Timp liber

Cartea săptămânii - Maitreyi, de Mircea Eliade

Scris de: Cristina Harja | 05.03.2012

Cartea săptămânii - Maitreyi, de Mircea Eliade

Romanul "Maitreyi" m-a făcut să mă gândesc la multe aspecte ale vieții. Cred că asta mi-a plăcut cel mai mult la el și iau în considerare să citesc mai multe creații ale lui Eliade. Cel puțin până acum, acesta este autorul meu preferat din liceu. Mă gândesc să citesc tot de-a lui Mircea Eliade "Domnișoară Christina" sau "Nuntă în cer" pentru a vedea alte perspective de-a lui în legătură cu iubirea și cum vor fi abordate acestea. 

Personajul Maitreyi, este atât de simplu, dar totodată complicat, nu știm sigur la ce să ne așteptăm. Ea este foarte naivă și totul poate deveni un joc în mintea ei, dar într-un singur moment ar putea să se transforme într-o femeie matură ce cunoaște toate aspectele vieții. Este complicată și uluitoare, cel puțin la această concluzie a ajuns Allan, un tânăr ce este găzduit în casa lui Narendra Sen, tatăl frumoasei bengaleze. 

Curând acesta ajunge să îi cunoască pe membri familiei, să le învețe obiceiurile și limba, timp de aproape un an cât va sta la ei. De asemenea, o urmărește îndeaproape pe Maitreyi și se chinuie cu răspunsul la întrebarea: "Oare m-am îndrăgostit?". 
 
Povestea este într-adevăr frumoasă, dar și tristă. Aceștia nutresc sentimente profunde, unul față de celălalt și le este greu să aibă o relație. Totul întâmplându-se în 1929, când familiile își măritau fetele de tinere, cu persoane necunoscute, iar ele nu aveau niciun drept să se îndrăgostească de altcineva. 
 
 
Maitreyi a știut asta, însă după mult timp în care a încercat să ignore sentimentele față de Allan, s-a lăsat pradă iubirii ce i-o purta. Cei doi au ținut relația în secret, însă la un moment dat inevitabilul s-a produs și Allan a fost izgonit din casă. 
 
Ce va mai pot spune, decât faptul că finalul este surprinzător, dar nu neașteptat. M-a deranjat faptul că a ramas deschis și chiar voiam să văd ce va face acum Maitreyi, după fapta pe care a comis-o, pentru ca părinții să o dea afară din casă și ea să fie alături de Allan. 
 
Rubrica asigurata de www.cartipentruadolescenti.blogspot.com
 

 

Tags: Maitreyi, roman Mircea Eliade, rezumat Maitryi

Articole similare

Adolescentele si machiajul

Timp liber

A trecut vremea cand furai cosmeticele mamei ca sa te colorezi putin. Acum ai “tot dreptul” sa te machiezi, dar stii Vezi tot

Adolescentii si calculatorul – pasiune sau dependenta?

Timp liber

  Cu greu mai gasesti in ziua de azi un adolescent care sa nu aiba in camera sa un computer, de cele Vezi tot

Toti fumeaza. Eu de ce sa nu o fac?

Timp liber

Fiecare dintre noi are cel putin 10 prieteni care fumeaza. De cate ori nu ati auzit “hai incearca si tu!” sau Vezi tot

Cum am petrecut cu Jessie J la Orange Summer Party

Timp liber

 Din seria „nu am să uit niciodată” vor face parte, spre nemurire, cei patru kilometri de plajă alergaţi, printre stropi calzi Vezi tot

Mersul la mall - o moda?

Timp liber

Mall-ul. Pare un subiect cam demodat nu? Și totuși, se pare ca moda mall-ului încă nu a trecut, și se pare Vezi tot

Page Rank