Scoala

Transformă-ţi materia preferată într-un hobby

Scris de: Andreea Baluteanu | 02.03.2012

Transformă-ţi materia preferată într-un hobby

Statistici recente demonstrează faptul că adolescenţii de azi sunt din ce în ce mai puţin interesaţi de şcoală. Lipsa perspectivelor post absolvire, sistemul de învăţământ învechit, societatea, stilul de viaţă, personalitatea noii generaţii, profesorii nepregătiţi. Sute de argumente care duc la aceeaşi concluzie, vizibilă dincolo de studiile sociologice sau de dezbaterile de la TV: adolescenţilor nu le mai place şcoala. Nu o mai consideră utilă, nu îi mai interesează. Nu le mai pasă.

Desigur, realitatea nu e atât de întunecată precum pare. Acolo, undeva, în marea de adolescenţi nepăsători, imobili şcolar, mai sunt şi câţiva care învaţă, care iau note bune, care merg la şcoală pentru a deveni mai buni. Şi numărul lor e mai mare decât pare la  prima vedere. Dacă te regăseşti între acei tineri care aleg să placă în loc să fie indiferenţi, să caute frumosul ascuns sub coperta plictisitoare în loc să se plângă, să aibă o pasiune în loc să treacă neinteresa(n)ţi prin adolescenţă, atunci te numeri printre cititorii ţintă ai acestui articol. Pune la bătaie materia ta preferată de la şcoală şi află cum să o transformi într-un hobby de viitor.
 

Descoperă ceea ce îţi place să înveţi!
 

De ce mergem la şcoală? Răspunsul clasic ar fi: să învăţăm. Răspunsul cel mai frecvent: pentru că ne obligă părinţii. Dar cum ar suna răspunsul: pentru că ne place?

E adevărat, sistemul nostru de învăţământ pare a fi construit special pentru a încuraja dezinteresul adolescenţilor. Majoritatea profilor abia aşteaptă să termine orele, nu încearcă să stârnească atenţia şi nu dau doi bani pe opiniile elevilor. Nimeni nu ne garantează că vom avea succes, vom reuşi într-o carieră, vom fi măcar mai fericiţi. Nu există un sistem de recompense bine pus la punct, bursele sunt aproape inexistente şi notele nu mai interesează pe nimeni.

În condiţiile de faţă, te poate cineva acuza că preferi să îţi faci unghiile în ultima bancă decât să ieşi la tablă la mate, să rezolvi o ecuaţie care oricum nu îţi va folosi? Să asculţi la căşti ultimul hit al lui Lady Gaga în loc să o asculţi pe profa de economie cum recită plictisită aceeaşi lecţie pe care o vinde de ani buni? Să schimbi bileţele cu colega de bancă despre party-ul de aseară în loc să te plictisească povestea de iubire dintre Felix şi Otilia?

Încă de când, ca bebe, scuipăm prima gură de măr cu biscuite, începem să facem alegeri. Alegeri care ne definesc, care ne prefigurează drumul în viaţă, care ne vor construi ca indivizi. Sunt alegeri mici şi alegeri colosale. Dar niciodată alegeri lipsite de importanţă. Şi, îţi place sau nu, alegerea de a chiuli de la engleză ca să bei o cafea     într-un bar va spune ceva despre tine, cândva, într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat.

Poate, totuşi, în orarul tău s-a strecurat o materie care ţi-a trezit suficient de mult interesul încât să laşi orice preocupări deoparte şi să alegi ca pentru 50 de minute să îl asculţi pe prof vorbind despre ea. Sau chiar proful ţi-a atras atenţia, poate e charismatic, poate explică bine sau poate îşi iubeşte îndeajuns de mult materia încât te-a convins şi pe tine că merită. Poate că e meseria părinţilor tăi, ai crescut cu ea. Poate e pur şi simplu o descoperire personală. Important e că îţi place şi că doreşti să o înveţi.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: şcoală, transformă-ţi materia preferată în hobby, interes, pasiune, adolescenții și școala;

Articole similare

Am picat bac-ul, încotro?

Scoala

 Sentimentul dat de gustul amar al eşecului, descris în câteva rânduri de carte sau ilustrat detaliat într-un film, nu face decât Vezi tot

Catalogul online castiga teren – parintii pot vedea oricand notele si absentele

Scoala

NoteInCatalog este varianta electronica a catalogului scolar, aplicatie care este utilizata deja de peste 270 de institutii de invatamant preuniversitar si Vezi tot

Cum să închei anul şcolar cu brio

Scoala

Când vacanţa te aşteaptă îmbietoare, promiţând să te răsfeţe mai ceva ca un spa din Elveţia, cine te poate acuza că Vezi tot

Chiulul - problemă sau distracţie ?

Scoala

 Una dintre cele mai vechi pasiuni şcolare, chiulul, se manifestă din ce în ce mai frecvent atât în şcoli cât şi Vezi tot

De la gimnaziu la liceu – trecerea unui prag

Scoala

Sa fie cel mai mare din scoala lui a fost pentru copil, o adevarata realizare, o pozitie pe care a asteptat-o Vezi tot

Page Rank