Timp liber

Voluntariat, pentru o adolescenţă frumoasă

Scris de: Andreea Baluteanu | 29.05.2012

Voluntariat, pentru o adolescenţă frumoasă

Mai e puţin până la vacanţa de vară, şi ţi-ai planificat deja activităţi, distracţii şi aventuri care să te ţină ocupat/ă până la prima adiere de toamnă. Ce-ai zice însă ca vara asta să fie puţin mai specială, vara în care alegi să fii un adolescent căruia îi pasă?

Voluntariatul e una dintre cele mai frumoase experienţe ale adolescenţei. Iar de la „de ce să fiu voluntar” până la „unde pot fi voluntar” nu e decât un pas. Un pas prin care poţi face lumea mai bună. Pasul schimbării care începe cu tine, schimbarea care contează.
 

De ce să fiu voluntar?
 

Pentru că e bine, pentru că aşa trebuie, pentru că prietenii tăi au făcut-o. Pentru că îţi place să ajuţi. Pentru că îţi pasă. Pentru că vrei să fii un adolescent frumos, atât la interior, cât şi la exterior. Pentru că lumea nu poate fi mai bună decât printr-o singură schimbare: cea care începe cu noi înşine.

Sunt zeci de motive pentru a alege voluntariatul. La fel ca orice altă alegere, te va costa. Timp, în primul rând. Vei sacrifica orele petrecute la o terasă cu prietenii, vorbind vrute şi nevrute şi sorbind fără griji dintr-o limonadă, pentru alte ore consumate plantând copaci sub soarele fierbinte al verii. Unii dintre prietenii tăi nu îţi vor înţelege alegerea, o vor critica sau poate vor încerca să te abată de la ea. Dar crede-ne, câştigurile vor fi mult deasupra a orice pierderi, iar voluntarii din toată lumea sunt gata să îţi aducă dovezi nenumărate în acest sens.

Voluntariatul îţi va oferi o satisfacţie psihică, socială şi spirituală imensă. A te implica în problemele comunităţii, a participa la rezolvarea lor şi a deveni o parte esenţială a schimbării în bine îţi oferă o senzaţie incredibilă. Te vei detaşa de micile tale necazuri şi vei dobândi un nou sens al existenţei. Vei înţelege cât de important/ă eşti, prin prisma zâmbetului unui copil. Vei fi convins/ă de cât de norocos/oasă eşti, în acel „mulţumesc” intonat cu demnitate de un bătrân.

Activităţile de voluntariat presupun beneficii psihologice pozitive de neegalat. Te cadorisesc cu încredere în tine, îţi îmbunătăţesc părerea despre propria persoană şi te ţin departe de depresie, singurătate sau nemulţumire. Te transformă cât ai zice Abracadabra într-un/o adolescent/ă matur/ă, încrezător/oare, vesel/ă.

Din punct de vedere social, voluntariatul îţi conferă un simţ al apartenenţei la un grup. Vei cunoaşte oameni noi, tineri cu aceleaşi pasiuni şi idealuri şi îţi vei forma un nou grup de prieteni. Majoritatea centrelor de voluntariat pun la cale activităţi de grup distractive, pe lângă proiectele propriu zise: petreceri ale voluntarilor, excursii şi tabere, teambuildinguri.

Voluntariatul nu îţi oferă numai satisfacţii sufleteşti, prieteni minunaţi sau responsabilităţi comunitare, ci e esenţial şi pentru dezvoltarea ta profesională. Lipsa de experienţă a unui tânăr absolvent de liceu/facultate e compensată tocmai de participarea la activităţile de voluntariat, pentru că aceastea presupun implicare, responsabilitate, abilităţi organizatorice, de comunicare, pasiune, etc, adică tot ceea ce un viitor angajator aşteaptă de la tine. Fără a pune la socoteală sesiunile de training pe care majoritatea ONG-urilor le pun la dispoziţia voluntarilor lor.

Nu în ultimul rând, voluntariatul te pune în contact cu lumea ta. Te racordează la o comunitate, te ajută să o înţelegi, să o cunoşti şi, implicit, să te defineşti pe tine însuţi/însăţi. E o lecţie mai utilă decât toate cele conţinute de manualele de la şcoală. E o lecţie de viaţă, înainte de toate.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: voluntariatul în adolescenţă, de ce să fiu voluntar, unde/cum pot fi voluntar, centre de voluntariat/ONG-uri, adolescență, voluntariat;

Articole similare

Tinuta de revelion – greu de ales?

Timp liber

Adolescentele cu siguranta se gandesc deja de mult timp cu ce sa se imbrace in seara dintre ani, si probabil si-au Vezi tot

Au început înscrierile pentru Tabăra Coolturală BookLand

Timp liber

   După succesul înregistrat de prima ediție, Tabăra Coolturală BookLand își deschide porțile pentru al doilea an consecutiv și îi întâmpină pe Vezi tot

Cartea săptămânii – Enigma Otiliei, de George Călinescu

Timp liber

Ceea ce nu-mi place la Călinescu sunt descrierile acestuia. Dacă ați citit vreodată vreo carte de George Călinescu veți observa că Vezi tot

Sa ne amintim de 2011

Timp liber

“Timpu-i un ac, iara noi suntem ata din el”..aceasta particica din melodia “18 ani” a celor de la Vama Veche, este Vezi tot

Cartea săptămânii - Sfidarea de Suzanne Collins

Timp liber

Filmul, care a fost adaptat după primul volum din seria "Jocurile foamei" și care a avut premiera în martie, a avut Vezi tot

Page Rank