Timp liber

Jocurile Foamei- noua saga cinematografică a adolescenţilor

Scris de: Andreea Baluteanu | 25.09.2013

Jocurile Foamei- noua saga cinematografică a adolescenţilor

 Descris de mulţi critici drept noul Twilight al adolescenţilor, The Hunger Games urmează, în linii mari, aceeaşi traiectorie: o scriitoare americană populară, un trio amoros care te va ţine cu sufletul la gură şi o bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru supravieţuire. Ce aduc în plus Jocurile Foamei, faţă de iubita poveste cu vampiri? O eroină neînfricată şi un ritm antrenant, care te vor face să uiţi instantaneu de pielea sclipitoare a protagoniştilor cu colţi.

 

Povestea unei eroine într-o lume distopiană

 
Katniss Everdeen, personajul central al noii saga cu lipici la public, trăieşte într-un viitor nu prea îndepărtat, în care lumea a fost devastată de un conflict de proporţii, iar America de Nord reorganizată în organizaţia statală Panem, alcătuită din 12 districte sărace si strălucitorul Capitoliu, replică a lumii antice romane.
 
Pedepsite pentru o revoltă din trecut, districtele sunt obligate să ofere, prin tragere la sorţi, în fiecare an, două tributuri, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, pentru a se lupta până la moarte într-un concurs televizat, din care unul singur va ieşi învingător. În ziua extragerii, Katniss se oferă voluntar în locul surorii ei mai mici şi de aici va începe una dintre cele mai emoţionante, mai antrenante şi mai sfâşietoare poveşti cu adolescenţi pe care literatura şi implicit cinematografia le-au oferit în ultimii ani.
 
Bineînţeles, triunghiul amoros este la rândul său prezent, ca în orice roman young adult, strălucind dincolo de implicaţiile politice şi sociale profunde ale fenomenului. Astfel, Katniss se vede prinsă între afecţiunea caldă şi atracţia pe care le resimte faţă de chipeşul Gale, prietenul ei cu care împărtăşeşte expediţiile interzise de vânătoare, pentru a-şi hrăni familia, şi misteriosul Peeta, alături de care păşeşte în arenă şi de care o leagă o poveste de dragoste mimată pentru ochii publicului, dar evoluând mai mult sau mai puţin surpinzător. 
 
Va supravieţui Katniss în arenă? Dragostea dintre ea şi Peeta e reală, sau doar o expresie a mizei jocului în care au fost aruncaţi? Şi nu în ultimul rând, cu cine vor ţine sorţii, în lupta pe viaţă şi pe moarte? Sunt doar câteva dintre întrebările care te vor măcina, dacă nu ai fost cuprinsă de microbul celebrei pelicule.
 
Extrageţi triunghiul amoros din Twilight, şi veţi obţine povestea unei fete care se mută într-un oraş unde plouă mult. Desprindeţi trioul înflăcărat din The Hunger Games, şi veţi obţine istorisirea trepidantă a unui joc televizat, în care 24 de adolescenţi se luptă pe viaţă şi pe moarte. Mai ai nevoie de argumente, pentru a te lăsa cuprinsă în mrejele celei mai iubite arcaşe adolescente?
 

Pe cine a cucerit Katniss Everdeen

 
O adevărată revelaţie a box-officelului, anul trecut, prima peliculă din trilogie, Jocurile Foamei a adunat nu mai puţin de 448 milioane de dolari pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, clasandu-se pe locul al treilea în topul celor mai mari încasări ale anului 2012, după titluri mult mai celebre, precum The Avengers sau The Dark Knight Rises, şi în faţa unor succese de casă precum The Hobbit, The Amazing SpiderMan şi Breaking Dawn 2. 
 
În plus, Jocurile Foamei au transformat-o pe interpreta lui Katniss, Jennifer Lawrence, într-unul dintre cele mai mari staruri ale momentului, aducându-i un capital de imagine şi dragostea necondiţionată a milioane de fani. Plus un premiu Oscar, care, deşi câştigat pentru prestaţia din Silver Linings Playbook, a fost în mare măsură influenţat de nebunia pe care a creat-o prin portretizarea celebrei Katniss. 
 
La fel stau lucrurile cu colegii ei de platou. Liam Hemsworth, cunoscut până la apariţia în rolul arătosului Gale doar ca iubit al lui Miley Cyrus, este din ce în ce mai curtat de producători, eclipsând-o deja pe fosta vedetă Disney. Josh Hutcherson, interpretul lui Peeta Mellark, o fostă vedetă copil, se bucură şi el de aceeaşi atenţie ca restul castului. Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, faceţi loc noilor idoli ai adolescenţilor!
 
Premiile nenumărate stau şi ele mărturie a succesului tot mai mare al filmului. Astfel, Jocurile au plecat de la MTV Movie Awards cu patru premii, pentru cea mai bună interpretare feminină (Jennifer Lawrence) şi masculină (Josh Hutcherson), cea mai bună transformare feminină ( Elizabeth Banks, în rolul eclecticei Effie) şi cea mai bună luptă. People Choice Awards au fost chiar mai generoase, acordând 6 distincţii noului fenomen cinematografic.
Cooptând nume din ce în ce mai sonore în distribuţie, având încasări uriaşe şi fiind din ce în ce mai răsfăţat de critici si fani, deopotrivă, The Hunger Games are mari şanse să se transforme în the IT movie, pentru următorii ani, cel puţin.
 

Viitorul se vede cel mai bine din arenă

 
Şi lucrurile nu se opresc aici. Continuarea, Catching Fire, se anunţă şi mai spectaculoasă, readucându-i în arenă pe iubiţii protagonişti, alături de personaje emblematice -  întreabă adolescentele de peste Ocean cine e Finnick Odair, strigătele şi suspinele lor rimează deja cu „noul Edward Cullen”. Cea mai aşteptată producţie a toamnei, Catching Fire a devenit deja un hit.
 
Şi pentru că un succes nu vine niciodată singur, epopeea lui Katniss a atras deja o suită de filme cu subiect asemănător, călcând mute de admiraţie pe urmele sale. Amintim, între altele, Divergent, cu Kate Winslet şi Shailene Woodley şi Ender’s Game, cu Asa Butterfield, Abigail Breslin şi Harrison Ford, iar lista poate continua.
 
După o asemenea demonstraţie de forţă, nu îţi mai putem ura decât: „May the odds be ever in your favour!”
 

 

Tags: Jocurile Foamei/ The Hunger Games, noua sagă a adolescenţilor, distribuţie şi încasări, premii ale The Hunger Games, Katniss, Peeta, Gale, eroi Jocurilor Foamei, adolescenti, romane, literatura

Articole similare

Activităţi distractive care te ajută să slăbeşti

Timp liber

Îţi doreşti să slăbeşti sau să tonifici puţin pielea, mai ales că se apropie primăvara şi vrei să te pregăteşti din Vezi tot

Dependența jocurilor pe calculator

Timp liber

Din ce în ce mai mulți tineri preferă să petreacă timpul liber închiși în casă, în fața unui calculator, mai exact, Vezi tot

Hai într-o mini vacanță: locuri minunate de văzut înainte de a-ți termina temele

Timp liber

Ahh, ce bine ar suna o vacanță acum! Ce bine ar fi să te poți relaxa alături de familie și prieteni, Vezi tot

Transformă-ţi hobby-ul într-o carieră

Timp liber

Săptămâna trecută am vorbit despre cum să îţi transformi materia preferată de la şcoală într-o pasiune proeminentă, cu un curs ascendent. Vezi tot

Frumusetea cartilor - Importanta lecturii in viata adolescentului

Timp liber

Cititul a devenit o activitate destul de rar intalnita in randul adolescentilor. Multi tineri renunta cu usurinta la carti in favoarea Vezi tot

Page Rank