Scoala

Cum să închei anul şcolar cu brio

Scris de: Andreea Baluteanu | 24.05.2012

Cum să închei anul şcolar cu brio

Când vacanţa te aşteaptă îmbietoare, promiţând să te răsfeţe mai ceva ca un spa din Elveţia, cine te poate acuza că nu mai dai doi bani pe şcoală şi note mari?
Însă când rezultatele tale la învăţătură scârţâie, ameninţând să îţi distrugă vara de leneveală şi distracţii, e cazul să iei măsuri şi să începi să înveţi eficient. Cine spune că nu poţi încheia anul şcolar cu brio?
 

Porcul se mai îngraşă şi în ajun
 

Proverbul cu rezonanţă bătrânească ne învaţă că lucrurile făcute pe ultima sută de metri nu au succesul scontat, dar în acelaşi timp, nu „e mai bine mai târziu, decât niciodată”?
Într-adevăr, deşi poate părea dificil, un an şcolar cu rezultate nu prea strălucite e recuperabil. E necesar să pui la bătaie efort, convingere şi tot eroismul din dotare. Pune mâna pe sabia ştiinţei şi pregăteşte-te să înfrunţi toţi zmeii de la şcoală!

Încearcă să te smulgi din starea boemă, de leneveală care soseşte neanunţată odată cu astenia de primăvară şi se instalează confortabil până la primele zile de aventură ale verii. Ştim, e destul de greu să te ţii departe de plimbările prin parc cu colegii, de primele zile la ştrand şi de îngheţatele savurate la o mică bârfă cu BFF, dar atunci când ai trândăvit un an întreg, e cazul să te pui pe treabă, măcar la sfârşit de an şcolar şi să împuşti câteva note mari.

Fă cunoştinţă cu punctele tale slabe! Identifică, cu orarul în faţă, materiile la care stai prost cu notele, prioritizează şi organizează-te. Eventual, vorbeşte cu profii şi cere-le ajutorul, vor privi cu ochi buni implicarea ta şi te vor ajuta cu eventuale recomandări. Plus că vor fi mult mai indulgenţi cu notele, atunci când vor vedea că ai atât de recuperat.

Dacă ai câteva lecţii bune de prins din urmă, sub nicio formă nu cădea pradă ispitei de a toci, pentru că nu e timpul, şi nici cazul! Citeşte cu atenţie, fă-ţi rezumate şi consultă materiale suplimentare, pentru o viziune de ansamblu. Vei impresiona şi e mult mai interesant decât să înveţi ca un papagal comentarii adormite prin caiete.

Învaţă eficient! Chiar dacă eşti în criză de timp, fă-ţi un plan de lecţii, notează cuvintele şi conceptele cheie, subliniază şi reţine ce e mai important. Cu un set de markere colorate, un birou ordonat şi o cameră aerisită, eventual răsfăţat/ă cu câteva lumănări parfumate, pentru concentrare (aromele de lămâie fac minuni), parcă şi învăţatul devine mai uşor!

Pentru a lua note mari, e de preferat să ceri ajutorul unui coleg, eventual, favoritul profilor. Roagă-l să îţi împrumute notiţele lui, să te susţină la întocmirea rezumatelor şi să te pună la curent cu ce trebuie musai reţinut şi ce detalii îi vor impresiona pe profi. Fii amabil/ă şi respectuos/oasă; nu îl trata cu dispreţ doar pentru că e tocilarul clasei. Dacă ţi-a salvat anul şcolar şi vacanţa de vară de la anihilare totată, mulţumeşte-i şi ai grijă să îl recompensezi pentru efortul depus. Cumpără-i ceva ce ştii că îi place şi îl/o vei avea lângă tine şi data viitoare.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: cum să închei cu brio anul şcolar, cum să înveţi eficient, cum să iei note mari, vară şi vacanţă, profesori, şcoala, liceu, adolescenta;

Articole similare

Vine vara, hai în tabără!

Scoala

Trăim unele dintre cele mai frumoase amintiri ale adolescenţei descoperind prieteni şi locuri noi, râzând în hohote, făcând farse, spunând poveşti, Vezi tot

Scrisoare catre adolescent. Ai invatat sa inveti? Gaseste-ti stilul de invatare!

Scoala

Draga adolescentule, Stiu ca tocmai ai trecut printr-o perioada stresanta de testari si m-am gandit sa-ti vorbesc astazi despre modul in care Vezi tot

Cum să faci din anii de liceu o experienţă de neuitat?

Scoala

 Perioada liceului reprezintă pentru majoritatea dintre noi cea mai frumoasă etapă a vieţii. Deoarece durează foarte puţin este foarte important să Vezi tot

Facultatea – încotro după liceu?

Scoala

În ultimul timp ai început să auzi tot mai des întrebarea „Ce facultate vrei să urmezi?” şi te cam sperie gândul Vezi tot

Facultatea - între mit şi realitate

Scoala

Clasa a 12-a. Euforie, emoţie, teamă, nostalgie, Bac şi întrebarea "La ce facultate vrei să dai?".  Nici nu ţi-ai terminat de Vezi tot

Page Rank