distractia!

Scoala

Unul dintre cele mai importante momente din viata oricarui adolescent este balul bobocilor, care simbolizeaza trecerea pragului spre o noua lume, Vezi tot

Comunicarea cu profesorii

Scoala

Comunicarea este o componenta esentiala a vietii si reprezinta cheia in relatia dintre adolescent si profesor. Acest tip de relatie este Vezi tot

Page Rank