Timp liber

Transformă-ţi hobby-ul într-o carieră

Scris de: Andreea Baluteanu | 09.03.2012

Transformă-ţi hobby-ul într-o carieră

Săptămâna trecută am vorbit despre cum să îţi transformi materia preferată de la şcoală într-o pasiune proeminentă, cu un curs ascendent. De data asta, vom discuta despre cum să depui cele mai bune eforturi de a împinge de la spate hobby-ul tău, astfel încât să aibă şansa de a deveni o oportunitate de viitor cu acte în regulă.

Toată lumea vorbeşte despre impactul pozitiv al unui hobby, mai ales pentru adolescenţi. O activitate în care să depui pasiune, interes şi dragoste îţi întăreşte sistemul imunitar, te face o persoană mai fericită şi mai împlinită şi te fereşte de bolile viitorului, depresia şi stresul şi, în unele cazuri, te ţine departe de coşmaruri precum demenţa şi Alzheimerul. Ştim, eşti prea tânăr/ă să te gândeşti la riscurile astea, dar ce spui de o ocupaţie plăcută care să te facă să te simţi bine, să te ajute să cunoşti oameni noi şi interesanţi şi să îţi promită o viitoare carieră de succes? Fie că e vorba de materia ta prefată în care ai investit timp şi interes şi pe care ai ridicat-o la rangul de hobby, fie că e vorba de o îndeletnicire personală, fără legătură cu şcoala, vom încerca să te învăţăm să faci din ea o punte colorată cu o perspectivă înfloritoare asupra unei vieţi în care poţi trăi bine făcând ceea ce îţi place. Cărţile de dezvoltare profesională ne învaţă că sunt câţiva paşi de urmat pentru a deveni angajat pe bune al hobby-ului tău.
 

Descoperă cariera din spatele hobby-ului!
 

Abia ai început liceul şi o eventuală carieră e una dintre cele mai mici griji ale tale. Vrei să iubeşti din toată inima, să trăieşti la turaţie maximă şi să te bucuri de cele mai frumoase clipe ale adolescenţei. Nimeni nu spune că ar trebui să stai toată ziua cu nasul în cărţi şi să te preocupe eJobs mai mult decât Facebookul. Dar dacă tot ai o activitate care îţi place şi căreia îi dedici timp, de ce nu ai încerca să te asiguri că o vei desfăşura multă vreme de acum încolo, şi că vei mai fi şi plătit/ă pentru asta?

Cu puţină inventivitate, orice îţi place să faci poate deveni o carieră. Te relaxezi înşirând mărgele sau îţi personalizezi singur/ă tricourile? O viitoare carieră de designer îţi stă la picioare. Îţi place matematica? Poate vei fi un contabil de milioane. Dar astea sunt alegerile evidente. Cum o scoţi la capăt dacă hobby-ul tău e să te joci ore în şir pe calculator, sau să stai la bârfă cu prietenele? În primul caz, ai putea să iei în calcul variante precum designer sau tester de jocuri video. Nu sunt foarte populare la noi, dar până ce vei termina tu facultatea, lucrurile se vor schimba, probabil. În al doilea caz, e puţin probabil ca vreo companie să te angajeze pentru a-i spune verzi şi uscate despre rivala ta din liceu, dar te va vrea cu siguranţă pentru abilităţile tale de comunicare şi relaţionare cu oamenii. Sau poate cine ştie, vei avea propria ta emisiune de şuete cu vedetele. Nu costă nimic să visezi, dar poate fi foarte bine plătit.
 

Fă-ţi temele!
 

Şi nu, nu mă gândesc la cele pentru şcoală. Odată ce ai identificat lucrul la care te pricepi şi care te poate duce pe culmile succesului, întrepinde câteva investigaţii utile în câmpul respectiv. Poate ai noroc şi e un domeniu nou, aflat în expansiune, în care se caută forţă de muncă. Sau poate că e o piaţă suprasaturată sau o arie mai restrânsă, în care figurează doar câţiva actori. Dacă îţi place şi te defineşte, până la urmă nu mai contează cât de prolific e pe siteurile de recrutare.

 Înainte de a decide că asta e ceea ce vrei să fii când „te faci mare”, pune-ţi câteva întrebări: pot să găsesc un job în domeniu? (umanitatea a fost destul de inventivă pentru a-ţi asigura un da în marea majoritate a cazurilor), ce presupune cu adevărat postul respectiv? (pentru a fi arhitect trebuie să fii bun la matematică, nu doar să te pasioneze clădirile din oraşul tău), mă văd făcând asta ani întregi?, mă pricep chiar atât de bine sau doar îmi place ceea ce fac? (cere părerea celor apropiaţi înainte de a-ţi pune toate speranţele într-un vis, dacă şi ei consideră că ţi se potriveşte ca o mănuşă, go for it). Fii obiectiv/ă şi cerne încurajarea falsă de cea adevărată, dar nici nu te lăsa descurajat/ă, dacă tu simţi că păşeşti pe drumul tău.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: transformă-ţi hobby-ul în carieră, pasiune, adolescenţii şi viitorul, profesie de succes;

Articole similare

Toti fumeaza. Eu de ce sa nu o fac?

Timp liber

Fiecare dintre noi are cel putin 10 prieteni care fumeaza. De cate ori nu ati auzit “hai incearca si tu!” sau Vezi tot

Cartea Săptămânii – Rosu de rubin de Kerstin Gier

Timp liber

 Călătoriile în timp mi s-au părut întotdeauna interesante, la fel și cărțile în care acest subiect a fost abordat. "Roșu de Vezi tot

Joburile part-time în adolescenţă

Timp liber

Imaginea adolescenţilor din filmele şi serialele americane, cu joburi part-time şi puşculiţa doldora de mărunţiş pentru colegiu e arhicunoscută, dar a Vezi tot

Cu care din fetele din Pretty Little Liars te identifici cel mai bine?

Timp liber

Pretty Little Liars sau „Micuţele mincinoase” e unul dintre cele mai apreciate seriale pentru adolescenţi, cu mii de fani îndrăgostiţi de Vezi tot

Filme de văzut în 2012

Timp liber

Filmele din 2012 se anunţă extrem de interesante mai ales pentru fanii blockbuster-erelor şi ale incitantelor serii hollywoodiene. Dacă eşti un Vezi tot

Page Rank