Timp liber

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre exfoliere

Scris de: Andreea Baluteanu | 13.01.2014

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre exfoliere

 Ştii deja că pentru un ten frumos şi curat, exfolierea este unul dintre secretele de aur, descoperite încă din cele mai vechi timpuri. Dar poţi garanta că eşti expertă în practicarea ei?

 
Îţi prezentăm, în rândurile care urmează, 5 din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştii despre exfoloiere, pentru ca pielea ta să strălucească de frumuseţe.
 

Tipuri de exfoliere 

 
Există 2 tipuri de exfoliere, bazate pe ingredientul principal care se află la baza acestora: chimică sau mecanică. Exfolierea chimică este pusă în valoare de substanţe cu rol în a îndepărta celulele moarte şi în a topi impurităţile de la suprafaţa pielii: acid glicolic, acid salicilic, acid lactic, enzime, etc. Aceest tip de exfoliere se regăseşte în forma măştilor, a cremelor sau a diverselor loţiuni şi demachiante cu efect de peeling.
 
Exfolierea mecanică aduce în centrul atenţiei particulele exfoliante care, în combinaţie cu efortul depus de tine, vor scoate la iveală un ten nou-nouţ. De la diversele extracte naturale: sâmburi, mâlai, târâţe, zahăr, folosite ca atare sau în componenţa produselor cosmetice, pănă la folosirea propriu zisă a unui procedeu abraziv: perii, bureţi, un prosop mai aspru folosit pe post de peeling, exfolierea mecanică poate îmbrăca diverse forme, în funcţie de posibilităţi, dorinţe, timp, răbdare sau pricepere.
Desigur, saloanele de cosmetică practică multe alte tipuri de exfoliere, înmulţite de noile descoperiri din industria de beauty: microdermoabraziunea, exfolierea ultrasonica, peelingurile chimice, etc.
 

Frecvenţa exfolierii

 
Cât de des trebuie să te exfoliezi, nu ţi-o poate spune decât tenul tău. În general, specialiştii recomandă ca tenul gras, acneic sau mixt să fie exfoliat o dată la două zile, cel puţin, cu recomandări speciale pentru cel sensibil. De partea cealaltă, tenul uscat, care are oricum lacune la capitoul deshidratare şi regenerare celulară, ar trebui supus unui peeling de circa două ori pe săptămână. În rest, ghidează-te după propriul răspuns la nevoile exfolierii şi după rata de reînnoire a pielii tale. Ca o regulă de aur: investeşte mai degrabă într-un exfoliant bun, pe care să îl foloseşti de câteva ori pe săptâmână, decât într-unul extra delicat, pentru utilizare zilnică.
 

Protagoniştii exfolierii

 
Ce exfoliem, este una dintre cele mai importante întrebări în domeniu. În primul rând, pielea feţei şi pe cea a corpului. De cele mai multe ori, uităm însă de diverse arii care necesită o îngrijire specială: buzele, coatele, genunchii, spatele, călcâiele. Să le luăm pe rând: buzele sunt cel mai bine exfoliate cu periuţa de dinţi sau cu un prosop moale, înmuiat în apă caldă. Răsfaţă-le cu puţină miere, iar săruturile tale vor fi mai dulci ca niciodată. Coatele şi genunchii sunt tratate cu un exfoliant pentru corp, in cazul căruia e însă cazul să insişti. Coşurile de pe spate răspund cel mai bine unul exfoliant enzimatic, iar câlcâiele uscate te vor adora dacă le vei oferi un scrub specializat, pe bază de săruri marine, în locul clasicei pietre ponce, care poate să le afecteze şi mai mult condiţia.
 

Exfolierea ţine cu vârsta

 
La fel ca toate procesele care ne păstrează tinere, frumoase şi strălucitoare, pentru mai mult timp, şi exfolierea întreţine o legătură de proporţionalitate cu vârsta pe care o ai. Mai precis, exfolierea se află în strânsă relaţie cu capacitatea organismului de regenerare, sau, cu alte cuvinte, cu vârsta sa. Astfel, dacă un nou născut crează celule noi la fiecare 7 zile, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ajungem să ne bucurăm de reînnoirea celulară o dată la 20 sau chiar la 30 de zile. Aici poate interveni rolul exfolierii care, îndepărtând celulele moarte, face loc pentru cele noi şi tinere. 
 

Natura şi exfolierea

 
Piaţa abundă în produse exfoliante, dar, de cele mai multe ori, cele mai bune soluţii se regăsesc în natură. Pentru corp, un amestec  de zaţ de cafea, cu câteva linguriţe de lapte sau de ulei de măsline îţi va dărui o piele mai ceva ca cea a vedetelor. Chipul îţi va fi mai frumos ca al Cosânzenelor din poveşti dacă amesteci un pumn de tărâţe cu o lingură de miere, ulei de argan sau migdale dulci, pentru tenul uscat. Puterea de hidratare a mierii şi a uleiurilor este combinată cu capaciatatea de exfoliere mecanică a tărâţelor şi cu potenţialul lor purificator, care vor scoate la iveală cea mai luminoasă piele. 
 
Tu cât de des te exfoliezi?
 

Tags: ce trebuie să ştii despre exfoliere, tipuri de exfoliere, cât de des trebuie să te exfoliezi, exfoliere, ten frumos, exfoliere chimică/mecanică, masti de fata

Articole similare

Cartea săptămânii - Jocurile foamei, de Sussane Collins

Timp liber

La început nu am fost atrasă de ea, nu știu motivul, probabil copertele nu mi se păreau atrăgătoare și am zis Vezi tot

Ce piese trebuie să îţi achiziţionezi de la reduceri

Timp liber

Pentru orice shopaholică, perioada reducerilor e o adevărată sărbătoare, în care porţile pline de culoare ale magazinelor se deschid larg, invitându-ne Vezi tot

Să mă vopsesc, să nu mă vopsesc?

Timp liber

Colega ta de clasă are cele mai frumoase cosiţe blonde, prietena cea mai bună cucereşte cu suviţele ei roz, iar hairstylistul Vezi tot

Cartea săptămânii - Sânge albastru, de Melissa de la Cruz

Timp liber

"Sânge albastru" mi-a plăcut în mod deosebit, povestea este cu adevărat unică și plină de intrigă. M-am apucat de roman și Vezi tot

Impresii de B’estfest 2012

Timp liber

 S-a dat startul nopților de vară nedormite! De departe unul dintre cele mai celebre festivaluri de muzică din țară, B’estfest nu Vezi tot

Page Rank