Timp liber

Cum scăpăm de astenia de primăvară?

Scris de: Andreea Baluteanu | 02.04.2013

Cum scăpăm de astenia de primăvară?

Razele soarelui sunt mai calde, copacii încep sa înfrunzească, aleile parcurilor se umplu de perechi, cârduri de copii şi bunici veghindu-şi nepoţii. Sacourile, rochiile înflorate şi balerinii şi-au recucerit locul fruntaş în ierarhia dressing-ului tău.

Primăvara a poposit, zâmbitoare, caldă şi atât de frumoasă. Cum îţi explici însă starea de moleşeală, oboseala inexplicabilă şi tristeţea care te-au cuprins, pe negândite şi pe nepregătie? Avem răspunsul pentru tine: e vorba de astenia de primăvară.
 

Ce e astenia de primăvară?
 

Din păcate, astenia de primăvară îi afectează în aceeaşi măsură pe adolescenţi ca şi pe adulţi, cu toate că e mai pregnantă la copii şi la cei în vârstă. E definită de specialişti drept o stare fiziologică caracterizată prin oboseală, lipsă de tonus şi slăbiciune generală, cauzate de trecerea de la anotimpul friguros la multiubita primăvară.

Astenia e generată astfel de schimbările bruşte de temperatură, atât de comune acestei perioade, cauză principală a transformării dulapului tău în adăpost pentru cele mai felurite tipuri de haine: de la puloverele moi de lână, la cardiganele subţiri şi trenciurile delicate. Alături de modificările climatice, printre cele mai comune cauze ale asteniei se numără creşterea cantităţii de lumină, de care organismul nostru a fost privat, precum şi efectele alimentaţiei sărace în vitamine.

De unde ştii însă că e vorba de astenia de primăvară, şi nu de reacţia corpului la nopţile nedormite în perioada tezelor sau la party-ul nebun din week-end? Dincolo de oboseala accentuată, astenia vine la pachet cu dureri de cap, iritabilitate susţinută, palpitaţii, stări emoţionale contradictorii. Îţi va fi mai greu să te concentrezi, iar apetitul îţi va scădea simţitor. Da, astenia e vinovată pentru că, în ultimul timp, nu mai ai chef nici măcar de shopping sau de prietenul tău.

Alte simptome enumerate de specialişti: dureri de spate, musculare, abdominale, insomnii sau stare continuă de somnolenţă, senzaţii de slăbiciune, leşin, ameţeli, emotivitate necontroloată şi nejustificată.

Deşi toate ororile de mai sus sunt trecătoare, ceea ce le face mult mai suportabile, trebuie să îţi atragem atenţia că există pericolul ca o simplă astenie, nebăgată în seamă, să dea naştere unei depresii în toată regula.

Dacă simţi că, în ciuda trecerii timpului, starea ta se înrăutăţeşte văzând cu ochii, îţi recomandăm să consulţi un medic. Nu-i de glumit cu primăvara asta!
 

Remedii contra asteniei de primăvară
 

Deşi e, din fericire, trecătoare ca un nor pe cerul senin de primăvară, astenia poate fi îmblânzită prin câteva trucuri. Cum să scapi de astenia de primăvară:

Tripleta magică: mişcare, alimentaţie sănătoasă şi somn suficient e cheia de aur a combaterii celei mai încăpăţînate astenii. În primul rând, ai grijă să dormi cel puţin 8 ore pe noapte, chiar dacă serialul tău preferat te tentează cu episoade de-a dreptul năucitoare. Deşi astenia nu poate fi vindecată la fel de simplu ca o oboseală a organismului, un program eficient de odihnă va face minuni.

Un ingredient de bază al unei vieţi împlinite, al unui ten luminos şi al unui fizic şi psihic de invidiat, sportul în aer liber luptă acerb impotriva asteniei. E timpul să mergi cu bicicleta in parc, să te plimbi cu iubitul, de mână, pe aleile înverzite, să reîncepi sesiunile de jogging sau pur şi simplu să devii campioană la slalom la cumpărături. Punem pariu că nu va mai fi nicio urmă din astenia de primavară?

Alimentaţia sănătoasă e o altă modalitate de a pune punct oboselii şi de a fi mai in formă ca niciodată! Legume şi fructe crude, în toate culorile curcubeului, cereale integrale la micul dejun, miere, fie in combinaţie cu pâinea prajită, fie ca atare sau pe post de îndulcitor, în ceaiuri şi limonade, sucuri naturale, sunt alegeri pe care nu le vei regreta. Inlocuieşte mixul nefericit de grăsimi, conservanţi şi aditivi, specifici iernii, cu un amestec formidabil de vitamine şi antioxidanţi, iar bluzele asimetrice la modă de un sezon încoace nu iţi vor mai da bătaie de cap.

Tu cum scapi de  astenia de primăvară?
 

Tags: cum scapi de astenia de primăvară, cauzele asteniei de primăvara, simptome ale asteniei de primăvară, oboseală, depresie, adolescenţi

Articole similare

Voluntariat, pentru o adolescenţă frumoasă

Timp liber

Mai e puţin până la vacanţa de vară, şi ţi-ai planificat deja activităţi, distracţii şi aventuri care să te ţină ocupat/ă Vezi tot

Ce piese trebuie să îţi achiziţionezi de la reduceri

Timp liber

Pentru orice shopaholică, perioada reducerilor e o adevărată sărbătoare, în care porţile pline de culoare ale magazinelor se deschid larg, invitându-ne Vezi tot

Tendinţe în sezonul de primăvară/vară 2012

Timp liber

Pentru fashionistele înflăcărate, săptămâna modei de la Paris, Londra, New York şi Milano, cu defilările celor mai cunoscuţi creatori şi previziunile Vezi tot

Cartea Săptămânii – Mănâncă, roaga-te, iubeşte de Elizabeth Gilbert

Timp liber

 “Mănâncă roagă-te iubește” este o carte frumoasă, profundă, despre regăsirea sinelui și a celor mai importante valori în viață. Autoarea Elizabeth Vezi tot

Cadouri majorat baieti pentru o zi de neuitat!

Timp liber

 Majoratul este un prilej de bucurie intotdeauna. Nu ne putem gandi la o astfel de petrecere fara sa ne gandim si Vezi tot

Page Rank