Timp liber

Cartea săptămânii - Maitreyi, de Mircea Eliade

Scris de: Cristina Harja | 05.03.2012

Cartea săptămânii - Maitreyi, de Mircea Eliade

Romanul "Maitreyi" m-a făcut să mă gândesc la multe aspecte ale vieții. Cred că asta mi-a plăcut cel mai mult la el și iau în considerare să citesc mai multe creații ale lui Eliade. Cel puțin până acum, acesta este autorul meu preferat din liceu. Mă gândesc să citesc tot de-a lui Mircea Eliade "Domnișoară Christina" sau "Nuntă în cer" pentru a vedea alte perspective de-a lui în legătură cu iubirea și cum vor fi abordate acestea. 

Personajul Maitreyi, este atât de simplu, dar totodată complicat, nu știm sigur la ce să ne așteptăm. Ea este foarte naivă și totul poate deveni un joc în mintea ei, dar într-un singur moment ar putea să se transforme într-o femeie matură ce cunoaște toate aspectele vieții. Este complicată și uluitoare, cel puțin la această concluzie a ajuns Allan, un tânăr ce este găzduit în casa lui Narendra Sen, tatăl frumoasei bengaleze. 

Curând acesta ajunge să îi cunoască pe membri familiei, să le învețe obiceiurile și limba, timp de aproape un an cât va sta la ei. De asemenea, o urmărește îndeaproape pe Maitreyi și se chinuie cu răspunsul la întrebarea: "Oare m-am îndrăgostit?". 
 
Povestea este într-adevăr frumoasă, dar și tristă. Aceștia nutresc sentimente profunde, unul față de celălalt și le este greu să aibă o relație. Totul întâmplându-se în 1929, când familiile își măritau fetele de tinere, cu persoane necunoscute, iar ele nu aveau niciun drept să se îndrăgostească de altcineva. 
 
 
Maitreyi a știut asta, însă după mult timp în care a încercat să ignore sentimentele față de Allan, s-a lăsat pradă iubirii ce i-o purta. Cei doi au ținut relația în secret, însă la un moment dat inevitabilul s-a produs și Allan a fost izgonit din casă. 
 
Ce va mai pot spune, decât faptul că finalul este surprinzător, dar nu neașteptat. M-a deranjat faptul că a ramas deschis și chiar voiam să văd ce va face acum Maitreyi, după fapta pe care a comis-o, pentru ca părinții să o dea afară din casă și ea să fie alături de Allan. 
 
Rubrica asigurata de www.cartipentruadolescenti.blogspot.com
 

 

Tags: Maitreyi, roman Mircea Eliade, rezumat Maitryi

Articole similare

Gossip Girl revine cu un ultim sezon!

Timp liber

 Din 8 octombrie va începe cel de-al 6-lea şi ultimul sezon al seriei Gossip Girl, bazat pe cărţile cu acelaşi nume Vezi tot

1.000 de liceeni au făcut primul pas în carieră, la BookLand Evolution

Timp liber

 După prima săptămână de la debutul proiectului cultural BookLand Evolution, bilanțul îmbucurător al celor 5 zile de conferințe practice GRATUITE este Vezi tot

Ai rămas acasă în vacanță? Tips & tricks pentru o vară de neuitat!

Timp liber

 Colegii și prietenii s-au lăudat, cu mult înainte de ultimul clopoțel, cu locațiile exotice în care își vor petrece vara? Orașul Vezi tot

Cum să îţi organizezi bugetul pentru o vacanţă de vară de vis

Timp liber

 Săptămâni de vis la mare, din care să te întorci mai bronzată ca niciodată, câteva drumeţii cu sesiuni de căţărat cu Vezi tot

La ce concerte mergem vara asta?

Timp liber

Vara e anotimpul cel mai potrivit pentru a te bucura de un concert ca la carte, cu gaşca ta, muzica artistului Vezi tot

Page Rank