Scoala

Scrisoare catre adolescent. Ai invatat sa inveti? Gaseste-ti stilul de invatare!

Scris de: Gabriela Popescu - psiholog scolar | 06.10.2011

Scrisoare catre adolescent.  Ai invatat sa inveti? Gaseste-ti stilul de invatare!

Draga adolescentule,

Stiu ca tocmai ai trecut printr-o perioada stresanta de testari si m-am gandit sa-ti vorbesc astazi despre modul in care inveti. Ti-ai pus vreodata aceasta problema?? Stiai ca datorita faptului ca suntem diferiti si modul in care invatam este diferit, unic? Ti s-a intamplat sa ai probleme atunci cand vrei sa inveti ceva nou?? (nu ma refer aici la lipsa de chef care poate fi uneori normala) 

Pentru a rezolva aceste probleme ai nevoie sa stii care este strategiata ta de invatare si cum functioneaza aceasta. O strategie de invatare se refera la orice metoda de invatare selectata si utilizata pentru a atinge un scop stabilit anterior. Atat! 
 
Tu cum inveti? Citesti cu voce tare, subliniezi, scoti ideile importante din text; pui pe cineva sa te „asculte”; faci scheme sau doar repeti informatia pana cand ai retinut-o?? Cand inveti?? Dimineata, seara?? Asculti muzica sau preferi sa fie liniste? Cand inveti iti place sa pe plimbi, sa faci ceva sau stai intr-un loc??? Iti place sa vorbesti cu un prieten in timp ce inveti sau preferi sa fii singur? Toate aceste modalitati pe care le folosesti definesc strategia ta de invatare si in final si pe tine. 
 
Pentru inceput iti voi spune ca modul de alegere a strategiei de invatare depinde de stilul tau de invatare, de ceea ce cunosti despre capacitatea ta de invatare (de exemplu sa stii ca nu poti invata un material de 120 de pagini intr-o seara), de tipul materialului de invatat (alte continuturi sunt la anatomie, altele la romana sau fizica) si scopul invatarii (inveti pentru teza sau pentru bac sau inveti pentru a doua zi, ca te asculta). Pentru fiecare dintre acestea voi reveni cu lamuriri intr-o alta scrisoare.
 
Azi vreau doar sa te ajut sa iti cunosti stilul de invatare.
 

O scurta definitie…

Stilul de invatare se refera la modalitatea pe care o preferi pentru a recepta, prelucra, stoca si reactualiza informatia. Cea mai cunoscuta clasificare a stilului de invatare este dupa modalitatea senzoriala implicata, adica auditiv, vizual si kinestezic. Parca vorbesc pe chineza nu?? Ma opresc aici cu clasificarea. Cercetarile au demonstrat ca 65% din oameni sunt vizuali, 30%- auditivi si numai 5%- kinestezici. Fiecare persoana avand un mod dominat de a invata. Stiai  ca cei care au un stil de invatare vizual isi amintesc 75% din ceea ce citesc sau vad?
 
Iti propun sa-ti identifici stilul de invatare. FA TESTUL DE PE PAGINA URMATOARE. Fii atent! Raspunde cat mai sincer la urmatoarele intrebari. Alege doar un singur raspuns.  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Tags: Scoala, a invata, stil de invatare, test, metoda de invatare

Articole similare

Ce spune despre tine banca în care stai

Scoala

Cum la şcoală petreci o mare parte din timp în adolescenţă, e natural să fii într-o măsură mai mică sau mai Vezi tot

Liceul - Cei mai frumosi ani!

Scoala

 Liceul este o perioadă de care toți trebuie să ne aducem aminte cu plăcere. Se spune că în liceu sunt cei Vezi tot

Catalogul online castiga teren – parintii pot vedea oricand notele si absentele

Scoala

NoteInCatalog este varianta electronica a catalogului scolar, aplicatie care este utilizata deja de peste 270 de institutii de invatamant preuniversitar si Vezi tot

Liceul nu este ce am sperat sa fie!

Scoala

Încă de la începutul clasei a 8-a începi să te simţi nostalgic pentru că ştii că este ultimul an în care Vezi tot

Adolescentul între școală și viața socială

Scoala

Școala și viața socială... Amândouă se luptă pentru supremația gândurilor tale, iar tu nu știi ce să faci să devină ’’prietene’’ Vezi tot

Page Rank