Timp liber

Fa miscare! Mergi in tabara cu Academia 1,61!

Scris de: Ana Burdusel | 18.03.2013

Fa miscare! Mergi in tabara cu Academia 1,61!

Academia 1,61 este un proiect de educaţie non-formală pentru cei ce s-au plictisit să asiste la prezentări şi cursuri pe proiector şi flip-chart. Academia 1,61 organizeaza tabere, excursii şi activităţi altfel, cu poveste, cu morală, încurajând participanţii să îşi tragă singuri concluziile şi să înveţe prin experienţele avute împreună cu ei.

Haideti sa vedem ce au pregatit cei de la Academia 1,61 pentru adolescenti si pentru toti cei pasionati de calatorii, excursii sau tabere!

 

1. Ce ne invata Academia 1,61?

Academia 1.61 ne invata cum sa aplicam ceea ce stim, cum sa ne folosim de informatiile acumulate si cum sa ne structuram mintea. Acum ceva timp se punea pret pe acumularea de informatii. Scoala romaneasca in continuare pe asta pune pret. In viziunea educatiei de acum 30 de ani, un om educat era un fel de enciclopedie ambulanta, o persoana care inmagazinase foarte multe cunostinte. Astazi, cu un singur clic, avem acces la orice informatie, oricat de complexa. Astfel, in acest context credem ca mai importanta decat inmagazinarea bruta de date este structurarea lor. Altfel spus, daca mintea noastra este o mare biblioteca, am ajuns in punctul in care am ingramadit foarte multe carti in camerele ei, dar nu avem rafturi sau un sistem de organizare care sa ne permita sa accesam oricand orice carte. Academia 1,61 ne invata cum sa ne construim rafturi eficiente si organizate. Programele noastre sunt un melanj de ateliere, exercitii, povesti si jocuri menite sa structureze mintea participantilor. Astfel, indiferent daca este vorba despre tabara de schi, tabara de supravietuire sau ateliere si cursuri de fotografie, asteptati-va sa trebuiasca sa dezlegati enigma complicate, sa rezolvati jocuri logice, sa filozofati, sa invatati sa argumentati, sa va sustineti principiile, sa invatati sa ii conduceti pe altii si sa va incercam puterile in tot felul de moduri.

 

2. De ce ar veni cititorii Addox intr-o tabara Academia 1,61?

Pentru ca la noi totul este un joc. Nu exista lectii sau teme. Fiecare tabara este o poveste, iar participantii sunt personajele. Indiferent daca sunt cavaleri intr-un tinut de basm, astronauti, spioni ai razboiului rece sau luptatori de gherila, ei singuri isi urmeaza propriul film, mergand din atelier in atelier si din activitate in activitate, la sfarsit realizand ca chiar si povestea a avut un mesaj si o morala interesanta. Mai mult, noi punem accent si pe interactiunea dintre protagonisti, acestia ajungand sa se uneasca, sa se conduca unii pe altii, sa fie implicati in jocuri de razboi si sa faca strategii pentru a putea castiga.

 

3. De unde vine denumirea si cum v-a venit ideea sa faceti tabere tematice?

Suntem “academie” pentru ca suntem destinati doar celor care vor sa se perfectioneze, sa invete mai mult decat minimum necesar, celor care sunt insetati de cunoastere si experiente inedite. Suntem 1,61 pentru ca suntem in cautarea frumosului, a perfectului natural, a proportiei de aur. Numarul 1,61 este, de fapt, numarul lui Fibonacci – un renascentist ce a descoperit si a evidentiat Proportia de Aur. Acest numar descrie un raport perfect ce a fost ulterior considerat ca fiind esenta frumosului. Practic, acest raport se regaseste peste tot in natura: in dispunerea semintelor  pe orice con de brad, in progresia si ramificarea crengilor copacilor, in dispunerea frunzelor pe tulpina, in dispunerea semintelor de floarea soarelui sau in matricea de reproducere a albinelor. Mai mult, ochiul nostru a invatat sa considere frumos, perfect, natural, orice forma care se apropie de aceasta proportie. Cautand acest raport chiar si in fizionomia chipurilor.Astfel, suntem 1,61 pentru ca ne propunem sa scoatem la iveala frumosul pe care fiecare il are in interior si sa il punem in valoare cat mai bine. Ideea taberelor tematice ne-a venit pentru a pune atelierele si activitatile intr-un context unitar, care sa fie atractiv, sa transmita un mesaj, sa aiba o morala si sa ii faca pe participanti sa intre in rol. Practic, facand parte dintr-o poveste, ei ajung sa o traiasca, sa se identifice cu personajele, iar experienta devine mai intensa si mai semnificativa. Practic, una este sa vezi un film despre razboi si trupe de gherila si alta este sa te folosesti de teren, de seara, sa te ascunzi, sa te furisezi, imaginandu-ti ca esti un membru al acestor trupe si incerci sa gasesti tabara echipelor inamice pentru a le fura punctele, steagul sau totemul.

 

4. De cand faceti tabere, ati vazut o transformare in invataceii vostri?

Sunt multe puncte in programele noastre cand participantii urca vizibil o treapta pe scara dezvoltarii personale. Un astfel de moment este cel in care, invatand cateva tehnici de supravietuire, realizeaza ca sunt independenti, ca nu mai depind decat in mica masura de tehnologie, de civilizatie sau de alte persoane si atunci realizeaza ca interactiunea si relatia cu altii este optionala, facultativa, nu obligatorie si necesara supravietuirii. Altfel spus, reusesc sa stea singuri pe propriile picioare fara sa depinda de nimeni. Cei ce trec de acest punct capata o foarte mare incredere in ei insisi si in fortele proprii. Un alt astfel de moment este cel in care un participant dezordonat, dezorganizat si aiurit, pus intr-o pozitie de conducere, devine brusc foarte structurat, atent si preocupat, gasind astfel motivatia necesara pentru a face un salt pe scara progresului personal. Acest lucru il vedem foarte des la cei ce ne urmeaza programele si de multe ori ne-au spus parintii ca la aducem inapoi copiii foarte mult schimbati in bine.

5. O amintire cu bucurie, o amintire cu emotii si adrenalina, o provocare si o reusita mare.

Noi incercam sa planuim totul in cel mai mic detaliu. Asta poate avea si parti rele uneori, dar in majoritatea cazurilor este un lucru bun pentru ca nu avem parte de situatii neprevazute, generatoare de emotii si adrenalina. Adrenalina o simt participantii cand se catara, coboara in rapel, schiaza sau sunt implicati in diverse activitati, dar noi suntem calmi pentru ca stim ca totul se intampla in conditii de siguranta maxima. Ultima provocare ce s-a finalizat printr-o mare reusta este faptul ca am reusit sa invatam sa schieze in doar doua zile niste copii de doar sapte ani, extrem de neatenti, dificili, maraiti si necoordonati. Totusi, la finalul celor doua zile, dupa multiple cazaturi, toti copiii au reusit sa parcurga un traseu de slalom si sa coboare partia eficient, relaxat si razand. Genul acesta de momente fac sa merite tot efortul depus pentru a ii invata.

 

6. Care sunt urmatoarele tabere? Pregatiti ceva special pentru adolescenti?

Noi incercam ca fiecare tabara sa fie speciala. Pentru viitorul apropiat avem pregatite patru tabere de supravietuire (trei pentru adolescenti si una exclusiv pentru adulti), tabara de biciclete, tabere de fotografie, precum si o tabara SCUBA, la sfarsitul careia participantii vor obtine chiar un brevet de scafandru. In plus, vom organiza si iesiri de weekend, la schi, la munte sau exercitii de orientare.
 

Tags: tabara pentru copii, academia 1, 61, miscare, sport, creatie, tabara de fotografie, concurs de biciclete pentru copii, calatorii, excursii

Articole similare

Beneficii si satisfactii pentru orice adolescent: munca de voluntariat

Timp liber

Voluntariatul nu beneficiaza de o popularitate prea ridicata in tara  noastra, insa lucrurile au inceput sa se schimbe in ultimii ani, Vezi tot

Petrecerea de 18 ani - Un succes!

Timp liber

Perioada adolescenței se întinde pana la 18 ani. Începând cu această varstă, treci intr-o altă zonă și începi să cunoști viața Vezi tot

Sa ne amintim de 2011

Timp liber

“Timpu-i un ac, iara noi suntem ata din el”..aceasta particica din melodia “18 ani” a celor de la Vama Veche, este Vezi tot

Timp liber

Primăvară. Martie. Luna în care băieții fac o listă cu toate fetele din viața lor care merită o mică atenție, își Vezi tot

Justin Bieber – BELIEVE TOUR

Timp liber

 Justin Bieber. Are doar 18 ani și deja se află la cel de-al doilea turneu mondial – BELIEVE. Nu este la Vezi tot

Page Rank