Scoala

Probleme cu temele?

Scris de: Ana Burdusel | 24.08.2011

Probleme cu temele?
Poti sa nu le faci o data, poti sa nu le faci de doua ori, chiar si de trei, dar nu scapi de problema temelor, daca fugi de ele. Temele nefacute inseamna doar minus de cunostinte, care vor duce la alte dificultati de invatare, mai departe, dar si note mici si sanse mai putine sa intri la un liceu bun sau la facultatea pe care ti-o doresti. Asa ca, oricat de greu ar parea, fa-ti curaj si infrunta marea problema a temelor!
 
Temele ne supara in diferite feluri: sunt prea multe, prea grele, plictisitoare, neinteresante sau stresante. Cu atat mai stresante cu cat TREBUIE sa le facem, iar noua nu ne place absolut deloc sa fim constransi. Trebuie sa intelegem insa ca fac parte din viata normala a oricarui adolescent, pentru ca in aceasta perioada ne formam ca oameni si acumulam informatiile pe baza carora vom evolua mai tarziu. Asta e! E un timp pentru toate, iar acum e timpul sa invatam. Printre altele, normal.
 
Ca sa ne facem viata mai usoara, va propun sa incercam cateva masuri care sa ne ajute sa le dam de cap temelor.
 

Cele trei cuvinte cheie: program, atentie, intelegere

 
In primul rand, trebuie sa le acordam atentie. Adica sa stabilim un spatiu al lor, un timp al lor si anumite conditii in care sa se desfasoare. Chiar daca uneori ne place sa citim lectia la istorie stand intinsi pe pat, este indicat sa avem totusi un loc dedicat studiului, adica un birou al nostru, cu un scaun comod, unde sa putem sta in liniste sa ne facem lectiile. Este bine sa alocam zilnic un timp delimitat pentru lectii, adica sa ne facem un program pe care sa il urmam. De exemplu, dupa ce venim de la scoala, sa facem o pauza de 2 ore, dupa care sa alocam 3 ore pentru lectii. Restul timpului ne ramane pentru distractie si prieteni.
 
Ca sa ne incadram in cele trei ore e important sa ne concentram si sa lasam balta orice alta activitate. Uitatul la televizor intra la “orice alta activitate’, deci e indicat sa il inchidem, ca sa nu ne distraga atentia. Cu cat suntem mai focusati pe ce avem de invatat, cu atat va fi mai usor sa intelegem si sa retinem, dar si sa economisim timp!
 
Acum, dupa ce ne-am creat conditii, sa trecem la treburile serioase, adica la rezolvarea temelor, care, de cele mai multe ori, nu este deloc usoara. Daca am fost atenti in clasa, avem ceva sanse sa stim din prima ce trebuie sa facem, insa tot este nevoie sa citim ce ni s-a predat si sa aruncam o privire si in manual. Lucrul cel mai important, in aceasta faza, este sa intelegem, indiferent despre ce materie este vorba.
 
Trebuie sa citim atent si sa gasim logica a ceea ce citim, cu alte cuvinte, sa intelegem si nu sa tocim. Daca e nevoie, putem sa cautam pe net explicatii sau sa intrebam pe altcineva, care ne poate ajuta – un coleg care e mai bun la materia respectiva, unul dintre parinti sau pe profesor, la urmatoarea ora.  Intotdeauna trebuie sa insistam pe o lectie pana cand ne devine clara, pentru ca doar asa putem retine pentru mai mult timp informatia si o putem aplica in rezolvarea diferitelor exercitii.
 
Desi suntem tentati sa ne grabim, ca sa ne bucuram de timpul nostru liber, daca tratam cu superficialitate lectiile, vom avea de platit mai tarziu, cand probabil va trebui sa platim si meditatii si sa suportam si mustrarile parintilor, daca notele obtinute vor fi slabe. Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: teme, lectii, scoala, invatat, dificultati de invatare, problema temelor, nu am chef de lectii

Articole similare

De la gimnaziu la liceu – trecerea unui prag

Scoala

Sa fie cel mai mare din scoala lui a fost pentru copil, o adevarata realizare, o pozitie pe care a asteptat-o Vezi tot

Evaluarea nationala la Limba si literatura romana 2012 – Strucura subiectelor

Scoala

Centrul National de Evaluare si Examinare a facut publice modelele de subiecte pentru examenele nationale din anul scolar 2012, pentru absolventii Vezi tot

Cum facem un referat de nota 10!

Scoala

 Toata lumea vrea nota 10!   Că este geografie, matematică sau sport.. chiar nu contează. Nota 10 este nota 10. La final îți Vezi tot

Ce spune despre tine banca în care stai

Scoala

Cum la şcoală petreci o mare parte din timp în adolescenţă, e natural să fii într-o măsură mai mică sau mai Vezi tot

Uniformele şcolare – plictisitoare sau atrăgătoare?

Scoala

Aproape în fiecare an, discuţiile despre uniformele şcolare obligatorii stârnesc controverse. Adolescenţii pot sta liniştiţi în următoarea perioadă, deoarece senatorii din Vezi tot

Page Rank