Timp liber

Cartea săptămânii - Maitreyi, de Mircea Eliade

Scris de: Cristina Harja | 05.03.2012

Cartea săptămânii - Maitreyi, de Mircea Eliade

Romanul "Maitreyi" m-a făcut să mă gândesc la multe aspecte ale vieții. Cred că asta mi-a plăcut cel mai mult la el și iau în considerare să citesc mai multe creații ale lui Eliade. Cel puțin până acum, acesta este autorul meu preferat din liceu. Mă gândesc să citesc tot de-a lui Mircea Eliade "Domnișoară Christina" sau "Nuntă în cer" pentru a vedea alte perspective de-a lui în legătură cu iubirea și cum vor fi abordate acestea. 

Personajul Maitreyi, este atât de simplu, dar totodată complicat, nu știm sigur la ce să ne așteptăm. Ea este foarte naivă și totul poate deveni un joc în mintea ei, dar într-un singur moment ar putea să se transforme într-o femeie matură ce cunoaște toate aspectele vieții. Este complicată și uluitoare, cel puțin la această concluzie a ajuns Allan, un tânăr ce este găzduit în casa lui Narendra Sen, tatăl frumoasei bengaleze. 

Curând acesta ajunge să îi cunoască pe membri familiei, să le învețe obiceiurile și limba, timp de aproape un an cât va sta la ei. De asemenea, o urmărește îndeaproape pe Maitreyi și se chinuie cu răspunsul la întrebarea: "Oare m-am îndrăgostit?". 
 
Povestea este într-adevăr frumoasă, dar și tristă. Aceștia nutresc sentimente profunde, unul față de celălalt și le este greu să aibă o relație. Totul întâmplându-se în 1929, când familiile își măritau fetele de tinere, cu persoane necunoscute, iar ele nu aveau niciun drept să se îndrăgostească de altcineva. 
 
 
Maitreyi a știut asta, însă după mult timp în care a încercat să ignore sentimentele față de Allan, s-a lăsat pradă iubirii ce i-o purta. Cei doi au ținut relația în secret, însă la un moment dat inevitabilul s-a produs și Allan a fost izgonit din casă. 
 
Ce va mai pot spune, decât faptul că finalul este surprinzător, dar nu neașteptat. M-a deranjat faptul că a ramas deschis și chiar voiam să văd ce va face acum Maitreyi, după fapta pe care a comis-o, pentru ca părinții să o dea afară din casă și ea să fie alături de Allan. 
 
Rubrica asigurata de www.cartipentruadolescenti.blogspot.com
 

 

Tags: Maitreyi, roman Mircea Eliade, rezumat Maitryi

Articole similare

Evenimentul săptămânii-Maratonul Teatrului Independent

Timp liber

 E super să mergi prin Centrul Vechi. E super când amicii din alte orașe, aflați în vizită, propun să ieșiți în Vezi tot

Da și nu în dieta unui adolescent

Timp liber

O alimentație sănătoasă înseamnă un mod de viață și deci o dietă echilibrată. Pentru că nu toți putem merge la un Vezi tot

Tu ce loc ocupi în gaşca ta?

Timp liber

La fel ca toate grupurile de prieteni, şi gaşca ta e un univers în miniatură, cuprinzând tot soiul de personalităţi, care Vezi tot

Alcoolul - noua sau vechea moda?

Timp liber

Cu toate discutiile astea despre Craciun si Sarbatori, poate parea un subiect cam prea serios pentru aceasta perioada nu? Alcoolul? Iar? Vezi tot

Recenzie de film Twilight

Timp liber

 Una dintre cele mai celebre pelicule pentru adolescenţi şi un punct de referinţă în istoria ecranizărilor Young Adult, Twilight spune povestea Vezi tot

Page Rank