Scoala

Facultatea – încotro după liceu?

Scris de: Ghinea Viorica | 29.03.2012

Facultatea – încotro după liceu?

În ultimul timp ai început să auzi tot mai des întrebarea „Ce facultate vrei să urmezi?” şi te cam sperie gândul pentru că nu ştii de unde să începi. Ţie îţi place pshihologia, dar nu ştii dacă ai abilităţile potrivite pentru această specializare, în plus ai auzit că se găseşte greu de muncă în domeniu. Aşa că vrei să mai ai o opţiune de rezervă. Decizii, decizii... şi mai este şi bacul care bate la uşă. Ai vrea să-ţi garanteze cineva că decizia pe care o vei lua este cea mai bună.
 

Cum să îţi alegi facultatea
 

Este un pas dificil alegerea facultăţii în adolescenţă, faptul că trebuie să îţi alegi o carieră este o presiune mare, mai ales dacă nu ştii spre ce să te îndrepţi mai exact. Părinţii îşi doresc să te faci medic, prietenii tăi ar vrea să dea la sport sau marketing, dar informatica pare de viitor. Tu nu te regăseşti în niciuna... Tot ce poţi să faci pentru moment este să te gândeşti bine şi să răspunzi la aceste întrebări:

1.    Ce posibilităţi de dezvoltare profesională îţi oferă aceea specializare?
2.     Ce perspectivă are profesia respectivă pe piaţa muncii?
3.    Care sunt competenţele şi abilităţile tale?

La ultima întrebare va fi mai uşor să îţi dai un răspuns pentru că îţi cunoşti pasiunile şi înclinaţiile. Celelalte întrebări necesită documentare, interesează-te pe site-uri de specialitate dacă facultatea este acreditată sau autorizată ca să nu ai probleme cu diploma mai târziu. Caută forumuri şi intră în legătură cu absolvenţi sau studenţi ai specializării respective, cere-le sfatul şi mai multe detalii despre profesori, cursuri, examene şi organizare internă. Ai ajuns la etapa în care ţi-ai stabilit deja o listă de interese (specializări, oraşe). Tot ce mai rămâne de făcut este să testezi terenul. Aşa că profită de „Ziua Porţilor Deschise” când universităţile îşi prezintă ofertele de studiu şi se pot vizita sălile de curs şi laboratoarele. Dacă ai ratat evenimentul de la SNSPA de săptămâna trecută, te mai aşteaptă unul în perioada 2-6 aprilie numit „Şcoala altfel” organizat de Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională (CeCOP) din cadrul SNSPA. Elevii de liceu vor veni în grupuri organizate şi se vor putea informa despre oferta academică pentru 2012 a specializării alese. Alte evenimente de acest gen vor organiza în perioada următoare Facultatea de Fizică a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi în perioada 2-7 aprilie 2012 („Ziua Porţilor Deschise”) şi Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB) în perioada 5-7 aprilie 2012 în Rectorat (Hol AN), are loc cea de-a IV-a editie a Târgului Educaţional propriu - Student la Politehnică 2012. Observă şi analizează bine opţiunile, cercetează şi ofertele celorlalte instituții de ȋnvățământ superior şi ia cea mai bună decizie petru viitorul tău profesional.
 

Vrei să studiezi în străinătate?
 

Dacă te-ai gândit să studiezi în străinătate trebuie să obţii informaţii despre studiul în străinătate şi să ţii cont de câteva criterii: costuri (taxa de şcolarizare, cazarea, bani de buzunar pentru alimente şi ieşit în oraş), localizare şi renumele universităţii. Află detalii cu privire la bursele disponibile pentru studiul în străinătate și ce oportunități de finanțare există.
În funcţie de ţara, oraşul şi condiţiile în care vei sta (cămin sau cameră închiriată) cazarea poate costa între 250 şi 500 de lire/lună în Marea Britanie, între 350-400 de euro/lună în Suedia, în Olanda se poate ajunge până la 800 de euro la un apartament, poţi reduce costurile dacă îl împarţi cu alţi studenţi, iar în Danemarca între 250-550 de euro.
Legat de alimentaţie, poţi cheltui între 200-700 de euro în funcţie de ţară şi de modul de viaţă. În Olanda, un fel de mâncare costă între 4-5 euro, în Danemarca şi Suedia costurile variază între 30-90 de euro, iar în Marea Britanie se poate ajunge la 120 de euro, conform ultimei ediţii a evenimentului RIUF.

În funcţie de aşteptările pe care le ai de la mediul universitar şi de informaţiile pe care le vei obţine din jurul tău alege facultatea care ţi se potriveşte. Începe cu dreptul un capitol nou din viaţa ta!

 

Tags: FACULTATE, SPECIALIZARE FACULTATE, FACULTATEA ÎN ADOLESCENŢĂ, CUM SĂ ÎŢI ALEGI FACULTATEA, STUDIILE ÎN STRĂINĂTATE

Articole similare

Liceul - Cei mai frumosi ani!

Scoala

 Liceul este o perioadă de care toți trebuie să ne aducem aminte cu plăcere. Se spune că în liceu sunt cei Vezi tot

Scrisoare catre adolescent. Ai invatat sa inveti? Gaseste-ti stilul de invatare!

Scoala

Draga adolescentule, Stiu ca tocmai ai trecut printr-o perioada stresanta de testari si m-am gandit sa-ti vorbesc astazi despre modul in care Vezi tot

Temele de vacanţă – un chin!

Scoala

 Oare aşa să fie? Cu siguranţă aşa le vedeam pe vremea când le aveam. Dar timpul trece şi realizezi că nimic Vezi tot

Vine, vine Bac- ul!

Scoala

Soarele încălzește tot mai tare, semn că vara sosește cu pași grăbiți. Odată cu vara vine și mult așteptata vacanță. Pentru Vezi tot

CROS CAMP 2012 - Teren de joaca pentru educatia alternativa

Scoala

Luni, 30 iulie 2012, CROS (Centrul de Resurse pentru Organizatii Studentesti) da startul scolii de vara ,,CROS Camp 2012”. Cea de-a Vezi tot

Page Rank