Timp liber

E 8 martie. Te iubesc, mamă!

Scris de: Andreea Baluteanu | 08.03.2012

E 8 martie. Te iubesc, mamă!

Celebrarea femeii a început din cele mai vechi timpuri, de la grecii antici care asociau venirea primăverii cu renaşterea naturii, marcă a feminităţii. În prezent, 8 martie şi-a pierdut toate conotaţiile păgâne, şi din adorarea divinităţii feminine s-a transformat în sărbătoarea dragostei pentru toate femeile din viaţa noastră, în special pentru mame.

Relaţia dintre mamă şi copil e una dintre cele mai puternice; fără îndoială, cu toţii ne iubim mamele mai presus de orice şi putem articula cel puţin zece motive pentru care sunt cele mai importante persoane din viaţa noastră. Dar le dăruim cu adevărat toată iubirea noastră, le apreciem şi respectăm îndeajuns? Articolul de faţă vorbeşte despre mame, iubire şi cel mai frumos cadou de 8 martie.
 

E ziua ta, mămico!
 

Cine nu îşi aminteşte cântecelul pe care doamna educatoare ne punea să îl repetăm până ce găseam intonaţia potrivită, ritmul magic pe care urma să îl dăruim mamei înlăcrimate la serbarea de la grădiniţă? Dacă nu îţi vin în minte strofele deprinse cu seriozitatea piticului cu ghiozdan cu prinţese şi supereroi în spate, pune mâna pe abecedarul verişorului şi adu-ţi aminte cum îţi sărbătoreai mămica pe când nu te codeai să intri în curtea şcolii cu mâna prinsă trainic de a ei.

8 martie din copilărie e presărat cu parfum nostalgic de ghiocei, are gust de ciocolată făcută în casă şi miroase a zâmbetul mamei. Ca prichindei, ziua mamei era mult mai frumoasă, pentru că atunci ştiam să dăruim iubire şi să primim înapoi înzecit, cu inima deschisă şi un surâs ghiduş iţindu-se dintre gingiile ştirbe.

8 martie al mamei din adolescenţă nu e la fel de luminos ca cel al mamei de la grădiniţă. Teoretic, procesul de maturizare ar trebui să ne facă mai conştienţi, mai recunoscători, mai profunzi. Am învăţat valoarea timpului şi am descoperit că nu e infinit şi nu are mereu răbdare cu noi, ca în copilărie, atunci când verile petrecute la bunici erau mai lungi decât călătoriile eroilor din basme. Am aflat că timpul e relativ, capricios şi că nu ne oferă decât un capăt de aţă din firul său necuprins. Suntem mai precauţi, mai înţelepţi şi mai deştepţi decât copilaşul de cinci ani care credea în zâne. Dar nu mai ştim să spunem te iubesc, rareori ne aducem aminte să îi zâmbim mamei din toată inima şi nu ne mai batem capul să îi spunem că încă e cea mai importantă persoană din viaţa noastră.

Desigur, realitatea nu are o singură dimensiune şi nu e nicidecum colorată doar în nuanţe terne de gri; mai există şi adolescenţi, tineri care ştiu să îşi aprecieze mamele şi să le facă să se simtă iubite şi respectate. Din păcate însă, e o lecţie pe care majoritatea dintre noi am uitat să o repetăm şi ale cărei cuvinte s-au pierdut între grijile pentru lucrarea de la mate, emoţia dinaintea primei întâlniri, partida de fotbal în care trebuie să fii cel mai bun sau stresul de a încropi o nouă garderobă. Între atâtea probleme, unde mai e locul mamei?

Pentru că timpul nu ne e întotdeauna cel mai bun prieten, oferă-i mamei locul cuvenit, măcar de 8 martie. Începe prin a-ţi aminti cât de mult înseamnă pentru tine. Ţi-a dat viaţă. Te-a învăţat să păşeşti. Poate să numească în câteva secunde mâncarea ta preferată. Te-a ţinut în braţe, te-a alintat, ţi-a spus poveşti, te-a învăţat să crezi în tine.   Ţi-a oblojit de sute de ori genunchii juliţi şi ţi-a şters de şi mai multe ori lacrimile de pe obraji. Copilăria ta are parfumul ei. Ţi-a fost prietenă, ocrotitoare, uneori medic, organizatoare de petreceri, profesor, parteneră de joacă. Moş Crăciun, zâna cea bună, cel mai bun avocat. Nu e perfectă şi a greşit de multe ori. Poate nu a ştiut să te susţină aşa cum îţi doreai. Poate te-a certat când erai nevinovat/ă. Poate te-a nedreptăţit, poate nu te-a înţeles. Dar ai mai fi tu, cel/cea care eşti acum, dacă nu ar fi fost ea?

Pentru că e mama, pentru că e atât de preţioasă şi o iubeşti mai mult decât orice, dăruieşte-i cea mai frumoasă aniversare, ca în copilărie!
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: 8 martie, ziua mamei, cadouri pentru mama, relația dintre mamă și copil; ziua femeii;

Articole similare

Idei pretioase pentru distractie cu bani putini

Timp liber

  Esti adolescent, deci trebuie sa te distrezi. Ai imaginatie bogata si stii sa valorifici fiecare moment. Dar ce faci cand lipsa Vezi tot

Ce nu trebuie să îţi lipsească din bagaj în vacanţă

Timp liber

 Tuturor ne e familiar momentul când, cu câteva ore înainte de a pleca în vacanţă, ne prăbuşim extenuate pe bagajul supraîncărcat, Vezi tot

Cartea săptămânii - Jocurile foamei, de Sussane Collins

Timp liber

La început nu am fost atrasă de ea, nu știu motivul, probabil copertele nu mi se păreau atrăgătoare și am zis Vezi tot

Ce piese trebuie să îţi achiziţionezi de la reduceri

Timp liber

Pentru orice shopaholică, perioada reducerilor e o adevărată sărbătoare, în care porţile pline de culoare ale magazinelor se deschid larg, invitându-ne Vezi tot

Academia 1,61 te invita la Aventură în familie: Patru ore de jocuri interactive pentru părinţi şi copii – 22 martie 2014

Timp liber

Când a fost ultima oară când ai trăit o aventură fascinantă, educativă şi amuzantă alături de copilul sau nepotul tău? Când Vezi tot

Page Rank