Scoala

Facultatea - între mit şi realitate

Scris de: Iulia iancu | 10.06.2013

Facultatea - între mit şi realitate

Clasa a 12-a. Euforie, emoţie, teamă, nostalgie, Bac şi întrebarea "La ce facultate vrei să dai?".  Nici nu ţi-ai terminat de despachetat bagajele din vacanţă că rudele, vecinii şi profesorii te şi încolţesc cu teribila întrebare. Câţiva vor răspunde pe loc că vor la Litere sau la Poli, alţii vor ridica din umeri dezorientaţi.
       
Urmează desigur partea în care aceiaşi profesori îşi dau cu părerea în legătură cu alegerea ta.       

Şi aici încep miturile despre facultăţi.


-    dacă dai la Litere nu se va ajunge mare lucru de tine. Vei sfârşi în învăţământ ca şi ei, cu un salariu modest şi cu multe bătăi de cap din partea elevilor. Să nu mai vorbim de concurenţa pe locuri – clar un indiciu că piaţa de joburi din ţară e suprasaturată de absolvenţi de Litere.
-    ASE-ul sau orice altă facultate cu un profil asemănător din ţară. Ce mai faci în ziua de azi cu ASE-ul? Te angajezi la o bancă şi atât...
-    Jurnalism, Actorie, Istorie, Arheologie, Ştiinţe Politice, o altă facultate pe care vrei s-o faci din pură pasiune... este cea mai gravă greşeală pe care o poţi comite. Facultatea trebuie să-ţi aducă bani şi atât. Nu tu împlinire sufletească, nu tu bucuria de a face ceea ce ţi-ai dorit, nu tu posibilitatea de a aprofunda un domeniu spre care ai anumite aptitudini. 
        

Dacă vrei să-ţi perfecţionezi un talent sau o aptitudine o poţi face la fel de bine şi de pe holurile vreunui spital universitar sau al vreunui tribual. GREŞIT !
         
Facultatea nu va semăna deloc cu ceea ce descriu anumiţi  profesori. Facultatea nu seamănă nici măcar cu  ceea ce-ţi povesteşte vecinul de bloc aflat deja în al doilea sau al treilea an. Într-adevăr, facultatea este o instituţie clar structurată, dar experienţa studenţească în sine ţine de fiecare în parte.
         
Din păcate "criticile"  sau temerile celor care insistă să-ţi regândeşti alegerile sunt justificate. Îţi place să recunoaşti sau nu, ei sunt cu mult mai conştienţi de ceea ce înseamnă să te descurci prin hăţişurile unui sistem, care pare că promovează doar latura pragmatică a progresului, dar (inevitabilul dar) cum de toţi acei nebuni frumoşi, acei curajoşi proscrişi care au îndrăznit să se opună trendului general în materie de facultate, ei cum de sunt atât de fericiţi ştiind că cu alegerile făcute nu vor ajunge niciodată departe?!
         
Abia acum pot trasa o linie între ceea ce înseamnă mit şi realitate în privinţa facultăţii.
          
Acest cadru instituţional îţi oferă răspuns la câteva întrebări legate de viitor şi îţi trasează un traseu pe care trebuie să-l îmbogăţeşti şi cum altfel dacă nu experimentând din plin viaţa studenţească.
          
Facultatea nu înseamnă doar cursuri, sesiune şi o bibliografie interminabilă, ci şi proiecte şi activităţi extra care te vor ajuta să-ţi defineşti mai clar o profesie de viitor. Din proprie experienţă pot afirma că cele mai faine momente şi cele mai multe lecţii învăţate în cei doi ani de facultate au venit din experienţele de voluntariat şi din perioadele în care am activat ca membru în diverse organizaţii studenţeşti. Aşa am reuşit să-mi creez multe alte oportunităţi pe care prin simpla prezenţă la cursuri nu le-aş fi descoperit.
             
Nu rata şanse care nu vin ambalate într-o cutie cu emblema facultaţii. Profită de orice curs gratuit, de orice tabără, de fiecare call pentru voluntariat. Poţi regreta sau nu faptul că ai ieşit din carapacea din liceu, dar este clar că acel timp petrecut într-un cadru non-formal nu va fi considerat niciodată timp pierdut. Înscrie-te în organizaţiile studenţeşti, ia atitudine împreună cu alţi tineri care îţi împărtăşesc spiritul aventurier şi implică-te în tot ceea ce îţi place sau te face curios.
            
Aici greşesc cei mai mulţi care te descurajează să faci alegeri bazate pe ceea ce te pasionează. Pierd din vedere faptul că un oraş universitar îţi poate oferi mult mai multe posibilităţi de dezvoltare. Acestea te pun în faţa unor experienţe noi, experienţe care te ajută să te descoperi şi să-ţi defineşti clar un plan de viitor.
           
Există riscul să descoperi că nu totul este cum ai sperat, dar cum altfel să fi învăţat asta dacă nu experimentând?! Şi apoi nu e deloc prea târziu să o iei de la zero pentru că la facultate chiar poţi face asta. Sistemul este cu mult mai flexibil iar cei mai mulţi îşi dau seama cu adevărat ce vor abia după primul an ca studenţi.
           
Aşa că, viitorilor studenţi, faceţi alegeri cu inima! Porniţi cu curaj pe urma pasiunilor voastre şi susţineţi-vă punctele de vedere. Nu uitaţi că studenţia nu se măsoară în sesiuni şi eseuri de zeci de pagini, ci în momentele în care realizaţi că aţi mai crescut un pic şi că nimic nu vă poate opri ascensiunea.

 

Tags: facultate, adolescenta, ce faculate sa aleg?, pasiuni, aptitudini, bani, performante

Articole similare

Adolescentul între școală și viața socială

Scoala

Școala și viața socială... Amândouă se luptă pentru supremația gândurilor tale, iar tu nu știi ce să faci să devină ’’prietene’’ Vezi tot

De ce sa am note bune?

Scoala

„Pentru ca asa trebuie” sau „asa e bine” nu mai sunt argumente care sa aiba forta in fata adolescentului. Aflat in Vezi tot

Prietenia nu se termină odată cu școala

Scoala

 E un adevăr pe care toate generațiile îl știu: odată cu ultima îndatorire școlară, nu o să îi mai vezi niciodată Vezi tot

Transformă-ţi materia preferată într-un hobby

Scoala

Statistici recente demonstrează faptul că adolescenţii de azi sunt din ce în ce mai puţin interesaţi de şcoală. Lipsa perspectivelor post Vezi tot

Liceul - Cei mai frumosi ani!

Scoala

 Liceul este o perioadă de care toți trebuie să ne aducem aminte cu plăcere. Se spune că în liceu sunt cei Vezi tot

Page Rank