Sfatul Annei

Nu ma pot hotari ce profil sa aleg la liceu

Scris de: Anna | 18.03.2014

Poti sa ne scrii oricand!
Ai o dilema?
Te seaca ceva?
Pune si tu o intrebare Annei!
Te ajuta.

Nu ma pot hotari ce profil sa aleg la liceu

Mesaj: Salut Anna! :) Eu sunt George si am 14 ani. In vara termin clasa a VIII-a si inca nu m-am hotarat la ce liceu vreau sa merg. De mic copil eu am fost invatat cu Biserica si o parte din mine ar opta pentru un Seminar Teologic... Dar totodata iubesc matematica si as vrea sa o studiez intensiv... Ajuta-ma te rog, cum sa imi aleg profilul? Mate-info sau Teologie? :(

 

Draga George,

Te afli in fata primei decizii importante din viata ta. In primul rand, nu pot sa nu remarc si sa te felicit pentru seriozitatea cu care abordezi acest moment, constientizand ca alegerea profilului este decisiva pentru viitorul tau.

Pentru a gasi solutia dimelei principale trebuie sa analizezi obiectiv experienta ta scolara si sa iti amintesti exact la ce materii aveai note mai mari si la ce materii iti era cel mai greu sa inveti, adica sa te definesti pe axa real-uman (pentru ca, asa cum stii, mate-info este profil real, iar teologia se incadreaza la partea umanista).

Tine cont si de inclinatia ta sufleteasca, de ceea ce iti spune intuitia ca ar putea sa te ajute sa te dezvolti si sa te regasesti. Nu iti face prea mari probleme daca te vei descurca sau nu, pentru ca lucrurile se invata din mers si nimeni nu se naste invatat. Important este sa fie ceva potrivit firii si personalitatii tale si atunci cu siguranta vei prinde usor si iti vei da silinta sa inveti. 

E un lucru foarte bun ca iei singur aceasta decizie si ca ai libertatea de a-ti alege drumul. In acelasi timp, e si o responsabilitate foarte mare. Dar nu trebuie sa te temi, pentru ca de-a lungul vietii vei mai avea multe puncte de rascruce si vei mai avea ocazia sa decizi pe ce drum vrei sa alegi. Poate in timpul liceului iti vei da seama ca vrei sa faci o facultate cu totul si cu totul diferita fata de ceea ce inveti si vei vedea ca este foarte posibil sa iti schimbi traiectoria din mers. Sau poate vei face o facultate, dar apoi ti se va oferi ocazia sa profesezi intr-un domeniu complet diferit. Si iarasi iti vei demonstra ca se poate.

Cele doua optiuni nu se exclud una pe cealalta, deci pe orice cale ai merge, poti sa iti dedici timp si celeilalte pasiuni.  

Concluzia este sa nu fii speriat si sa nu te lasi coplesit de responsabilitatea acestei decizii. Fii obiectiv in analiza capacitatilor tale, dar urmeaza-ti si instinctul, daca iti transmite semnale. Si odata decizia luata, mergi inainte cu fruntea sus! Nu vei avea ce sa regreti.

 

Cu drag, 

Prietena ta Anna

 

Tags: adolescenti, decizie, liceu, profil liceu, teologie, mate-info, cum aleg la ce profil sa dau la liceu

Articole similare

Nu stiu ce sa ma fac cand o sa fiu mare

Sfatul Annei

Mesaj: Buna Anna! Ma numesc tot Ana si am aproape 13 ani. Am o mare problema, nu stiu ce vreau sa Vezi tot

Il plac, dar el sufera dupa ea.

Sfatul Annei

Mesaj: Buna Anna. Am si eu o problema si ma gandeam ca ma poti ajuta. Am 16 ani si acum o Vezi tot

Cum deschid conversatia, la prima intalnire?

Sfatul Annei

Mesaj: Sunt disperat! Maine am prima intalnire si nu stiu ce sa-i spun sau cu ce sa incep discutia! Ajuta-ma, te Vezi tot

Cum sa trec mai usor peste o despartire?

Sfatul Annei

 Mesaj: Buna. Sunt Cristina si as vrea sa ma ajuti cu un sfat. De curind m-am despartit de prietenul meu, cu Vezi tot

Cum sa-i spun mamei ca am un iubit?

Sfatul Annei

 Mesaj: Buna Anna. Ma numesc Lidia si am 16 ani... in toamna o sa trec in clasa a X-a... problema e Vezi tot

Page Rank