Sfatul Annei

Nu ma pot hotari ce profil sa aleg la liceu

Scris de: Anna | 18.03.2014

Poti sa ne scrii oricand!
Ai o dilema?
Te seaca ceva?
Pune si tu o intrebare Annei!
Te ajuta.

Nu ma pot hotari ce profil sa aleg la liceu

Mesaj: Salut Anna! :) Eu sunt George si am 14 ani. In vara termin clasa a VIII-a si inca nu m-am hotarat la ce liceu vreau sa merg. De mic copil eu am fost invatat cu Biserica si o parte din mine ar opta pentru un Seminar Teologic... Dar totodata iubesc matematica si as vrea sa o studiez intensiv... Ajuta-ma te rog, cum sa imi aleg profilul? Mate-info sau Teologie? :(

 

Draga George,

Te afli in fata primei decizii importante din viata ta. In primul rand, nu pot sa nu remarc si sa te felicit pentru seriozitatea cu care abordezi acest moment, constientizand ca alegerea profilului este decisiva pentru viitorul tau.

Pentru a gasi solutia dimelei principale trebuie sa analizezi obiectiv experienta ta scolara si sa iti amintesti exact la ce materii aveai note mai mari si la ce materii iti era cel mai greu sa inveti, adica sa te definesti pe axa real-uman (pentru ca, asa cum stii, mate-info este profil real, iar teologia se incadreaza la partea umanista).

Tine cont si de inclinatia ta sufleteasca, de ceea ce iti spune intuitia ca ar putea sa te ajute sa te dezvolti si sa te regasesti. Nu iti face prea mari probleme daca te vei descurca sau nu, pentru ca lucrurile se invata din mers si nimeni nu se naste invatat. Important este sa fie ceva potrivit firii si personalitatii tale si atunci cu siguranta vei prinde usor si iti vei da silinta sa inveti. 

E un lucru foarte bun ca iei singur aceasta decizie si ca ai libertatea de a-ti alege drumul. In acelasi timp, e si o responsabilitate foarte mare. Dar nu trebuie sa te temi, pentru ca de-a lungul vietii vei mai avea multe puncte de rascruce si vei mai avea ocazia sa decizi pe ce drum vrei sa alegi. Poate in timpul liceului iti vei da seama ca vrei sa faci o facultate cu totul si cu totul diferita fata de ceea ce inveti si vei vedea ca este foarte posibil sa iti schimbi traiectoria din mers. Sau poate vei face o facultate, dar apoi ti se va oferi ocazia sa profesezi intr-un domeniu complet diferit. Si iarasi iti vei demonstra ca se poate.

Cele doua optiuni nu se exclud una pe cealalta, deci pe orice cale ai merge, poti sa iti dedici timp si celeilalte pasiuni.  

Concluzia este sa nu fii speriat si sa nu te lasi coplesit de responsabilitatea acestei decizii. Fii obiectiv in analiza capacitatilor tale, dar urmeaza-ti si instinctul, daca iti transmite semnale. Si odata decizia luata, mergi inainte cu fruntea sus! Nu vei avea ce sa regreti.

 

Cu drag, 

Prietena ta Anna

 

Tags: adolescenti, decizie, liceu, profil liceu, teologie, mate-info, cum aleg la ce profil sa dau la liceu

Articole similare

Oare cand voi avea si eu prieten?

Sfatul Annei

Mesaj: Buna, Anna. Sunt fata si am 13-14 ani. Pana acum nu am mai fost in vreo relatie si incep sa Vezi tot

Nu cred in dragoste

Sfatul Annei

Mesaj: Salut! Ma numesc Cristina si am 17 ani. Poate la varsta aceasta toate adolescentele viseaza la o dragoste sincera, Vezi tot

Iubire la distanta

Sfatul Annei

 Mesaj: Buna, Anna! Am 15 ani si acum ceva timp un baiat din India mi-a dat add pe facebook  si am Vezi tot

Prieteni falsi = complexe

Sfatul Annei

 Mesaj: Salut ! Ma numesc Cristina si am 17 ani. Am o problema legata de personalitatea mea, este vorba despre comportamentul Vezi tot

Cum deschid conversatia, la prima intalnire?

Sfatul Annei

Mesaj: Sunt disperat! Maine am prima intalnire si nu stiu ce sa-i spun sau cu ce sa incep discutia! Ajuta-ma, te Vezi tot

Page Rank