Timp liber

Tu ce loc ocupi în gaşca ta?

Scris de: Andreea Baluteanu | 18.04.2012

Tu ce loc ocupi în gaşca ta?

La fel ca toate grupurile de prieteni, şi gaşca ta e un univers în miniatură, cuprinzând tot soiul de personalităţi, care de care mai colorate. Te-ai întrebat vreodată ce rol ai tu în gaşca ta, care e locşorul cald pe care îl ocupi şi fără de care prietenii tăi nu ar mai funcţiona la fel?

Fiecare grup e o structură complexă, alcătuită din indivizi asemănători, uniţi de pasiuni şi interese comune, dar care îşi asumă roluri diferite, în funcţie de caracterul şi deprinderile fiecăruia. Urmează o listă a celor mai comune tipologii din gaşcă, care te vor ajuta să îţi dai seama care e locul tău alături de prietenii tăi. Vom jongla cu avantaje, dezavantaje şi riscuri, precum şi cu sfaturi de reţinut pentru prietenii eterne. Enjoy!
 

Liderul găştii
 

Şeful e probabil cel mai uşor de identificat membru al unui grup de prieteni. E uşor de recunoscut: persoana cu abilităţi de conducere, a cărei părere e cerută şi respectată de toţi membrii, care are putere de decizie asupra activităţilor găştii şi e privit ca un guru în conflictele ei. Ştii deja despre cine vorbim: băiatul/fata care decide dacă veţi merge într-un club rock sau la o plimbare pe bulevard, într-o seară caldă de mai, fără ca nimeni să fi avut senzaţia că a impus acest lucru.

Dacă eşti liderul găştii tale, eşti cel mai probabil o persoană puternică, decisă şi hotărâtă, cu o charismă naturală care îi face pe ceilalţi să te urmeze cu uşurinţă. Dezavantajul poziţiei tale e o oarecare responsabilitate, iar cel mai mare risc, acela de a deveni mult prea autoritar/ă şi nesuferit/ă. Atenţie, nu vorbim aici despre subalterni, ci despre prieteni.

Dacă vrei să devii liderul găştii, cel mai bine ar fi să te alipeşti liderului deja existent, să îi înveţi tehnicile şi să le perfecţionezi. Nu îţi recomandăm însă să apelezi la mijloace de tortură şi scamatorii diplimatice demne de cei mai vicleni politicieni, pentru că, până la urmă, e vorba de un prieten, nu de un rival.
 

Mâna dreaptă a liderului
 

Sau liderul wanna-be, mâna dreaptă e băiatul/fata care e mereu în compania liderului, dornic/ă să înveţe de la el/ea sau să devină la fel de popular/ă. Are la rândul său o oarecare influenţă, derivată din poziţia privilegiată pe care o ocupă.

Dacă eşti mâna dreaptă a liderului, eşti fie o persoană destul de influenţabilă, fie un mic lider ambiţios în devenire. Avantajul locului tău în gaşcă e că poţi fi mereu în prim plan şi ai şansa de a-ţi antrena calităţile de conducător. Dezavantajul: e o poziţie oarecum ingrată, sub lumina reflectoarelor, dar totuşi în umbră, iar ceilalţi prieteni te pot acuza uneori în mod nejustificat, în lipsa sau în locul liderului.

Dacă doreşti să devii mâna dreaptă a liderului, e musai să îi studiezi deprinderile, pasiunile şi felul de a fi şi să pui la bătaie un plan de a-l/o cuceri, şi de a-i fi mai apropiat/ă decât ceilalţi membri ai găştii. Succes!
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: grup de prieteni, gaşcă, loc în grupul de prieteni, rol în gaşcă, tipologii în gaşcă, ce loc ocupi în gaşca ta, prieteni în adolescenţă, leader, influența gașcă;

Articole similare

Cel mai inteligent mod de a te distra, doar în Tabăra Coolturală BookLand!

Timp liber

 Tinerii care nu au timp de pierdut sunt aşteptaţi în Tabăra Coolturală BookLand, unde vor trăi o experienţă de neuitat în Vezi tot

Cartea saptamanii – Spulbera-ma de Tahereh Mafi

Timp liber

"Spulberă-mă" are un mesaj puternic emoțional ce reușește să-ți capteze atenția. Nu am mai citit de mult timp o carte cu Vezi tot

Cartea saptamanii - Anna și sărutul frantuzesc de Stephanie Perkins

Timp liber

 Deși numele cărții poate să fie ușor interpretabil, ducând cu gândul la un clișeu, este exact opusul. Mi s-a părut adorabilă, Vezi tot

Cartea Saptamanii de P.C. Cast si Kristin Cast

Timp liber

 "Semnul" este primul volum din seria Casa Nopții, pe care mi l-am dorit mereu să îl citesc. Nu a fost o Vezi tot

Stil vestimentar pentru adolescenti (10–13 ani)

Timp liber

 De obicei, prima impresie pe care o avem despre o persoana este de natura vizuala. Iar imbracamintea joaca un rol foarte Vezi tot

Page Rank