Scoala

De ce sa am note bune?

Scris de: Ana Burdusel | 05.08.2011

De ce sa am note bune?

„Pentru ca asa trebuie” sau „asa e bine” nu mai sunt argumente care sa aiba forta in fata adolescentului. Aflat in plin proces de reevaluare a tot ce-l inconjoara si a propriei vieti, tanarul cauta motive pentru orice trebuie sa faca si selecteaza din noianul de activitati induse de parinti in copilarie doar pe acelea care ii aduc beneficii directe sau pe care le face cu o reala placere.

Importanta notelor mari este unul dintre primele lucruri asupra carora se intreaba adolescentul. Ocupati cu un prezent in care sunt atat de multe lucruri misto de facut, care n-au nici cea mai mica legatura cu notele de la scoala, liceanul are nevoie de motivatii clare pentru a mai face efortul de a lua note bune.
 
Beneficiile notelor bune
 
De cele mai multe ori, el nu reuseste sa gaseasca aceste motivatii si nici parintii nu stiu cum sa le explice de ce este important sa inveti. Ba mai mult, parintii pun problema foarte gresit uneori, tratandu-si copilul la fel ca in primii ani de gimnaziu, cand „pentru ca asa spun eu” era argumentul suprem. „Pentru ca rade lumea de tine”, „pentru ca ma faci de ras” sau „pentru ca o sa ajungi un ratat” sunt alte tentative complet neinspirate de „motivare” a adolescentului.
 
In realitate, desi stim toti ca nu notele sunt cu adevarat importante, ci ceea ce stii, trebuie sa admitem ca sunt cateva beneficii directe pe care le au elevii cu note bune. Unele sunt imediate, iar altele isi vor face simtite efectele ceva mai tarziu, insa aceste efecte merita tot efortul.
 
Iata cateva argumente pe care trebuie sa le aiba in vedere orice adolescent, atunci cand se intreaba ce rost are sa invete.
 
  • Notele bune obtinute in timpul liceului iti usureaza mult intrarea la facultate. Te scutesti astfel de emotiile de a afla in ultima clipa daca ai intrat sau nu sau de situatia total neplacuta de a fi obligat sa mergi la alta facultate decat cea pe care o vrei tu, pentru ca nu ai media necesara.
  • Iti cresti sansele de a intra la „fara taxa”. Un loc la facultate subventionat de la bugetul de stat inseamna economii importante pentru tine si pentru parintii tai. Cu banii cheltuiti pentru un singur an de facultate cu taxa iti pot ajunge, de exemplu, pentru a-ti cumpara un laptop, o motoclicleta sau chiar o masina la mana a doua.

  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: scoala, note bune, a invata, facultate, importanta notelor, motivarea adolescentului.

Articole similare

Transformă-ţi materia preferată într-un hobby

Scoala

Statistici recente demonstrează faptul că adolescenţii de azi sunt din ce în ce mai puţin interesaţi de şcoală. Lipsa perspectivelor post Vezi tot

Carte Scolara

Scoala

Biblioteca de matematică – o colecţie care lipseşte de mulţi ani din piaţa editorială românească şi care îşi propune să facă Vezi tot

Cum facem o prezentare de nota 10?

Scoala

 Tot mai des la școală vi se arată prezentări în Power Point ca și materiale didactice, însă tot odată vi se Vezi tot

De la gimnaziu la liceu – trecerea unui prag

Scoala

Sa fie cel mai mare din scoala lui a fost pentru copil, o adevarata realizare, o pozitie pe care a asteptat-o Vezi tot

Vine, vine Bac- ul!

Scoala

Soarele încălzește tot mai tare, semn că vara sosește cu pași grăbiți. Odată cu vara vine și mult așteptata vacanță. Pentru Vezi tot

Page Rank