Scoala

Temele de vacanţă – un chin!

Scris de: Alina Boagiu | 17.08.2012

Temele de vacanţă – un chin!

 Oare aşa să fie? Cu siguranţă aşa le vedeam pe vremea când le aveam. Dar timpul trece şi realizezi că nimic nu e aşa cum credeai tu că e la momentul respectiv. Lucrurile pe care le vedeam grele acum le găsesc uşoare, iar ce mi se părea de neatins acum mi se pare ceva banal. Toţi mai devreme sau mai târziu experimentăm toate aceste schimbări în gândire, ceea ce e un lucru bun pentru că înseamnă că ai crescut şi te-ai maturizat.

 
Zilele trecute vorbeam cu sora şi verişorul meu, ambii elevi la liceu, despre şcoală, vacanţă, teme şi alte lucruri, iar când i-am întrebat dacă şi-au terminat temele de vacanţă sau dacă măcar le-au început amândoi au început să râdă. Bineînţeles că nu le-au terminat. Nici măcar nu le-au început.
 
Ce e drept şi eu îmi cam lăsam o mare parte din temele de vacanță pe ultima sută de metri. Acum realizez că nu era tocmai bine cum făceam, dar nu mai pot schimba asta acum, însă vă pot spune vouă că temele de vacanţă chiar nu reprezintă cel mai rău lucru pe perioada vacanţei. Ştiu că vreţi să leneviţi şi să uitaţi de şcoală, dar vă spun că nu este cel mai bun lucru pentru voi să uitaţi de şcoală.
 

Nimeni nu se naşte învăţat!

 
Creierul este un organ atât de complex care nu îşi întrerupe activitatea nici măcar atunci când dormim, dimpotrivă – el repetă în somn tot ce ai făcut şi ai învăţat în ziua respectivă. Şi este de datoria noastră să îl hrănim şi treptat să învăţăm să ne îmbunătățim toate aceste abilităţi cu care suntem înzestraţi, însă de care nu suntem conştienţi că le avem până când nu suntem dispuşi să  ieşim din zona noastră de confort. Nimeni nu se naşte învăţat şi totuşi te uiţi în jurul tău şi vezi oameni atât de diferiţi şi te întrebi de ce se întâmplă aşa. Foarte simplu. Unii vor să evolueze şi să înveţe cât mai multe lucruri noi, iar alţii se complac în situaţia în care se află neavând un interes în evoluţia de sine.
 
Există şi atâtea cazuri în care unii vor să înveţe şi vor să îşi depăşească condiţia însă nu au această posibilitate şi de aceea este de datoria ta să profiţi de oportunităţile pe care le ai atunci când le ai şi să fii recunoscător pentru ele pentru că nu oricine le are şi oricât de nesemnificative şi comune ţi s-ar părea să ştii că nu este aşa.
 

Repetiţia este mama învăţăturii!

 
Oricine poate face orice atât timp cât îşi doreşte şi atât timp cât învaţă şi exersează. Ştiţi replica aceea: „Repetiţia este mama învăţăturii!”? Ei bine, chiar aşa este! Cu cât înveţi şi cu cât repeţi mai mult lucrurile pe care le înveţi cu atât te dezvolţi mai bine şi creierul tău este mult mai ager şi capabil să reacţioneze rapid în anumite situaţii. 
 
Un mic exemplu. Eram în clasa a 11-a, când un grup de elevi din Franţa împreună cu profesorii lor au venit în liceul în care învăţam cu ajutorul unui program de schimb de experienţă între elevii ţărilor francofone şi m-am trezit comunicând cu ei în limba franceză, lucru pe care nu ştiam că îl pot face, deşi făceam franceză din clasa a 2-a. Era logic că trebuia să ştiu măcar puţină franceză, având în vedere că o studiam de atâta timp, însă ce nu ştiam era că pot să port şi conversaţii. De aceea zic că nu ştii în ce situaţii creierul tău te poate surprinde chiar şi pe tine, dar nu poate face asta dacă nu îl ajuţi.
 
Scopul temelor de vacanţă nu este acela de a îţi ruina vacanţa, ci de a te ajuta să te dezvolţi intelectual. Ideal ar fi că zilnic să încercaţi să învăţaţi ceva, dar dacă nu zilnic, măcar 3 zile pe săptămână dacă aţi rupe câte o oră, două pentru a învăţa tot ar fi ceva.
 

Tags: teme de vacanţă, şcoală, Nimeni nu se naşte învăţat!, Repetiţia este mama învăţăturii!, Cum să ȋnveţi mai uşor;

Articole similare

Facultatea - între mit şi realitate

Scoala

Clasa a 12-a. Euforie, emoţie, teamă, nostalgie, Bac şi întrebarea "La ce facultate vrei să dai?".  Nici nu ţi-ai terminat de Vezi tot

Metode eficiente de învăţare

Scoala

 Cea mai reprezentativă parte din viaţa unui adolescent este şcoala şi evident studiul. Chiar şi cel mai puţin interesat elev se Vezi tot

Vine, vine Bac- ul!

Scoala

Soarele încălzește tot mai tare, semn că vara sosește cu pași grăbiți. Odată cu vara vine și mult așteptata vacanță. Pentru Vezi tot

Pune-ţi la punct garderoba de şcoală

Scoala

 Septembrie a păşit tacticos în vieţile noastre, întovărăşit de dimineţi răcoroase mirosind a ploaie, de seri umede cu aromă de ceai Vezi tot

E timpul pentru o școală nouă

Scoala

O astfel de schimbare, precum mutarea la altă școală sau alt liceu, are loc din diferite motive precum: schimbarea locuinței, mutarea Vezi tot

Page Rank