Sfatul Annei

Manipularea părinţilor

Scris de: Anna | 06.09.2012

Poti sa ne scrii oricand!
Ai o dilema?
Te seaca ceva?
Pune si tu o intrebare Annei!
Te ajuta.

Manipularea părinţilor

Mesaj: "Buna. Am 16 ani. Sunt intr`o mare dilema.Inca de mic am fost manipulat de parinti, mai exact de tata caci mama e foarte ok. Trebuie sa recunosc ca e o persoana destul de trecuta prin viata. Insa are foarte multe momente in care are multe goluri.Inca de mic m-a manipulat, el lua deciziile , el imi spunea ce bine si ce nu. Trec clasa a 10, si trebuie sa recunosc eram o persoana foarte COMUNICATIVA, de la profesori pana la colegi, toti ma stiu ca o persoana foarte ok, insa de cam 2 luni ma simt al nimanui. Din marea mea incredere in mine am ajuns un papa-lapte. Nu ma mai recunosc. Ma gandesc ca una din cauze ar putea fi alegerea de a ma lasa de fotbal (dupa 5 ani in care l`am practicat, am simtit ca nu asta e viitorul meu... Astept si o parere de la dvs.. Multumesc anticipat."


Draga adolescentule,


Din câte îmi spui, tu eşti un băiat absolut ok, dar care trece printr-o perioadă mai tulbure. Nu te grăbi să tragi concluzii dure, precum aceea că tatăl tău te manipulează. Tu confunzi manipularea cu faptul că tatăl tau se implica poate prea mult în viaţa ta şi ia decizii în locul tău. Stai liniştit, acest lucru va înceta cu timpul. Faptul că de mic te-a învăţat ce e bine şi ce e rău înseamnă că a încercat să îţi imprime nişte valori clare, tocmai pentru ca mai târziu să ştii să distingi singur şi să poţi lua propriile tale decizii CORECTE. Acesta este rolul părinţilor, de a-şi ghida copiii când sunt mici, pentru ca mai târziu să ştie singuri drumul bun.
Deci nu îţi condamna tatal prea dur, ci încearcă să îi demonstrezi ca ai ajuns la vârsta la care poţi lua şi singur decizii. Cel puţin în unele privinţe. Aceasta independenţă pe care ţi-o doreşti tu se câştigă treptat.


Faptul ca eşti o persoană comunicativă şi deschisă demonstrează că te-ai dezvoltat frumos, ai o personalitate plăcută, iar acest lucru să ştii că se datorează şi educaţiei primite şi mediului în care ai crescut. Dacă ai fi fost “manipulat”, cum zici tu, probabil ai fi devenit un tânăr foarte timid, tăcut, care relaţionează mai dificil.


Toţi avem momente, mai ales la vârsta aceasta, când suntem în plin proces de autocunoaştere, când simţim că rătăcim puţin drumul sau că se petrec transformări în noi pe care nu ni le explicam. Cele mai multe sunt temporare şi trec aşa cum au aparut – fără să îţi dai seama şi fără un motiv precis.


Evident că orice schimbare în obiceiurile sau stilul de viaţă ne poate afecta, precum renunţarea la un sport căruia i-ai dedicat 5 ani din viaţa ta. Probabil că ar fi fost mai bine să nu te laşi brusc şi să încerci să te mai duci măcar 2 – 3 ore pe săptamână să joci, pentru divertisment. În acest fel îi va fi şi organismului tău mai uşor să se adapteze la schimbare, pentru că trebuie să ştii că sportul are efecte benefice nu numai asupra corpului ci şi asupra psihicului. Deseori încetarea activităţii fizice susţinute generează stări asemănătoare depresiei. Este o chestiune de acomodare.


Sfatul meu este să nu renunţi la mişcare şi să încerci să compensezi antrenamentele dinainte cu diferite sporturi practicate pentru divertisment. Scoate-ţi prietenii la un tenis sau baschet, sau ieşi şi aleargă o ora seara sau dimineaţa.


În rest, nu îţi face griji. Totul va reveni la normal şi îţi vei redobândi buna dispoziţie şi încredere în tine, pentru că aşa eşti tu cu adevărat, iar ceea ce ţi se întâmplă acum este doar o fază prin care treci.


Ai grijă de tine!


Cu drag,
Prietena ta Anna

Tags: manipulare parinti, decizii

Articole similare

Ce se întâmplă cu el?

Sfatul Annei

 Mesaj: Bună Anna! Mă numesc Mădălina şi am 15 ani. De 2 săptămâni m-am despărţit de iubitul meu. De când ne-am Vezi tot

Nu stiu ce sa fac: sa ma despart sau sa continui relatia?

Sfatul Annei

Mesaj: nu prea stiu cum sa actionez in asa o situatie in care ma aflu acum si nu stiu cum sa Vezi tot

Indiferenta

Sfatul Annei

Mesaj: Am si eu o prietena(iubita) cu care am petrecut cele mai frumoase clipe din viata mea...Sunt cu ea de mai Vezi tot

Cum sa trec mai usor peste o despartire?

Sfatul Annei

 Mesaj: Buna. Sunt Cristina si as vrea sa ma ajuti cu un sfat. De curind m-am despartit de prietenul meu, cu Vezi tot

Kilogramele in minus

Sfatul Annei

Mesaj: Buna. Ma numesc Andreea, am 13 ani si din pacate pentru mine nu am un corp cu care sa ma Vezi tot

Page Rank