Timp liber

Dependența jocurilor pe calculator

Scris de: Andreea Cosma | 17.10.2013

                    Dependența jocurilor pe calculator

 Din ce în ce mai mulți tineri preferă să petreacă timpul liber închiși în casă, în fața unui calculator, mai exact, prinși în febra jocurilor. Uită de plimbările în aer liber sau de timpul care trebuie acordat familiei. Timpul trece fără ca ei să iți dea seama și nu fac nimic altceva. Ceea ce fac ei defapt, este să trăiască pentru câteva ore într-o lume virtuală și fantastică. În acest mod, este posibil la adolescenți să apară o dublă personalitate. Jucătorul, adică adolescentul, trebuie să respecte un set de reguli în cadrul jocului ceea ce îl face să fie și mai implicat.

 

De ce jocurile pe calculator?

 
În această lume există tot felul de adolescenți. O categorie mai aparte sunt adolescenții timizi sau care au un anumit complex. Ei nu se pot întegra în societate și nu reușesc să iți facă prieteni. Aceștia preferă să iși petreacă timpul într-o lume proprie, cu prieteni și dușmani. Ei preferă să stea în umbră, să nu facă parte din societatea adolescentină a momentului.
 
Deoarece ei sunt mai diferiți decât ceilați adolescenți, nu reușesc să se facă plăcuți iar toți colegii de clasă și prietenii din cartier îi evită și își formează o parere despre ei, de cele mai multe ori greșită.
 
Adolescenții timizi găsesc în jocuri un refugiu chiar și atunci când apar certurile cu părinții sau când situația în familie este una tensionată. Ei se rup de realitate pentru puțin timp și nu vor să știe defapt care este realitatea.
 

Problemele care apar

 
Cel mai vizibil aspect este fața obosită, cearcănele proeminente și desigur oboseala acută. Foarte mulți dintre tineri pierd noțiunea timpului și pierd chiar nopți și zile în fața calculatorului, nu mai merg la școală, refuză să mănânce și se închid în camera lor. Aceste probleme aduc după ele altele, precum note proaste la școală, atunci cand adolescentul merge la școală. Acest lucru se întâmplă pentru că adolescentul nu are nici o atracție pentru școală, nu se descurcă foarte bine și se refugiază în altceva precum jocurile pe calculator unde iși găsește îndemânarea și talentul. El realizează că este bun la ceva și nu vrea să schimbe acest lucru.
 

O zonă de confort?

 
Jucătorul iși poate alege o anumită planșă pe care să o joace, sau o misiune la care să participe, astfel deține o anumită putere, cel puțin asta este în mintea lui. Această putere se numește autonomie. Orice tip de putere la un moment dat este o zonă de comfort pentru jucător. De ce ar vrea să schimbe acest lucru?
 
Jocurile pe calculator nu devin niciodată monotone! Ele se bucură de o adevărată complexitate atât prin multitudinea de misiuni dar și prin tot felul de recompense pe care jucătorul le privește ca pe răsplată pentru efortul depus. Senzația de nou, faptul că tot timpul apare câte un element nou este o altă zonă de comport care stârnește curiozitatea și ține jucătorul într-o zonă de suspans.
 
Oricât de mare este efortul depus...satisfacția este și mai mare! Chiar dacă nu reușești să treci de o misiune din prima, jocurile iți dau ocazia sa mai repeți până reușești și te simți cu adevărat mulțumit! Poți avea posibilitatea să întri în contact cu alți jucători online și să participați toți la misiuni fără să vă cunoașteți. În acest fel jocul devine o adevărată competiție!
 
Recompensa este mai ușor de obținut în lumea jocurilor pe calculator decât în viața reală, de aceea jocurile sunt mult mai îndrăgite de foarte multe persoane de categorii diferite de vârstă. Totuși trebuie să ai grijă și să te gândești că există un pericol de dependență. Tot ceea ce trebuie să faci este să privești jocurile pe calculator ca pe niște simple jocuri, care te ajută să te relaxezi!
 

Tags: dependență, jocuri pe calculator, misiune, lume virtuală, jucător, timp liber, adolescenti

Articole similare

Cartea Saptamânii – Ultimul cantec de Nicholas Sparks

Timp liber

Astăzi m-am gândit să vorbesc despre cartea lui Nicholas Sparks "Ultimul Cântec". Ați citit până acum o carte scrisă de el? Vezi tot

Cu care fată din Gossip Girl te identifici cel mai bine?

Timp liber

Dacă săptămâna trecută am vorbit despre personalitatea, relaţiile şi stilul celor patru protagoniste ale hit-ului Pretty Little Liars, de data asta Vezi tot

Cum sarbatoresc Craciunul marile orase ale lumii?

Timp liber

Crăciunul, cea mai frumoasă şi mai spirituală perioadă a anului, se desfăşoară aproape peste tot în lume. Fiecare popor care celebrează Vezi tot

Piese vestimentare pe care trebuie să le ai vara asta

Timp liber

 Vara e anotimpul în care vrem cu tot dinadinsul să arătăm ca şi cum abia am fi coborât de pe cel Vezi tot

Cartea saptamanii – Crescendo de Becca Fitzpatrick

Timp liber

Mi-a plăcut mult stilul autoarei din primul volum și îmi doream mult să continui seria. De obicei mă ghidez după personaje Vezi tot

Page Rank