Timp liber

E 8 martie. Te iubesc, mamă!

Scris de: Andreea Baluteanu | 08.03.2012

E 8 martie. Te iubesc, mamă!

Celebrarea femeii a început din cele mai vechi timpuri, de la grecii antici care asociau venirea primăverii cu renaşterea naturii, marcă a feminităţii. În prezent, 8 martie şi-a pierdut toate conotaţiile păgâne, şi din adorarea divinităţii feminine s-a transformat în sărbătoarea dragostei pentru toate femeile din viaţa noastră, în special pentru mame.

Relaţia dintre mamă şi copil e una dintre cele mai puternice; fără îndoială, cu toţii ne iubim mamele mai presus de orice şi putem articula cel puţin zece motive pentru care sunt cele mai importante persoane din viaţa noastră. Dar le dăruim cu adevărat toată iubirea noastră, le apreciem şi respectăm îndeajuns? Articolul de faţă vorbeşte despre mame, iubire şi cel mai frumos cadou de 8 martie.
 

E ziua ta, mămico!
 

Cine nu îşi aminteşte cântecelul pe care doamna educatoare ne punea să îl repetăm până ce găseam intonaţia potrivită, ritmul magic pe care urma să îl dăruim mamei înlăcrimate la serbarea de la grădiniţă? Dacă nu îţi vin în minte strofele deprinse cu seriozitatea piticului cu ghiozdan cu prinţese şi supereroi în spate, pune mâna pe abecedarul verişorului şi adu-ţi aminte cum îţi sărbătoreai mămica pe când nu te codeai să intri în curtea şcolii cu mâna prinsă trainic de a ei.

8 martie din copilărie e presărat cu parfum nostalgic de ghiocei, are gust de ciocolată făcută în casă şi miroase a zâmbetul mamei. Ca prichindei, ziua mamei era mult mai frumoasă, pentru că atunci ştiam să dăruim iubire şi să primim înapoi înzecit, cu inima deschisă şi un surâs ghiduş iţindu-se dintre gingiile ştirbe.

8 martie al mamei din adolescenţă nu e la fel de luminos ca cel al mamei de la grădiniţă. Teoretic, procesul de maturizare ar trebui să ne facă mai conştienţi, mai recunoscători, mai profunzi. Am învăţat valoarea timpului şi am descoperit că nu e infinit şi nu are mereu răbdare cu noi, ca în copilărie, atunci când verile petrecute la bunici erau mai lungi decât călătoriile eroilor din basme. Am aflat că timpul e relativ, capricios şi că nu ne oferă decât un capăt de aţă din firul său necuprins. Suntem mai precauţi, mai înţelepţi şi mai deştepţi decât copilaşul de cinci ani care credea în zâne. Dar nu mai ştim să spunem te iubesc, rareori ne aducem aminte să îi zâmbim mamei din toată inima şi nu ne mai batem capul să îi spunem că încă e cea mai importantă persoană din viaţa noastră.

Desigur, realitatea nu are o singură dimensiune şi nu e nicidecum colorată doar în nuanţe terne de gri; mai există şi adolescenţi, tineri care ştiu să îşi aprecieze mamele şi să le facă să se simtă iubite şi respectate. Din păcate însă, e o lecţie pe care majoritatea dintre noi am uitat să o repetăm şi ale cărei cuvinte s-au pierdut între grijile pentru lucrarea de la mate, emoţia dinaintea primei întâlniri, partida de fotbal în care trebuie să fii cel mai bun sau stresul de a încropi o nouă garderobă. Între atâtea probleme, unde mai e locul mamei?

Pentru că timpul nu ne e întotdeauna cel mai bun prieten, oferă-i mamei locul cuvenit, măcar de 8 martie. Începe prin a-ţi aminti cât de mult înseamnă pentru tine. Ţi-a dat viaţă. Te-a învăţat să păşeşti. Poate să numească în câteva secunde mâncarea ta preferată. Te-a ţinut în braţe, te-a alintat, ţi-a spus poveşti, te-a învăţat să crezi în tine.   Ţi-a oblojit de sute de ori genunchii juliţi şi ţi-a şters de şi mai multe ori lacrimile de pe obraji. Copilăria ta are parfumul ei. Ţi-a fost prietenă, ocrotitoare, uneori medic, organizatoare de petreceri, profesor, parteneră de joacă. Moş Crăciun, zâna cea bună, cel mai bun avocat. Nu e perfectă şi a greşit de multe ori. Poate nu a ştiut să te susţină aşa cum îţi doreai. Poate te-a certat când erai nevinovat/ă. Poate te-a nedreptăţit, poate nu te-a înţeles. Dar ai mai fi tu, cel/cea care eşti acum, dacă nu ar fi fost ea?

Pentru că e mama, pentru că e atât de preţioasă şi o iubeşti mai mult decât orice, dăruieşte-i cea mai frumoasă aniversare, ca în copilărie!
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: 8 martie, ziua mamei, cadouri pentru mama, relația dintre mamă și copil; ziua femeii;

Articole similare

Cu care din fetele din Pretty Little Liars te identifici cel mai bine?

Timp liber

Pretty Little Liars sau „Micuţele mincinoase” e unul dintre cele mai apreciate seriale pentru adolescenţi, cu mii de fani îndrăgostiţi de Vezi tot

Cartea Saptamanii – Experimentul Angel de James Patterson

Timp liber

 Mi-a făcut plăcere să citesc “Experimentul Angel” desi, la început am fost reticentă în privința ei, mă bucur că a reușit Vezi tot

Cartea Săptămânii – De veghe in lanul de secara de J.D. Salinger

Timp liber

"De veghe în lanul de secară" nu a fost așa cum mă așteptam. Cartea aceasta încearcă să ne arate confruntările unui Vezi tot

Idei originale de Mărţişor

Timp liber

Tarabe pline de mărţişoare colorate, mereu aceleaşi. Clasicele broşe, obişnuitele flori de plastic şi faimoasele brăţări de mărgele. An de an, Vezi tot

Mic îndreptar de shopping la reduceri

Timp liber

Perioada reducerilor e una dintre cele mai importante sărbători din calendarul pasionatelor de cumpărături. Un mic paradis al shopaholicelor, în care Vezi tot

Page Rank